english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Da li je Beograd regionalni centar? "Lider" u regionu! Akter Magazin
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 12 april 2010

Sledeći tekst >>

Lider u regionu!

Putovao sam ovih dana u Sarajevo da održim trening prodaje za klijenta i kad sam nazvao moju putničku agenciju da rezervišem avionske karte doživeo sam neprijatno iznenađenje. Prvo, avio karte za letove u gradove susednih “bivših“ republika veoma su skupe. U Beč možete i za 100 Eura, a do Sarajeva, Skoplja ili Podgorice ste srećni ako dobijete kartu i za 200 Eura. Drugo, što sam već iskusio putujući pre par meseci za Skoplje, jedini let iz Beograda polazi kasno uveče, a povratak je jedino moguć rano ujutru. Problem je da ako želite službeno u Skoplje ili Sarajevo na jedan dan, prvi dan morate krenuti veoma kasno uveče, uzeti hotelsku sobu, odraditi posao tek drugi dan puta, opet prespavati još jednu noć u hotelu i u cik zore trećeg dana uzeti jedini mogući let nazad u Beograd. U isto vreme iz Sarajeva ili Skoplja možete krenuti rano ujutru, odraditi posao u Beogradu, i isti dan se avionom vratiti nazad.

Ne bi mi ovo zapalo za oko da mi rođaka koja radi u putničkoj agenciji nije rekla da ima puno klijenata stranih kompanija koje imaju kancelarije širom Balkana i više puta su joj se žalili na to kako iz Beograda ne mogu do susednih gradova za jedan dan (da krenu ujutru i vrate se uveče)? Razmišljao sam šta bi mogao biti razlog ove nelogične situacije? U Srbiji sam se nagledao svakojakih gluposti, ali je uvek uzrok bila neka lična korist. Kad god vidite neku glupost koja nanosi štetu društvu, očekujete da iza toga stoji pojedinac, ili grupa, koja od toga ima lične koristi. U ovom slučaju očevidna je samo šteta (da je iz Beograda teško voditi regionalni biznis) a korist mi nije bila jasna? Ko bi imao koristi od ovakve situacije, osim Skoplja ili Sarajeva gde putnici moraju da odsedaju po hotelima? Upitao sam se da li bi korisnik ove gluposti mogao biti neko u JAT-u jer kao i za svako ne-privatno preduzeće u Srbiji prvo na šta pomislite je mito i korupcija?

Međutim, izgleda da je razlog ove štetne (po Beograd i Srbiju) gluposti, ipak ljudska glupost sama po sebi. Naime, setite se kako se i zašto se pre dvadesetak godina letelo avionom u Beograd? U vreme dogovorne samoupravno socijalističke privrede, u grad Beograd, koji je bio imperijalni centar moći bivše Jugoslavije, dolazilo se po instrukcije šta i kako da se radi? Takođe kao i politički centar bivše SFRJ, Beograd je privlačio jata političkih aparatčika (sekretara komiteta) koji su u centralu dolazili po politička “uputstva“. Iz Beograda se u periferne, regionalne centre moći retko i išlo, jer su se sve važne odluke donosile u centrali, pa u ono vreme nije ni bilo potrebe da se uvedu letovi avionom koji bi pogodovali Beogradskim saveznim funkcionerima. S obzirom da je JAT javno, i dalje soc realističko preduzeće, koje ništa ne menja i jako je teško podložno promenama, tako se i red letenja verovatno nije bitno menjao i dan danas imamo regionalne letove koji odslikavaju političku sliku Balkana iz osamdesetih godina prošlog veka.

Malo, po malo, pa se od naše političke vrhuške s vremena na vreme čuje ona poznata krilatica da je Srbija lider u regionu. To na prvi pogled može imati smisla kao motivaciona parola, znate kao ono u vreme prvih petoljetki i pruge Šamac-Sarajevo, ali ipak treba biti i realista. Nažalost lider u regionu smo samo u negativnim aspektima ekonomskog pa i društvenog života (mito, korupcija, bezakonje, neefikasnost privrede). Zadnji put su Srbija i Beograd imali ulogu regionalnog lidera u vreme Josipa Broza, i to samo zato što je on sam za prestonicu svoje carevine odabrao Beograd. To jeste bilo vreme kad je Jugoslavija bila jedna od naj cenjenijih i naj poštovanijih zemalja u Svetu, ali to je bilo pre 30 godina, i danas se ipak moramo suočiti sa realnošću i racionalno sagledati svoje mesto u poretku stvari. Ako ste ubeđeni da ste u nečemu prvi, a u stvarnosti ste poslednji, kako mislite da se uspešno takmičite? Godinama, mnogi “intelektualni“ i slični krugovi (centri moći) u Srbiji, žive u iluziji da je Beograd i dalje centar imperije u koji se dolazi na poklanjanje i uputstvo. Ovakav pogled na stvari, decenijama je donosio samo more patnji i nama, a i svima ostalima.

Da budemo lider, svakako, ali po poštovanju zakona, po ličnim slobodama, po kulturi ponašanja građana, po znanju i umenju radnika, po uspešnosti privrednika, po poštenju političara. Da to mesto lidera zaslužimo ne zato što su to naši političari izjavili, već radom, požrtvovanjem i pameću. I da stranim kompanijama koje kao regionalni centar žele da odaberu Beograd pomognemo tako da njihovi zaposleni mogu neometano avionom da obavljaju pasao po regionu, a ne da im zgodnije bude da to rade iz Skoplja ili Sarajeva. Ali se zato JAT i ostala ničija preduzeća prvo moraju oteti iz ruku političara i pretvoriti u privatne profitne kompanije koje brinu o svojim kupcima i donose vrednost društvu.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26