english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Saučesništvo vlasti i kriminala u uništenju srpske privrede - AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 13 septembar 2010

Sledeći tekst >>

Koliko je plaćeno uništenje srpske privrede?

Srbija je verovatno prva zemlja u istoriji koja je za uništenje svoje privrede angažovala i debelo platila konsultantske savetnike.

Čitam pre neki dan na sajtu B92 članak preuzet iz Blica pod naslovom “Konsultantske veze funkcionera“. Podnaslov: ”U poslednjih osam godina Agencija za privatizaciju je isplatila četiri milijarde dinara budžetskog novca raznim konsultantskim i revizorskim kućama”, i dalje ”Za to vreme sa Agencijom su sarađivale 43 ovakve firme, a četvrtina ukupne sume otišla je u svega četiri koje su osnovali, u njima radili ili i dalje rade bivši i sadašnji državni funkcioneri, po pravilu tesno povezani sa procesom privatizacije u Srbiji.”

U daljem tekstu pominju se poimence imena konsultantskih firmi, imena državnih funkcionera, imena pojedinih konsultanata (privatizacionih savetnika), isplaćene sume i sve lepo i napismeno. Ne želim da vas dalje zamaram detaljima, jer kompletan tekst možete naći ili na sajtu Blica ili B92. Ono što me je već čitanjem naslova i podnaslova šokiralo je činjenica da je Agencija za privatizaciju u sprovođenju uništenja srpske privrede imala još i saučesnike, takozvane konsultante, koje je uz to još i masno platila. To vam je kao kada u nekom ludilu odlučite da spalite sopstvenu kuću, a onda još i angažujete i platite konsultantsku kompaniju da vas posavetuje kako da to što efektnije izvedete. Do sada sam još i živeo u iluziji kako su katastrofalni rezultati srpske privatizacije posledica bahatosti i nehata, da su više rezultat gluposti i neznanja ekonomskih “eksperata“ iz vremena socijalizma nego njihove pohlepe i gramzivosti, ali sad uviđam da je sve to učinjeno namerno, sa dubokim predumišljajem.

Prosto ne znam šta da kažem. Ovo je stvarno šokantno. Kao što i Verica Barać reče u svom intervjuu, “Proces privatizacija je ekonomski propao, jer je poslužio isključivo da tajkuni operu novac. Upravo zato nikada nije postavljano pitanje porekla novca. Vlast je dozvolila tajkunima i kriminalcima da kupuju dobre firme, da ih unište i prodaju kao nekretnine”. Da li možete da poverujete da su ti pomenuti kriminalci-biznismeni imali i saučesnike, koji su još i debelo plaćeni za to što su uništili srpsku privredu. Mi smo verovatno jedina zemlja u istoriji koja je za uništenje svoje privrede još i platila konsultantske savetnike.

Umesto da dalje komentarišem ovu šokantnu priču, rešio sam da citiram nekoliko od šezdesetak komentara posetilaca sajta B92. Šta na sve ovo kažu građani Srbije?

• U svakoj pravnoj državi ovi navodi, samo su deo kriminalizovanog postupka privatizacije u Srbiji, dovoljni su za istražni postupak po hitnom postupku. Zloupotreba položaja, funkcije sukoba interesa, uvodjenje novca iz kriminala (droga,oružje...) u legalne tokove, zloupotreba novca iz privatizacije - prazan PIO fond, ugašena privreda, ustostručeni dugovi Srbije, neizvršena nadoknada nacionalizovane imovine, milioni otpuštenih radnika bez egzistencije za sebe i svoje porodice... Pitanje je da li ima neko ko može i ko sme zaustaviti osionost pomenutih predstavnika vlasti i ostalih saučesnika?

• 4 milijarde dinara, beše li to 50-70-80 miliona eura po tada važećem kursu. Funcioneri svih stranaka udruženi u pljački naroda koji ćuti. Sećate li se neurohiruga koji je za 300 eura mita dobio 4 godine zatvora, za jedan euro 4 dana. Ovi mangupi bi po analogiji trebalo da dobiju 200-300 miliona dana ili 1.000.000 godina zatvora. Ali oni zato nemaju vremena, moraju da nas spasavaju u teškoj ekonomskoj situaciji. Dokle će sitnom ribom hraniti (jako) gladan narod?

• Kada čovek pročita ovaj tekst, stekne utisak da je cela ova ekipa, na čelu sa premijerom Cvetkovićem, zapravo klan robijaša koji su još uvek na slobodi. Samo je pitanje kada će (i da li će) sve doći na svoje mesto. Krenulo se sa raskrinkavanjem raznoraznih mafija (farmaceutskih, fudbalskih, građevinskih, invalidsko-penzionih, drumskih itd.) Vrh brega, creme de la creme, je privatizacija.

• Vozite stari pokvaren auto jer nemate novca za popravku, žena vam pišti da ste nesposobni i da je komšija uradio ovo ili ono. Decu ne šaljete na more jer nemate od čega. Cipele su vam stare 10 godina a jakna iz socijalizma. I onda pročitate ovakav članak sa pravim imenima onih koji su vas opljačkali .. i .. ??

• Naravno da je sve ovo tačno iako "nema dokaza". Nego mi je jedna stvar tu čudna. Mora da smo baš u govnima pa neko ovu gospodu "pušta niz vodu" ovim člankom, ili je siva eminencija resila da kompromituje žute stvaranjem atmosfere za neke nove iste. Plašim se da se kod nas nikada ništa neće promeniti.

• E ovo je srž korupcije, ali je verovatno sve nedokazivo jer je sve po "zakonu" koji su sami pisali sa takvim rupama da sve ovo može da prođe.

• Da li se neko od njih bar stidi?

• Hoce li ko u zatvor? Pa naravno... NEEEEEE!

• Stići će ih kletve svih onih ljudi čije su firme doveli u propast, oterale ih na biro sa pedesetak godina života i koji se potucaju od nemila do nedraga u nemogućnosti da pomognu ni sebi ni svojoj porodici. Neka im se vrati samo 5 posto nesreće koje su proizveli i biće im strašno.

Na ove komentare ja nemam šta da dodam. Ostale komentare možete videti na sajtu B92. Zadnji komentator pozvao se na pravdu nebeskog suda kome će, sasvim izvesno, protagonisti i saučesnici privatizacione afere debelo platiti za svu dosadašnju patnju osiromašenog i poniženog srpskog naroda. Ja se nadam da će ipak proraditi i ovozemaljski sud i naplatiti bar onaj materijalni deo štete nanete opljačkanim građanima Srbije.

Zločin uništenja srpske privrede (privatizacija) nije nastao iz nehata i gluposti učesnika, već iz predumišljaja i uz blisko saučesništvo vlasti i kriminala.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26