english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Najveci problemi u Srbiji! Da li je Srbija skupa za proizvodnju? Akter Mag.
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 7 jun 2010

Sledeći tekst >>

Najveci problem u Srbiji!

Prošle nedelje u Regionalnom centru za profesionalni razvoj u Čačku, povodom Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća održali smo trening o prodaji za preduzetnike. Pošto je rad sa polaznicima bio u obliku interaktivne radionice, ljudi su sa nama razmenjivali svoja dobra i loša iskustva u poslovanju. Jedan preduzetnik, proizvođač meda, žalio se da je u teškoj situaciji. Kaže: ”Nemam problema sa proizvodnjom, nemam problema sa prodajom, ali mi naplata potraživanja nikako ne ide”. Pitah ga kako to može da ima dobru prodaju, a da mu naplata ne valja? Onda shvatih da on pod prodajom podrazumeva isporuku i da ne vidi da je naplata integralni deo prodaje, pa ga pitah dalje zašto ne potraži druge, bolje kupce, ako mu ovi sa kojima radi ne valjaju? On mi odgovori da u Srbiji nema drugih kupaca. Ja ga onda pitah, zašto ne proba da svoj proizvod (med) izveze? On me onda u čudu pogleda pa reče: ”Ali moja proizvodnja je skupa i moj proizvod je skuplji od inostranih, jer mene ovde sve ostalo košta skuplje nego u inostranstvu”.

Verujte da sam na ovaj odgovor ostao bez reči i daljih pitanja? Šta reći čoveku koji sa svojih pet prstiju hrani svoju i verovatno još nekoliko porodica svojih zaposlenih? Da je svuda svetska finansijska kriza, da se Grčka zadužila ko Grčka pa oborila Evro, da nas zapad mrzi (otima nam Kosovo), a Rusi ne vole dovoljno (da nam pomognu). Da sam mu ovo rekao, samo bih mu ponovio ono što mu i vlada, i svi političari u Srbiji (i pozicija i opozicija) govore svakodnevno. Da je za naše muke i nevolje kriv neko drugi. Od kad smo se oslobodili od Turaka vlast je uvek imala neki ”najveći problem”, neko ”glavno pitanje”, ”pitanje svih pitanja” koje je uvek bilo važnije od života građana Srbije. Za vreme Pašića to je bilo ujedinjenje sa braćom Slovenima, za kralja glavni problem bila je odbrana od komunističkog bauka, za Tita najveći problem bila je odbrana od kraljevih podanika, pa onda odbrana od Staljina, pa od imperijalizma, itd. Posle Tita najveći problem postadoše Srbi u Hrvatskoj, pa Srbi u Bosni, pa Srbi na Kosovu, a sve to uz mnogo manjih problema kao što su neprestane političke, finansijske, ekonomske, dužničke, tranzicione i ostale krize. Otkud kod nas stalno ti veliki, najveći, nikad rešivi problemi?

Da li znate kako uspevaju mađioničarski trikovi? Mađioničar vas navede da ga gledate u jednu ruku, dok drugom on neprimetno uradi ono što vi ne vidite. Dok ste vi gledali dnevnik i rešavali “najveći problem u Srbiji”, niste ni primetili da ostadoste i bez posla i bez para, a mađioničari završiše na Dedinju i sa punim of-šor računima.
Ono što može da vas uteši je da na ovaj način funkcioniše većina ne-demokratskih i slabo-demokratskih zemalja Afrike, Azije i Južne Amerike (u koje smatram i Srbiju). Danas u našoj skupštini vi i nemate borbu različitih ideja i suprotstavljenih stavova u vezi suštinskih problema građana Srbije (da su gladni i bez posla) već samo borbu istomišljenika oko toga ko će da se popne, a ko da siđe sa vlasti, koristeći kao dimnu zavesu ”najveći problem u Srbiji” (koji god da je najveći problem momentalno aktuelan).

Nego da ostavimo skupštinu i politiku i državu, jer moj je najveći problem šta da odgovorim proizvođaču meda iz uvodne priče? Ostaće bez firme, bez posla, bez para, deca će mu biti gladna i na ulici. Ja ne mogu da mu pričam o velikim političkim i državnim problemima jer mu to ni do sada nije pomoglo. Ja mogu samo da mu kažem da jedini boljitak on sam sebi može doneti. Da se udruži sa ostalim privrednicima i da pokuša sebe, svoju proizvodnju i prodaju da unapredi. Da shvati da je prodaja mnogo više od isporuke proizvoda prvom naručiocu koji ga kontaktira. Da shvati da je proizvodnja skupa i njegovim konkurentima u Srbiji, a i u Svetu. Da su SAD, Argentina i Španija među najvećim proizvođačima-izvoznicima meda, a da njihovi radnici zarađuju desetak puta više od naših. Da i proizvođači meda u Bugarskoj, Rumuniji i ostalim susednim državama imaju državne aparate koji su podjednako korumpirani, neefikasni i skupi za svoje građane? Da je naša cena električne energije dva puta niža od Hrvatske, a tri puta niža od Mađarske. Ja ne mogu da upirem prstom u druge krivce, ja moram da mu kažem istinu, koju on možda ne želi da čuje, a to je da jedino on sam može da unapredi svoje poslovanje. Međutim, da bi ga unapredio, njemu je potrebna pomoć, ali ne pomoć korumpiranog državnog aparata koji jednom rukom daje, a drugom duplo više otima, već pomoć u novim praktičnim poslovnim znanjima i iskustvima koja će mu pomoći da bude konkurentniji na tržištu, da sa manje (truda, resursa, para) postigne više (prodaje, profita, vrednosti za kupce). Koja mu je pomoć potrebna? Da dođe do iskustava drugih uspešnih lokalnih (i Svetskih) preduzetnika, a i da njegova iskustva kasnije pomognu drugima. U Svetu tu vrstu pomoći pružaju poslovni konsultanti. Nažalost ako zanemarimo strane firme u Srbiji, i nekolicinu naprednih domaćih preduzeća, svest o postojanju i korisnosti konsultantskih usluga kod nas je na rudimentarnom nivou. Čak, retko koja firma zna da pomoć postoji, a i ako je potraži, konsalting vide pre kao luksuzni trošak, nego kao investiciju (bez koje će propasti). Tek kad se shvati da konsultantska pomoć postoji, da je moguća, da je korisna, i da se bez nje na Svetsko tržište ne može, lečenje i oporavak može otpočeti, pa da i naši privrednici krenu da izvoze.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26