english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Mi živimo u kapitalizmu, a Vlada i ministri još uvek u socijalizmu! AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 11 oktobar 2010

Sledeći tekst >>

Muva u boci

Pitam kasirku kada će biti mleka, ona mi kaže od januara. Štipam se za obraz ne bi li se probudio iz ovog besmislenog sna. Nažalost, ostajem budan, jer je ovo izgleda realnost.

Nikada neću zaboraviti priču mojih drugara studenata medicinskog fakulteta još od pre 30 godina. Imali su vežbe davanja injekcija na živim pacijentima, pa im je asistent pokazivao kako da to urade. Kaže, uzmeš u desnu ruku injekciju, a sa dva prsta leve ruke prvo dva puta udariš u mišić da se opusti, pa onda ubodeš injekciju. Sve je išlo kako treba dok nije došao red na kolega koji je bio jako uplašen. Dok je prilazio pacijentu od straha i panike tresle su mu se i ruke i injekcija. Svi su sa nevericom gledali kad je u trenutku odluke zažmurio, udario jedanput prstima u mišić i onda dva puta za redom zario injekciju u pacijenta koji je naravno zaurlao.

Bio sam mesec dana kod sestre u Kanadi i kada sam po povratku pre neki dan otišao do samoposluge da napunim frižider, doživeo sam potpuni šok. Police gde je obično stajalo mleko bile su prazne. Možete zamisliti moje iznenađenje. Pre toga u Kanadi, svaki dan sam išao u samoposlugu gde je od svega što zamislite bilo desetine vrsta. gde je samo voćnih jogurta bilo najmanje dvadeset različitih proizvođača. Ulazim u Maxi samoposlugu i šokira me koliko jadno, prazno i siromašno izgleda, a tek police za mleko, kao devedesetih? U susednoj manjoj trgovini nalazim mleko uvezeno iz Nemačke duplo skuplje nego naše domaće? Pitam kasirku kad će biti domaćeg mleka, ona mi kaže od januara. Štipam se za obraz ne bi li se probudio iz ovog besmislenog sna. Nažalost, ostajem budan, jer je ovo izgleda realnost.

Šta se to desilo i zašto? Mleko je nestalo jer živimo u kapitalizmu, a Vlada i ministri zamišljaju da smo još uvek u socijalizmu. Ranije sam već pisao o besmislenoj i opasnoj izjavi ministra trgovine koji je rekao da ćemo se protiv ekonomske krize boriti snižavanjem cena. Pitam se i stalno sam se pitao, kako u kapitalizmu, na slobodnom tržištu roba i usluga, može neko da naredi privatnom vlasniku kompanije da snizi cene svojih proizvoda? Kako kao privatnik možete nešto prodavati ispod cene, a da vam se to ne isplati, da nemate bar neki profit?

Ali, šta se dešava kad ministru trgovine iz centrale stranke jave da rejting partije na vlasti vrtoglavo pada i da nešto hitno mora da preduzme? On onda pritisne prerađivače i veletrgovce mlekom i naredi im da snize cene mleka. Šta će kud će, znajući i sami da je suludo, da bi opstali u biznisu, oni seljacima smanje otkupnu cenu mleka. A i može im se, jer su monopolisti. Nesrećni seljaci, bez para, uviđajući da će im stoka pomreti od gladi zakolju je i otkažu otkup. Rezultat, domaćeg mleka u radnjama brzo nestane i skoro ga neće biti. U muci i nevolji prerađivači onda krenu da uvoze mleko po daleko skupljim cenama nego ranije. Rezultat, umesto jeftinije, odjednom narod mleko plaća daleko skuplje nego ranije?

Da se upitamo, kako je došlo do ove, neviđene gluposti? Moguća su tri razloga? Prvi je da živeći i radeći u miljeu srpske birokratije (od 1990 na ovamo) ministar trgovine i dalje ne uviđa da smo iz socijalizma prešli u kapitalizam. Ako je ovo razlog, treba ga i razumeti. S obzirom da je rođen 1965, to znači da je ekonomiju upisao 1984 godine. Šta mislite koji je plan i program ekonomije ministar studirao i ko su mu bili profesori? Iz kog intelektualnog miljea su ti profesori dolazili i kakav je bio sadržaj udžbenika koje su oni još šezdesetih i sedamdesetih pisali? Da li se u tim udžbenicima smelo pisati o tada omraženom kapitalizmu? Da li su ti profesori smeli da pomenu reči kao što su “slobodno tržište“,“slobodno formiranje cena“,“zakon ponude i potražnje“ i slično?

Međutim, šta ako je ministar ipak čuo da postoji i ekonomsko uređenje nazvano kapitalizam, gde cene ne formira centralni komitet, već slobodno tržište i ponuda i potražnja? Onda je drugi mogući razlog ove tragikomične situacije, da je nestašica mleka izazvana namerno? Šta ako su politički spin-majstori rekli ministru da namerno pritisne seljake da unište svoju stoku i izazovu nestašicu? S obzirom da im politički rejting i poverenje glasača vrtoglavo pada, što da se narodu pažnja ne prenese sa katastrofalne ekonomske, socijalne i političke situacije u Srbiji? Umesto da misli o tome ko ga je opljačkao i doveo do prosjačkog štapa, narod sad ima zanimaciju da trči od radnje do radnje i traži mleko po staroj ceni (koga više nema). A onda ministar spasilac povuče mleko iz državnih rezervi i obraduje očajne podanike svojom bezgraničnom milošću. Pa i Sloba je cele devedesete vladao tako što je gladni narod s vremena na vreme častio jeftinim hlebom, zejtinom i šećerom iz državnih rezervi. Što da i ovi danas ne počaste svoje verne glasače (koje su prethodno osiromašili)?

Ostaje na kraju i treći mogući razlog nestašice mleka, a to je da je ministar u očajanju i panici, pritiskan partijskim aparatčicima užasnutim trenutnim rejtingom stranke, baš kao student medicine iz uvodne priče, pacijentu dao injekciju tako što je jedanput udario prstima mišić da ga opusti, a onda dva puta ubo injekcijom. Zato narod još uvek bespomoćno kuka i plače, ali koliko dugo, videćemo?

A onda ministar spasilac povuče mleko iz robnih rezervi i obraduje očajne podanike svojom bezgraničnom milošću.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26