english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Da li će doći do povećanja cena u Srbiji? - Paunov princip - Akter Mag.
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 25 januar 2010

Sledeći tekst >>

Paunov princip umesto niskih cena

Kada je Čarls Darvin pripremao za štampu svoju čuvenu knjigu “Poreklo Vrsta“ jedna pojava u prirodi nije mu davala mira, bio je to paunov rep. Njegov zakon evolucije vrsta kazuje da tokom evolucije preživljavaju one vrste koje se najbolje prilagođavaju uslovima svog prirodnog okruženja. Za većinu ptica to pre svega znači pokretljivost i brzinu, da lako umaknu grabljivicama. Problem koji je Darvina mučio je paun čiji ogromni rep predstavlja neverovatnu smetnju opstanku u prirodi. Njegov prekrasni rep ima jednu jedinu funkciju, a to je da privuče ženku, dok je za bilo koju drugu situaciju predstavljao ogroman hendikep.

Vremenom došlo se do zadovoljavajućeg objašnjenja ove neobične prirodne pojave. Naime, veliki i naizgled potpuno ne svrsishodni rep ima odlučujuću funkciju u uspešnoj selekciji jedinki koje ga poseduju. Ženkama pauna ovaj rep kazuje sledeće: “Koliko li je ovaj mužjak pauna snažan, žilav i sposoban, kad uz onakav hendikep uspeva da preživi u prirodi?“ Naravno, to znači da su mužjaci sa ogromnim repom češće birani od strane ženki, to jest njihovi geni su se češće razmnožavali, pa su iz generacije u generaciju proizvodili sve veće i lepše repove.

Pitaćete se kakve veze ima paunov rep sa prodajom i marketingom o kojima obično pišem u svojim tekstovima? Čuveni menadžment guru Jonas Ridderstrale, jedan od pisaca kultne knjige “Funky Business“, ovu pojavu paunovog repa zove “Paunov Princip“. On kaže da u današnje vreme hiper produkcije na globalnom tržištu i nesrazmerno veće ponude od potražnje, nije dovoljno da vaši proizvodi imaju najnižu cenu i da kvalitetom zadovolje kupce. S obzirom da većina proizvoda ima približno iste cene i kvalitet, potrebno je pružiti nešto više, a to je da vaš proizvod bude poželjan za kupce, da im bude seksi. On to zove “Paunov Princip“. Razlog zašto ženka pauna odabere mužjaka sa najvećim repom nije zato što on ide linijom manjeg otpora i troši najmanje energije i pameti da bi preživeo (da ima najnižu cenu), već obrnuto, zato što je izuzetan (što joj je poželjan). To znači da uspeh i opstanak na globalnom tržištu ne zavisi od toga koliko snižavate cene (i ubijate svoju profitnu stopu), već koliko ste inovativni da na tržištu ponudite nešto novo i originalno (seksi).

Dobar primer proizvoda sa hendikepom (kao paunov rep) je automobil Ferari. Već dugi niz godina najnovije modele više i ne možete voziti po običnim drumovima već isključivo na trkačkoj stazi, a da bi kupili novi Ferari morate platiti unapred i onda godinama čekati na isporuku. Šta mislite koliki profit napravi kompanija Ferari i da li ima novčanih problema kao naša posrnula preduzeća koja se na tržištu isključivo bore smanjenjem cena (i plata radnicima).

Povod da vam ispričam ovu kratku priču o paunovom repu dala mi je izjava ministra trgovine koji je pre par nedelja na pitanje: Da li će doći do povećanja cena u Srbiji?, odgovorio: “Neće biti povećanja cena jer proizvođači i trgovci moraju da drže niske cene zato što danas nije dovoljno proizvesti proizvode već ih je potrebno i realizovati“. Prvo mi je u ovoj izjavi zapala u oči reč realizacija, koja dolazi iz vremena kad su se socijalistički pregalnici plašili da upotrebe reč “prodaja“ koja je tada zvučala buržoaski i neproleterski, a tek onda sam shvatio koliko je ova izjava porazna za trenutnu ekonomsku situaciju kod nas. To je poruka domaćim firmama da probleme ekonomsko-finansijske krize rešavaju smanjenjem cena svojih proizvoda. Dok se u svetu koriste termini konkurentna prednost, originalnost, kreativnost, inovativnost, ministar kaže da cene moraju biti niske. Ako je to jedini način postizanja konkurentnosti u lokalnom okruženju kako ćemo tek onda biti konkurentni na globalnom tržištu gde su cene rada i proizvodnje mnogo niže nego kod nas?

Na kraju, možemo da se upitamo kako je Nemačka privreda i dalje jedna od naj uspešnijih i naj konkurentnijih na svetu, sa cenama rada i proizvodnje višestruko (i desetak puta) većim od naših. Odgovor je da uspeh na tržištu nije rezultat samo besomučnog smanjenja cena (i troškova proizvodnje) već pre inovativnosti i spremnosti da se ponudi nešto novo i originalno. Da nam cilj ne bude da proizvodimo bofl robu po najjeftinijim cenama, već paunov rep, da smo orijentisani na inovativnost i originalnost proizvoda, pa da nam strani kupci sa zadovoljstvom plaćaju skupu robu.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26