english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Povecanje PDV-a i smanjenje poreza na licna primanja! Akter Magazin
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 03 maj 2010

Sledeći tekst >>

PDV porez na sirotinju

Setih se svog života u Njujorku osamdesetih godina prošlog veka, kad sam otvorio svoj prvi mali biznis i prvi put otišao kod mog knjigovođe Denisa Fedečka, poreklom iz Belorusije. Denis je imao jako puno zdravog razuma, ali je očuvao slovensku dušu i dobar osećaj za humor. Inače sertifikovani računovođa, važio je za jednog od najboljih u svojoj branši. Prvo pitanje koje sam mu postavio bilo je: Koliko moram da platim porez na kraju godine? Njegov odgovor bilo je pitanje: Koliki porez, ti želiš, da platiš na kraju godine? Kaže, u odnosu na to koliki porez želim da prijavim, biću u mogućnosti da potrošim? Ako želim da stičem imovinu, moraću da plaćam porez, a njegov zanat je da prikaže odnos priliva i troškova poslovanja na način koji će mi maksimalno uštedeti porez.


Ovih dana konačno je objavljena senzacionalna vest kako Vlada namerava da suzbije ekonomsku krizu? Povećanjem PDV-a i smanjenjem poreza na lična primanja. Šta to znači u prevodu? To znači da će radniku sa 15000 plate biti umanjeni porezi za nekoliko stotina dinara, a onima sa većim primanjima za nekoliko hiljada dinara. Sirotinji ušteda deset puta manja od onih kojima ta ušteda i ne znači ništa (za njih je sića). Što se povećanja PDV-a tiče, šta mislite da će prosečni srpski bogataš učiniti? Ono što je i do sada činio, svoje kupovine luksuzne robe obaviće u inostranstvu, tako da ga ovaj domaći PDV ionako ne dodiruje! A što se tiče ostalih poreza, bogataš ih je ionako izbegavao, u onoj meri koliko su njegovi dobro plaćeni advokati i knjigovođe uspevali da mu legalno uštede (jako puno). Kod nas, niko ga ne pita kolika mu je lična imovina, da li za nju ima pokriće, a na nju ionako plaća minimalni porez na kraju godine, ne mnogo veći (bar ne proporcionalno veći) od sirotinje koja jedva sastavlja kraj sa krajem.

A kako je to na zapadu? Tamo, nezamislivo je kupiti kola ili kuću, a da za to niste platili odgovarajući porez, da vas država odmah i automatski ne upita, odakle vam pare? Moj dobar drug je pre neku godinu otišao u banku da uplati za stan. Otac mu radi u Rusiji, pa su plaćali u gotovini. Kaže niko ga nije pitao odakle mu novac, samo je izvadio novac iz torbe i kupio stan, kao da kupuje novine i kikiriki u trafici. Takođe, vi kod nas imate situaciju, da većina firmi na kraju godine prijavi smešne dobiti (korporativne), ili čak prijavi gubitak, a gazda završi sa novim mercedesom od 100.000 Eura (i nikom ništa). Firma u gubitku, gazda lično na dobitku, a sve po zakonu? On prijavi mercedes kao trošak poslovanja (ako je na firmu), a firma registrovala gubitak i ni dinara poreza na dobit nije platila? Ukratko, kao i u mojoj priči o Americi, kad imate firmu, vi sami odlučujete kako ćete šta od poreza prijaviti, tako da državi platite što manje. PDV ionako samo skupljate za državu (a sirotinja ga plaća).

Neko može reći, eto ja stalno nešto kritikujem, a ne predlažem moguće rešenje? Da li ovde uopšte ima mogućih rešenja? Interesantno, ali ovde čak i ne morate biti Nikola Tesla i izmišljati genijalna, revolucionarno nova otkrića. Dovoljno je pogledati kako se sa problemom “pravednih poreza“, u uslovima velikih socijalnih razlika, bore razvijene zemlje zapada. Prvo tamo je sve vezano za lični prihod i imovinu. Ne šta kompanija radi i muva, već šta vi lično zarađujete i posedujete? Tako ne može da se desi da kao onaj bivši direktor EDB-a, završite sa četrdesetak skupih stanova, a da ga niko nije pitao kako ih je kupio i preneo na sebe, i da li je platio porez?

Šta je glavni porez na zapadu? Da li je to porez na lična primanja, ili je to PDV? Nažalost ovi porezi su mahom porezi na sirotinju, koja sa njima uvek izvuče deblji kraj, i zato je na zapadu ustanovljen porez koji se zove porez na imovinu. Bez obzira koliki ste porez na prihod prijavili, kako ste pare zaradili, da li ste muvali sa knjigovođom ili ne, ovaj porez jednostavno gleda u vaše bogatstvo i proporcionalno procenjenoj vrednosti tog bogatstva na kraju godine razrezuje koliko treba da platite. To znači da godišnji porez za vilu na Dedinju vrednu 3 miliona Evra treba da je 100 puta (pa i mnogo više puta) veći od poreza za stan od 30 kvadrata, vredan 30 hiljada Evra. Šta mislite kakvi su trenutno ovi odnosi kod nas?

Na kraju pitanje, koliko je povećanje PDV-a pravedno, s obzirom na ogromne socijalne razlike u Srbiji? U vreme socijalizma, ovo bi možda bila pravedna mera, jer nisu postojale velike razlike u ličnom bogatstvu i prihodima građana. Srbija je trenutno kao Rimsko Carstvo, gde jako mala manjina (robovlasnika) drži ogromnu većinu društvenog bogatstva. Pojedinci voze kola od 100.000 Eura i žive u kućama od više miliona Evra u zemlji gde je prosečna plata nekoliko stotina Eura mesečno, gde ljudi žive kao podstanari, a cene su na nivou zapadnih. Zamislite kad nesrećniku sa pomenutom prosečnom platom, a takva je velika većina Srbije, povećate PDV, da li će on to osetiti, i kako će mu biti?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26