english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Krediti fonda za razvoj malih i srednjih preduzeća i nautika - Akter Mag.
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 21 jun 2010

Sledeći tekst >>

Krediti za razvoj Jadranske nautike

Nisam mislio da ponovo pišem o promašajima aktuelne vlasti, jer je svima već muka kad se ta tema pomene, ali me je ovih dana šokirao naslov u medijima “Država kreditira vlasnike jahti”. Javio mi se jedan kolega konsultant koji je pre par meseci učestvovao na jednom poslovnom forumu u inostranstvu gde je na pitanje da li se i koliko u Srbiji pomažu mala i srednja preduzeća odgovorio da ta pomoć nije adekvatna, odnosno da pomoć postoji, ali da je moguće dobiti samo ako ste u milosti vladajućih struktura. Kaže mi da se na to javio jedan od prisutnih aparatčika iz struktura vlasti i uvređeno izjavio: ”Ja sad moram da stanem u odbranu državnih institucija, ali fond za razvoj malih i srednjih preduzeća postoji i pomaže samo one koji to zaslužuju”. Ovih dana saznalo se koja to mala i srednja preduzeća kreditira aktuelna vlast, pa je burna reakcija javnosti više nego opravdana.

Ono što je mene u ovoj priči najviše šokiralo je saznanje kroz koje su sve probleme kolege novinari Blica prošli da bi saznali koja su to preduzeća sa liste primaoca kredita fonda za razvoj malih i srednjih preduzeća? Prvo, kako to da ova informacija nije bila na raspolaganju javnosti od samog početka? Mogu da razumem da privatna banka da privatan kredit privatnoj firmi i da zahteva tajnost informacija. Ali kad se od državnih para, odnosno para poreskih obveznika dodeljuju krediti, onda je više nego očekivano da ti poreski obveznici znaju na šta se troše njihove pare. U kom mi to veku transparentnosti državne uprave živimo? Srednjem, feudalnom ili čak antičkom? Pa čak se i u starom Rimu pred senatom pa i širom javnošću moralo obrazložiti zašta se troše državne pare? Kako je moguće da informacija o tome ko su bili primaoci povlašćenih kredita nije bila od samog početka dostupna javnosti?

U mom tekstu iz aprila meseca pod naslovom ”Sastanak sa biznismenima” žestoko sam se usprotivio želji velikih srpskih ”biznismena”, na sastanku sa premijerom, da se novcem od prodaje Telekoma formira srpska razvojna banka ili investicioni fond iz kog bi se finansirali, kako oni kažu, ”najperspektivniji projekti”. Evo šta sam tada napisao:

Šta mislite, ko će dobijati ove kredite? Kako će se određivati, i ko će određivati koji su projekti perspektivni, a koji nisu? Da li ste se upitali, koja bi vam šansa bila da dobijete ovakav kredit, a da vam važeća partijska knjižica nema jednocifreni (ili minimum dvocifreni) redni broj članstva? Kako su se slični krediti, sličnih paradržavnih organizacija do sada izdavali? Otkud prazne fabrike, a puni parkinzi luksuznih automobila? Gde su nestala sredstva namenjena dosadašnjim revitalizacijama privrede, i kako su se dosadašnji najperspektivniji projekti završavali? Da li su novac dobijale nove ideje i mladi preduzetnici ili su oživljavani ekonomski mrtvaci i spasavani nelikvidni tajkuni?

Jedino što tada nisam znao je da se novac za stimulisanje perspektivnih preduzetnika nije samo koristio za vile i luksuzne automobile, već i za jahte. Šta ćete, jahte mi tada nisu pale na pamet?

Kako to da spisak primalaca kredita državnog Fonda za razvoj i spisak vlasnika najvećih jahti na Jadranu, imaju mnogo sličnosti?

Poražavajuće je da na listi dosadašnjih dobitnika povlašćenih kredita za razvoj malih i srednjih preduzeća nema tih malih i srednjih preduzeća koja se u naslovu pominju, već su to mahom dobro poznata imena za koje ne biste ni pomislili da im je kredit potreban. Od uspešnih vele-preprodavaca jeftine srpske struje, pa preko zemljoposednika-latifundista i TV magnata čija se lična imovina meri stotinama miliona evra, na listi se čak našao i onaj najveći, iz poznatog vica: ”Kosovo je Srbija, a sve ostalo je …”. Svi oni imaju jahte čija vrednost u nekim slučajevima daleko prevazilazi vrednost dobijenih kredita (desetine miliona evra). Da li ste razmišljali šta to znači povlašćeni kredit? Kad vi za kratkoročni kredit u banci morate da date i preko 20% kamate, šta to znači kad neko dobije kredit od 1% ili 2%? To znači da je razliku od 18% neko morao da pokrije? U slučaju državnog fonda za razvoj to znači da ste vi, porezima koje plaćate državi, plaćali onih 18% razlike od koje su gospoda sa liste primaoca povlašćenih kredita mogli sebi da priušte luksuzne jahte. Naravno, postavlja se pitanje zašto je i kako gospodi sa liste primaoca državnih povlašćenih kredita poklonjen vaš novac? Da li je slučajnost što su na toj listi među prvima baš oni koje je najlakše opisati terminom ”nepristojno bogati”? Ko im je onda pomogao da postanu tako nepristojno bogati? Razumem da je u kapitalizmu normalno da sposobni preduzetnici steknu, zarade i obogate se, ali samo ako su društvu doneli vrednost, a sigurno ne ako su od društva vrednost oteli i preneli je u luksuzne Jadranske marine. Da smo država reda i zakona i ti koji su oteli, a i ti koji su im pomogli da otmu, bili bi odavno u zatvoru, ovako družiće se i zajedno otvarati šampanjac na palubi svojih raskošnih jahti.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26