english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Zašto je napravljen medijski cirkus oko besplatnih akcija NIS-a? AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 6 septembar 2010

Sledeći tekst >>

Pesak za arenu

Kad smo doživeli da je jedina dobra vest to da će Vlada Srbije građanima udeliti milostinju od po 25 Evra!

U vreme poznog rimskog carstva izlazi prvi ministar pred cara i paničnim glasom izveštava da je narod pred pobunom. Kriza, nema posla, nema para, nema hleba, deca su gladna, majke očajne i narod samo što nije izašao na ulice. Dobra vest je da su carske galije spremne da odmah isplove i hitno donesu iz Egipta ili žito da se nahrani gladni narod ili pesak za arenu da se prirede velike gladijatorske igre. Car mu na to kaže: “Jesi li ti poludeo, šta me još pitaš, narod bez hleba još i može da istrpi, ali bez igara gde će zaboraviti na svoje muke, ne može nikako. Hitno šalji po pesak za arenu!“

Ovih dana gledam vesti na TV-u i vidim neke uzbuđene tetke iz ministarstava kako najavljuju nešto važno na pres konferenciji u Vladi Srbije. Vidim sve se nešto uzbudile, kao evo konačno nešto dobro da najave. Dosta je više loših vesti iz Haga, sa Kosova, još gorih vesti iz Srbije, neprekidnih korupcionaških afera, raznih mafija, MMF-ova, katastrofalnih ekonomskih pokazatelja, svaki dan sve gore i gore. Već se i njima smučilo da izlaze pred narod, a kako je tek narodu, možete zamisliti? Ali evo konačno dobra vest, vidim po ozarenim licima da nam je konačno krenulo? Da li nas konačno primaju u Evropu, da li je Fijat konačno počeo veliku proizvodnju, da li je Folksvagen došao, da neće i Tojota? Da nisu najzad otpustili pola nepotrebne birokratije pa konačno rešismo nerešiv problem budžetskog deficita? U tim slatkim mislima probudi me rapavi glas sa TV-a koji objašnjava građanima kako da preuzmu svoje besplatne akcije NISa?

Ta senzacionalna, divna i radosna vest je da će se od tridesetog avgusta na berzi naći akcije NIS-a, pa će 4.8 miliona srećnih građana Srbije dobiti od njihove Vlade dugo očekivani džeparac . Radi se o celih 5 akcija NIS-a, ili preračunato u dinare dve i po hiljadarke ili skoro 25 Evra po osobi. Pitanje stoji, koliko je ovo stvarno radosna vest? Da li je stvarno razlog za slavlje ili ...? Kad se sabere svo vreme koje će građani provesti ispred televizora da vide kada i kako će se akcije deliti, pa vreme koje će provesti ispred pošte čekajući na red da ih puste unutra, pa sunčanica ili mraz ispred vrata pošte, pa onda gužva do šaltera, pa gužva na šalteru, pa izgažene nove cipele i još na kraju ušinuti vrat dok se saginju da od šalterske službenice čuju koja dokumenta su zaboravili da ponesu. A šta je tek sa onima koji moraju u sud na overavanje dodatnih dokumenata? Sve u svemu, biće to za dugo jedna velika igranka bez prestanka!

Ne možemo a da se ne upitamo, koji je pravi, istiniti razlog medijskog cirkusa oko besplatnih akcija NIS-a? Zašto je Vlada Srbije stvarno organizovala ovu šaradu? Prvo, svima je jasno da Vlada nema šta drugo pozitivno da ponudi građanima Srbije, jer od nje odavno nisu dobili ili doživeli bilo šta lepo. Niko ništa ne proizvodi, devedeset posto privrede samo nešto valja i preprodaje, a za to što se preprodaje niko nikome ništa ne plaća. Plate su manje nego u Bosni i Crnoj Gori i jedino je još Albanija za malo lošija od nas. Premda, uskoro ćemo i nju prestići i postati ubedljivo poslednja zemlja Evrope, po baš svemu (doslovce). Da li se sećate neke dobre vesti u medijima, posebno u vezi ekonomske situacije? A ova folirancija sa besplatnim akcijama dobro dođe da zamaže oči da nisu baš sve vesti toliko očajne. Kao u vreme rimskog carstva, gladnom narodu treba zamajati pažnju. Da ne misli o svojoj bedi i nemaštini, već da sa poklonjenim parama ode u bioskop, porodično na ćevapčiće, ili možda čak na mali izlet do rođaka na selu, ili bar do mesare pa da posle dužeg vremena uz nedeljni ručak svi zajedno pojedu po kremenadlicu i kobasicu.

Drugi razlog zašto je pokrenuta ova šarada sa besplatnim akcijama je što je ceo ovaj cirkus organizovan preko berze i u vidu berzanskih akcija. Kao hoće Vlada da iz altruističkih razloga pomogne običnom čoveku i sa njim podeli zajedničko društveno bogatstvo? Pitanje je zašto nije iz budžeta odmah odvojila 25 Evra po glavi stanovnika i lepo darivala svoj zahvalni narod? Zašto su odlučili da podele baš akcije NIS-a i to preko privatnih berzanskih agencija, odnosno preko posrednika koji će se tu lepo ugraditi i skinuti kajmak? Naravno velika većina građana, s pravom ne verujući lopovskoj državi, pojuriće da poklonjene akcije što pre unovči. A sve to naravno preko pametnih momaka koji će akcije građana po maloj ceni pokupovati, pa iste te akcije ne mnogo kasnije po mnogo većoj ceni preprodati. Po običaju i već ustaljenoj praksi i ova cirkusijada imaće za rezultat pojedince koji će jako puno, lično profitirati. Izgradiće se nekoliko novih kuća na Dedinju, kupiće se nekoliko novih jahti, verovatno i po koji novi avion, a narod će odvesti decu u bioskop, možda i na pljesku od deset sa lukom i onda će punih stomaka svi zadovoljno otići na spavanje, da ih kad se probude dočeka dugo očekivana i obećavana bolja budućnost.

Petočlana porodica moći će sad da podigne svoje besplatne akcije i kolektivno ode u bioskop. Naravno kokice i koka kolu moraće sami da kupe, ali s obzirom da je poklon od Vlade Srbije i to je mnogo.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26