english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Zašto je u Srbiji bolje kupiti nekretninu nego pokrenuti biznis? - Akter
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 5 jul 2010

Sledeći tekst >>

10 razloga da ugasite proizvodnju i kupite nekretnine

Zašto se u Srbiji više isplati kupiti nekretninu ili se baviti trgovinom nego otvoriti proizvodnju? U kapitalizmu, poslovne odluke donose se u odnosu na lični interes kapitaliste, ako mu se nešto isplati on to radi, ako ne, radi nešto drugo isplativije. Evo liste od 10 razloga zašto se u Srbiji više isplati kupiti nekretninu nego pokrenuti biznis. Pa vi sami odlučite šta je bolje?

1. Proizvodnja traži mnogo uloženog truda, znanja i iskustva da se razvije. Potrebne su godine ulaganja da se uspostavi uspešna proizvodnja i prodaja. Proizvodnja je glavobolja 24 sata dnevno. S druge strane sa nekretninom nemate nikakve glavobolje. Upišu vas u katastar i vi samo gledate kako vrednost raste, a nekretnina sama od sebe donosi profit.

2. Proizvodnja znači veliki rizik za uloženi novac. Šansa da proizvodnjom zaradite ili čak povratite uloženo, u Srbiji je jako mala. Nema dobrih zakona i ne poštuju se, ništa nije predvidljivo. Danas jedno, sutra može biti potpuno drugo. A za nekretnine, nema zime. Radio ne radio, svira ti radio. Vrednost nekretnina može da padne, ali samo malo i privremeno.

3. Proizvodnja može da donese profit, ali najčešće donosi gubitke i skupo košta. Srbija je jedna od najskupljih zemalja u regionu. Skup benzin, skup život, skupa potrošačka korpa, skupa država i tako dalje. Gde god se okrenete samo troškovi. A za nekretninu, u najgorem slučaju možete da ne zaradite, ali gotovo da nema troškova održavanja.

4. Proizvodnja traži da imate dobre menadžere i kvalifikovane i motivisane zaposlene. Pa da imaju i prava znanja i iskustva, da vole to što rade, da umeju i da izgaraju na poslu. A za nekretninu, ne treba vam niko. Od radne snage jedino vas interesuje da imate dobrog knjigovođu da vas prikaže čistim pred poreznicima.

5. Proizvodnja traži da umete na tržištu. Da stalno pratite konkurenciju, da pazite na vaše kupce, da stalno pratite njihove želje i potrebe i da im se prilagođavate. Ako posustanete, propali ste i sve izgubili u trenutku. A za nekretnine i ovde nema problema. Ako se traži vi je izdate, ako ne, stavite katanac i čekate bolja vremena ili bolju cenu.

6. Proizvodnju ubiše veliki porezi i nameti države. Tu su porezi na plate radnika, pa ostali porezi, pa velike kazne ako ih ne platite na vreme, pa troškovi za dozvole, pa mito i korupcija i tako u nedogled. Sve mora da je čisto i preko računa. A što se tiče nekretnina, tu nema problema. Zakupninu vam plaćaju u gotovom (u Evrima), ne plaćate nikakav porez državi, a niko sem vas i ne zna koliko ste zaradili.

7. Proizvodnja u Srbiji nikako da naplati potraživanja. Duguju vam kupci na poček, duguju vam partneri jer i njima duguju, duguje vam država jer je u deficitu, a i vi svima dugujete, i dobavljačima, i poreznicima, i za struju, i za sve ostalo. A sa nekretninom ste bez problema. Ako prvog u mesecu stanar nije doneo Evre na sunce, vi njemu katanac, pa dovedete drugog ko plaća redovno.

8. Proizvodnja stalno mora da se bori sa kursom dinara, sa inflacijom, sa uvozničkim lobijem (koga dotira država). Ako ste prodali robu po jednoj ceni, dok ste je naplatili, postala je obezvređena, jer ste je prodavali u dinarima. A za nekretninu zna se. Pošto je sve u kešu, to znači da je u Evrima. Nema faktura, nema računa, nema inflacije, nema poreza, nema problema.

9. Proizvodnja traži stalna ulaganja i dokapitalizaciju. Ako ne raste i ne razvija se ona umire, a za rast i razvoj potrebni su krediti. Probajte da danas u Srbiji dobijete kredit za stimulaciju proizvodnje. Za banku proizvodna firma nema nikakvu hipotekarnu vrednost. A za nekretninu krediti kako hoćete. Sama nekretnina koju posedujete dovoljan je ulog za hipoteku.

10. Proizvodnja vam je večita robija. Kad vam dosadi, ne možete je prodati i kupiti drugu. Bar u Srbiji, na prste jedne ruke možete izbrojati preduzeća koja su se dobro prodala. Probajte sada u vreme krize da prodate firmu, čak i da platite da je neko preuzme. A nekretninu je uvek lako prodati, doduše za nešto umanjenu cenu, ali uvek ima kupaca.

Šta mislite, da vam sad neko da milion evra, posle ovih 10 razloga, gde bi ste ih uložili? Šta mislite da li je tako i na zapadu? Verujte da je ovaj problem postojao i kod njih. Kako kapitalistu stimulisati da uloži u proizvodnju, a ne u nekretnine? Odgovor na ovo pitanje jako je jednostavan i nisu potrebne sve doktorske i magistarske titule koje naši ministri poseduju. Na zapadu je skupo imati nekretninu koja ne donosi profit. Kod njih, nekretnine su visoko oporezovane i ako su prazne ili ne zarađuju dovoljan profit, gubite ih.

Šta mislite, kada će domaći tajkuni prestati da kupuju nekretnine i pokrenuti proizvodnju? Kad im proradi “savest” ili lični interes?

Kod nas, imate desetine hiljada praznih stanova samo u Beogradu (ne računam Bellvil) i hiljade praznih lokala, koje vlasnici neće da izdaju po nižoj ceni i tako veštački drže visoke cene zakupnina na tržištu. U Srbiji im se to može, jer ih ništa ne košta da im stoje prazni. Na zapadu bi ih brzo izgubili, jer ako vam ne donose zakup, nećete imati para da platite visoki porez. Takođe, posedovanje nekretnine za izdavanje se na zapadu tretira kao i svaki drugi biznis, gde ste obavezni da sve transakcije legalno prikažete i na to platite porez. Kad sve saberete i oduzmete, na zapadu ćete radije otvoriti proizvodnju, ne zato što su to njihove vlade dekretima proklamovale, već zato što vam se kao kapitalisti to više isplati nego da kupite nekretninu i na nju plaćate visoki porez. Jedino što vlada Srbije može učiniti da spreči domaće kapitaliste da zatvaraju fabrike i kupuju nekretnine je da ih oporezuje taman toliko da im se lično više isplati da novac ulažu u proizvodnju.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26