english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Koliko ste naučili? ili Koliko to stečeno znanje razumete? Akter Magazin
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 29 mart 2010

Sledeći tekst >>

Puni znanja, a ne razumeju!

Postoji čuvena “Zen Priča“, koja se često prepričava i u poslovnim krugovima. Naime u posetu poznatom učitelju Zen-a u Japanu došao je čuveni naučnik sa zapada u želji da čuje nešto novo o Zen filozofiji. Učitelj Zena skuvao je čaj i oni su seli da ga zajedno popiju. Međutim, od trenutka upoznavanja, ne dajući mu da dođe do reči, naučnik je učitelju Zen-a non-stop pričao o tome koji su njegovi pogledi na Zen filozofiju, na život, posao, univerzum. U jednom trenutku učitelj Zena je naučniku krenuo da sipa čaj u šoljicu, ali je nastavio da sipa tako da je čaj počeo da se preliva preko ivice i prosipa se po stolu i po krilu naučnika. Zapanjen i opečen vrelim čajem naučnik je skočio i uzviknuo šta se dešava? Zen učitelj mu je rekao: "Došao si kod mene da naučiš nešto novo, a tvoj um je prepunjen baš kao ova šoljica čaja, i u njemu nema mesta za bilo šta novo. Kako očekuješ da primiš nešto novo, kad nemaš gde da ga smestiš?"

Pre neki dan bio sam na celodnevnom seminaru o motivaciji zaposlenih koji je održao čuveni profesor Randy Richards u organizaciji kompanije Mate d.o.o. S obzirom da je u pitanju stručnjak svetskog glasa, ovaj seminar (bolje reći trening) održan je sa puno interakcije polaznika i bio prava riznica znanja i veština modernog poslovanja. Pošto su polaznici bili stalno uključeni u aktivnosti treninga, u jednom trenutku profesor Richards zatražio je od polaznika da se svi redom izjasne o tome koliko im je korisno bilo to što su dosada čuli. Ono što je mene zapanjilo bila je izjava nekoliko mladih menadžera i menadžerki (iz iste kompanije) koji su svi redom izjavili kako ništa novo nisu čuli jer su sve to već učili na fakultetu. S obzirom da je trening bio interaktivan i da je trener stalno postavljao pitanja polaznicima, tokom prethodne diskusije bilo je očevidno da pomenuti “menadžeri” većinu osnovnih pojmova, na kojima se bazira celokupna teorija i praksa motivacije uopšte nisu razumeli kako treba. Zamislite, oni su na fakultetu svoj um, napunili tomovima knjiga, a nisu razumeli osnovne koncepte motivacije. Šta mislite koliko će oni biti efektni menadžeri u praksi, primenjujući te “tomove“ znanja, a ne razumevajući osnovne pojmove na kojima se to “veliko znanje“ bazira? U stvari, nisu problem oni koji ne razumeju nešto i svesni su da to ne razumeju, uložiće trud i vremenom razumeti. Nažalost, najveći problem su oni koji ne znaju - da ne znaju!

Bio sam na jako puno poslovnih treninga koje su držali vrhunski strani treneri-konsultanti. Ono što je mnoge domaće polaznike zapanjilo je da se stranci mahom fokusiraju na elementarne stvari, na osnovne pojmove. Više puta čuo sam reakciju: “Šta nas gnjave, ovo su osnovne stvari, ovo svi znaju!“ Veliko pitanje je da li oni stvarno razumeju to što znaju, i da li svi njihovi zaposleni to razumeju? Problem sa poslovnim veštinama je da su to životne veštine, i da tu ne pomaže veliko znanje, već koliko se to “znanje“ razume i kako se primenjuje? Za mene najbolja knjiga o prodaji svih vremena, od čuvenog Dejvida Sendlera, zove se: “Ne možete naučiti dete da vozi biciklu na seminaru!“. Njegova poruka je da se životne veštine, a tu spada i prodaja, ne mogu naučiti čitajući knjigu ili pohađajući seminar, školu ili fakultet. Kao što ni dete ne možete naučiti da vozi biciklu tako što ćete mu održati “Seminar o tome kako se vozi bicikla“, tako se ni poslovanje ne može naučiti slušajući predavanja. Valjda zato nijedan profesor ekonomije u svetu, pa ni kod nas, nikada nije postao veliki biznismen. Svakako potrebni su i profesori-naučnici, koji će vam ispričati teoriju, ali su potrebni i treneri-konsultanti, koji će vam pomoći da teoriju primenite u praksi.

Nudeći svoje treninge prodaje klijentima, na pitanje: “Da li ste imali treninge prodaje?“ Oni često odgovore: “Jesmo i ne treba nam više!“ Kao da su kupovali nameštaj za kancelariju, a ne nešto na čemu se kontinuirano radi (kao licna higijena).

Nažalost, kod nas u Srbiji i dalje se veruje da je diploma završene škole ili fakulteta sve što vam treba u životu. Na zapadu ona je tek početak, tek ulaznica koja vam pomaže da lakše prođete onu najvažniju školu, školu života. Znanje je jedno, a kako se to znanje primenjuje u praksi, nešto sasvim drugo. Znanje možete naučiti napamet, ali vam takvo znanje onda u praksi malo pomaže. Možete o tenisu pročitati sve što je ikada napisano i napamet naučiti sve učesnike teniskih turnira od nastanka tenisa na ovamo. Možete besprekorno znati sve termine, vezane za tenisku problematiku, i to na svim jezicima sveta. Možete savršeno poznavati pravila igre i čak savršeno ovladati teorijom korišćenja teniskog reketa. Čak i tada, šta mislite koje su vam šanse da na turniru pobedite Novaka Đokovića?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26