english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Kako banka odobrava kredit tajkunima bez biznis plana? - AKTER magazin
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 1 novembar 2010

Sledeći tekst >>

Biznis plan na srpski način

Zašto bi neko ulagao u srpsku privredu i nova radna mesta, kad se kod nas još uvek najviše isplati špekulisanje sa nekretninama?

Zamislite ovakav scenario. Amerika početkom tridesetih godina. Velika depresija u najvećem jeku, milioni nezaposlenih, privreda u potpunom kolapsu. Predsednik Ruzvelt odlučuje da preokrene svoju ekonomsku strategiju. Umesto da, kako je isprva najavio, gradi puteve, brane, elektrane, da razvija industriju i zapošljava radnike, on se sastaje sa Lakijem Lučanom i daje mu da za banbadava otkupi industrijsko zemljište oko najvećih američkih luka. Onda zaobiđe sudove, izda predsedničku direktivu i dozvoli mu da promeni namenu tog zemljišta i da umesto fabrika sazida stambene četvrti “Lakijeve gradove na vodi“. Odjednom, umesto privrede i proizvodnje, Amerika gradi stanove koje niko nema novac da kupi, jer niko ništa ne proizvodi (velika depresija je). Šta mislite da bi bio rezultat ovakvog scenarija? Da se tako desilo, gde bi danas bila Amerika?

Koliko god vam ova priča izgledala fantastična i neverovatna, iako se u Americi nije dogodila, u zemlji Srbiji je veoma aktuelna. Kako to? Pa lepo. Dok na zapadu vlada slobodno tržište i zakon ponude i potražnje u Srbiji je nešto drugačija priča. Na zapadu bilo koji kapitalista koji ima novac za ulaganje ne bi ni pomislio da ga uloži u proizvodnju proizvoda koji ne bi mogao da proda. Ako na zapadu želite nešto da gradite, prvo pravite biznis plan da vidite da li to ima smisla, odnosno da li to neko želi i što je najvažnije, da li za to ima novca? Onda idete u banku i banka vam izdaje kredit na osnovu tog biznis plana, odnosno studije opravdanosti vaše investicije. Za banku to znači, da li vaš biznis ima smisla i da li ćete moći da zaradite dovoljno novca kojim ćete kredit na vreme otplatiti?

Ovo vam sve zvuči logično zar ne? E sad hajde da vidimo kako se to u Srbiji radi? Ovde se ne polazi od tržišta ili kupca, već u srpskom biznis planu glavno mesto ima proizvod. Odnosno, kako je lako i jeftino do njega doći, ili čak, kako ga dobiti besplatno, pa ga onda skupo preprodati? Kako? Pa tako što se uđe u tal sa političarima. Nešto im se unapred da na ruke, dobiju deo zarade, postanu tajni partneri i onda je sve moguće. Ko šiša slobodno tržište i kupce, kad od političara (za mito) dobijete pravo korišćenja nad nečim (zemljište, stanovi, trgovina, fabrike …)? Onda vas pojmovi kao što su tržište, kupci, konkurencija, tržišne cene … više ne zanimaju. Zašto da o njima brinete i razmišljate kad vam političari garantuju da ne možete da izgubite? A kako to? Pa baš zato što ste ih uzeli za partnere pa moraju da štite vašu i njihovu imovinu. Naravno, oni nigde nisu upisani na osnivačkim papirima, ali to nije problem, jer vi za vlasnika domaćih firmi odredite strane of-šor kompanije koje niko odavde ne sme da pipne i za koje se ne zna ko je pravi vlasnik. I tako, dok god su vaši partneri na vlasti, vi možete sve, a vama niko ne može ništa. U srpskoj privredi vi postajete gospodar života i smrti. Postajete nedodirljivi. Ako se političari na vlasti promene, onda i te nove uzmete za partnere i problema nema.

Možda se upitate zašto banka odobri kredit tajkunu da gradi što god želi, gde i kad zaželi, bez studije opravdanosti i biznis plana? Pa tako što neko od onih na vlasti (njegovih partnera) lično nazove predsednika upravnog odbora banke i objasni mu da je za produženje njegove dozvole za obavljanje bankarske delatnosti veoma poželjno da se odobri pomenuti kredit. To znači da vam u Srbiji biznis plan i nije potreban, zato što vam uspeh na tržištu jedino zavisi od političke zaleđine. Premda, zamislite koliko je ekonomski opravdano zidati “Grad na vodi“ u zemlji u kojoj većina stanovništva od plate nema za hranu i odelo, a o ostalim troškovima (struja, voda, grejanje …) da ne pričam. Danas, kredit za stan u Srbiji mogu sebi da priušte samo oni kojima stan i ne treba (jer ih imaju nekoliko). Trenutno se više stanova proda u Kabulu nego u Beogradu. Ustvari, ne verujem da je u ovoj igri sa Lukom Beograd bilo ko glup i naivan. Znaju oni da im te stanove još za dugo neće imati ko da kupi, ali kad dobiju napismeno da je zemljište stambeno umesto industrijsko, šta mislite sa koliko ekstra profita će moći da ga preprodaju?

“Grad na vodi“, čak i da ga izgrade, neće biti ni prvi ni poslednji ekonomski Titanik srpske političarsko-tajkunske oligarhije. Ali šta ih briga, oni te kreditne rate neće otplaćivati? Mi ćemo!!!!!

Šta mislite zašto smo i dalje najizolovanija i najkriminalizovanija Evropska ekonomija i zašto se stalno udaljavamo od EU? Ako se uvedu evropske vrednosti i etički principi u poslovanju, šta mislite koliko bi ova tajkunsko političarska oligarhija potrajala? Šta mislite onda, ko to i zašto koči ulazak Srbije u Evropsku Uniju? Srećom po Ameriku, ona je za vreme svoje velike ekonomske krize imala predsednika Ruzvelta koji je želeo da njegova zemlja ekonomski ozdravi, ojača i omogući bolji život svojim građanima. Nesrećom po Srbiju, mi danas imamo na vlasti (i opoziciji), političarsko-tajkunsku oligarhiju kojoj je jedini cilj lično bogaćenje, po cenu siromaštva i propasti srpskog naroda i države. Najgore od svega je što promene skoro neće biti, jer onima koji moraju da se promene to nikako ne odgovara. Zar nije bilo divno biti robovlasnik u robovlasničkom Rimu? Da li je tada robovlasnicima padalo napamet da tek tako oslobode robove i odreknu se svojih privilegija?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26