english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Zašto je Srbija medju poslednjima na listi globalne konkurentnosti? AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 15 novembar 2010

Sledeći tekst >>

Zašto smo medju najgorima?

Da li je katastrofalno stanje u državnoj upravi rezultat gluposti,straha ili lopovluka?

Izašla je lista rangiranja zemalja Svetskog Ekonomskog Foruma za 2010/11 godinu. Kao što se očekivalo ponovo smo u “odabranom“ društvu država Pod-Saharske Afrike i Centralno Američkih banana republika. Po globalnoj konkurentnosti zemlje pali smo sa 93 na “stabilno“ 96 mesto (od 139). Šta to znači? Pa kad strani investitori biraju gde da ulože svoje pare oni prvo pogledaju ovu listu da se sigurnije odluče. To znači da im je podjednako rizično da ulože novac u Srbiju kao i u Senegal, Siriju, Jamajku ili Honduras. Čak je i Ruanda na 80-om mestu ove liste, Makedonija na 79-om, Albanija na 88-om. Dok je Crna Gora za polovinu liste ispred nas na 49-om mestu uz Sloveniju, Španiju i Portugal. A mi polako ali sigurno padamo i iduće godine verovatno ćemo se naći u trocifrenom društvu, na samom dnu tabele, sa Kamerunom, Bolivijom i Gvajanom.

U Blicu je na račun ove liste izašao članak pod naslovom “Od Cvetkovićeve Vlade malo je onih koje su lošije“, što već i vrapci znaju, ali ono što je novo i originalno u ovom tekstu je spisak imena ministara sa njihovim slikama i rejting koje su “uspesi“ njihovih ministarstava doneli zemlji Srbiji. Hajde da pomenemo one “najznačajnije“:

Prvo mesto - Ministar Oliver Dulić, po istraživanju Svetske Banke, po ažurnosti izdavanja građevinskih dozvola obezbedio nam je rekordno 176 mesto. Šta ovo znači? Da je u Srbiji neverovatno teško dobiti građevinsku dozvolu? A da li je moguće zahtevati mito u zemljama gde se ona lako i brzo dobija? Da li je u Srbiji potrebno dati mito da bi se nešto završilo? E sad, hajde da se upitamo sledeće? Da li je katastrofalno stanje u državnoj upravi rezultat gluposti, straha da se donesu prave odluke, ili lopovluka? Da li je ono rezultat neverovatne gluposti i nekompetentnosti pojedinaca ili je kreirano namerno radi lične koristi? Svi znaju da je jedina prava mafija u Srbiji građevinska mafija. Šta mislite zašto i kome ovakvo stanje odgovara?

Drugo mesto – Ministarka Diana Dragutinović, po listi Svetskog Ekonomskog Foruma, po efektivnosti poreskog sistema obezbedila nam je 138 mesto. Zašto je poreski sistem toliko važan? To je inače jedini način upravljanja kapitalističkom privredom. Kapitalistu jedino možete usmeravati i stimulisati porezima. Jedino se poreskim sistemom mogu smanjiti ogromne socijalne razlike, pobediti korupcija i obuzdati samovolja tajkunske oligarhije. Kako je Amerika obuzdala Al Kaponea? Šta mislite da li je to što smo među poslednjima u svetu po poreskom sistemu povezano sa time što spadamo i u najkorumpiranije zemlje sveta? Šta mislite da li je loš poreski sistem takav zato što ne možemo napraviti bolji ili zato što ovakav kakav je mnogima odgovara? Šta mislite kome to odgovara?

Treće mesto – Ministar Slobodan Milosavljević, po listi Svetskog Ekonomskog Foruma, po efikasnosti antimonopolske komisije, doneo nam je zavidno 130 mesto. Šta znači kad je privreda monopolizovana? Prvi i manje važni efekat je da tržište ne funkcioniše, što odgovara monopolistima-tajkunima, a to znači i političarima koji im te privilegije omogućavaju. Drugi i mnogo opasniji efekat je da monopoli slabe konkurentnost srpske privrede i čine je ekonomskim invalidom. A zašto je tako? Šta mislite da li je u Srbiji za ostvarenje monopola potrebno korumpirati i podmititi političare? Ko ima korist od zatvorenog monopolizovanog tržišta, a ko štetu? Što se koristi tiče, šta mislite zašto se godinama po ovom pitanju ništa ne preduzima i ko su ti koji ništa ne preduzimaju i zašto? A što se štete tiče, samo pomislite zašto je u Srbiji sve nekvalitetno i preskupo? Postali smo zemlja nakupaca, buvljaka, nekvalitetne bofl robe, prodavaca magle i loše i preskupe usluge. Šta mislite kako i zašto smo postali jedno od najsiromašnijih društava Evrope pa i Sveta?

Četvrto mesto – Ministarka Snežana Malović, po listi Svetskog Ekonomskog Foruma po nezavisnosti pravosuđa, donela nam je 110 mesto. Šta mislite zašto je pravosuđe toliko važno u transformaciji zemlje iz feudalno-robovlasničkog kapitalizma u društvo demokratije, pravde i jednakosti koje uživaju naše srećnije Evropske komšije? Kako je moguće bilo šta pozitivno ostvariti kad ni država, čak i kad bi htela, ne može ništa privrednim kriminalcima koji su zavladali celokupnim društveno političkim i ekonomskim sistemom? Šta vrede debeli tomovi zakona koje niko ne čita, a još manje poštuje? Šta mislite, da li je korupcija tako lako otrovala sve pore društvenog bića, između ostalog i zato što ne funkcioniše pravosudni sistem? Šta se dešava kad u nekoj zemlji zakoni prestanu da se sprovode? Kakvo nam je pravosuđe, dobro da nismo zapali u anarhiju i završili kao Somalija, gde se država potpuno raspala. Šta mislite, kome sve ovakvo stanje odgovara?

Peto mesto – Premijer Mirko Cvetković, po listi Transparensi Internešnal, po korupciji (na svim nivoima), obezbedio nam je sigurno 84 mesto. Jedini razlog zašto je ovaj rezultat ovde na petom, a ne na prvom mestu, je jer po ukupnom rejtingu nismo baš poslednji kao ovi prethodni rezultati, već smo u “naprednijoj“ grupi sa Kolumbijom, Peruom, Lesotom i Tajlandom. Ali po meni je ovaj parametar uzrok svih zala u Srbiji, pa i ovih prethodno pobrojanih. On pokazuje koliko stvarno u nekoj zemlji funkcioniše država. Od svih ostalih zala, korupcija je najgora jer uništava poverenje u sistem i razarajuće utiče na sva ostala društvena tkiva. To je maligni tumor koji ako se ne obuzda, prelazi i na ostale organe i izaziva nepovratno uništenje društvenog organizma.

A zašto smo na dnu liste, u društvu najgorih zemalja sveta, odgovor nam jedino mogu dati gospoda ministri? Oni sigurno imaju svoje lične razloge zašto su nas u to društvo doveli? Šta mislite, da li se ti njihovi razlozi poklapaju sa interesima građana Srbije?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26