english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Srbija u odnosu na zemlje Evrope i Sveta po konkurentnosti - AKTER mag.
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 29 novembar 2010

Sledeći tekst >>

Dotakli smo dno života!

Za ovo gde smo se našli, na samom dnu, nije kriva samo aktuelna vlast, već i sve prethodne od raspada Jugoslavije do danas.

Više puta su mi prijatelji zamerali da u mojoj kolumni u Akter magazinu previše uopšteno pričam i komentarišem, a premalo se bavim konkretnim činjenicama. Od kako sam naleteo na listu rangiranja država Svetskog Ekonomskog Foruma (www.weforum.org) za 2010/11 godinu, ne mogu se odvojiti od njenih rezultata i pokazatelja. Zašto me je ova lista do te mere fascinirala? Kada čitate neke podatke (brojeve) oni veoma teško sami po sebi jasno i vizuelno predstavljaju pojave i situacije koje opisuju. Međutim kada imate listu poređenja, onda je sasvim druga priča. Kada vidite gde se u odnosu na ostale zemlje Srbija nalazi, tek onda možete imati jasnu predstavu o tome “koliko smo stvarno postigli“?

Na primer, kada kažemo da je po zaštiti interesa manjinskih akcionara kompanija Srbija ocenjena sa indeksom 2.9, ovaj broj sam po sebi ne kazuje mnogo. Ali, kad kažemo da je po ovom važnom pokazatelju Srbija na 137 mestu u Svetu i da su od 139 rangiranih zemalja samo Ukrajina (138) i BIH (139) ispod nas, onda ovaj podatak stvarno deluje otrežnjavajuće. Posebno ako se kaže da su zemlje kao Gana (49 na listi), Botsvana (37), Etiopija (28), skoro dve trećine liste ispred nas, onda tek možete shvatiti do koje mere smo po ovom pokazatelju poslednji. Ne u sredini, ne u zadnjem delu liste, već na samom dnu dna. Pa da nastavim priču o tome gde se Srbija nalazi po pojedinim parametrima na listi rangiranja država Sveta:

Po tome koliko veruju političarima Srbi su na 99 mestu od 139 zemalja, a ovo mesto sa nama dele El Salvador (98) Kamerun (103) i Senegal (106). Premda bih, iskreno da vam kažem, na sledeće izbore radije otputovao u Kamerun da glasam nego da ponovo glasam za ovdašnje bandite. Većina ljudi koje znam i ne pomišlja da izađe na sledeće izbore, jer je po mišljenju većine glasača mogućnost izbora između pozicije i opozicije podjednako katastrofalan po budućnost Srbije.

Po neregularnim plaćanjima i mitu i korupciji Srbija je na 87 mestu od 139 zemalja, a ovo mesto sa nama dele Senegal (86), Etiopija (88), Gana (92). O ovom značajnom postignuću dosadašnjih gospodara Srbije nema potrebe dalje komentarisati. Šta mislite zašto nam je sve preskupo i nekvalitetno? Dok se svi paraziti ugrade i poplaća se sve mito i korupcija, koliko stvarno košta život i poslovanje u Srbiji?

Po nezavisnosti sudstva Srbija je na 124 mestu od 139 zemalja. Ova pozicija pokazuje koliko je pravosudni sistem nezavisan od uticaja državnog aparata, uticajnih pojedinaca ili kompanija. Ovo nezavidno mesto sa nama dele Kenija (121), Panama (125), Madagaskar (126). To znači da je od nas gore samo 17 zemalja Sveta. Uzgred, Zimbabve u kome se država skoro potpuno raspala je svega nekoliko mesta ispod nas. Evo uzora kome naš pravosudni sistem može težiti.

Po tome koliko državni aparat favorizuje pojedine kompanije ili pojedince u donošenju odluka ili dodeli poslova Srbija je na 125 mestu od 139 zemalja u društvu Gvatemale (126) i Obale Slonovače (129). Da napomenem da je na ovoj listi Etiopija na (61) mestu, Makedonija na (71) a Crna Gora na (33) mestu. Pa sad vi pogledajte koliko je u Srbiji isplativo baviti se biznisom, osim ako ne posedujete minimalno dvocifreni broj partijske knjižice (jedne od partija na vlasti).

Po rasipništvu državnog aparata Srbija je na 124 mestu od 139 zemalja u društvu Hondurasa (123), Burundija (125) i Zimbabve (115). Uzgred na ovoj listi Crna Gora je na (25) mestu, Etiopija (31), Malavi (34). Kad smo dotle došli da nam je po ovom kriterijumu Etiopija nedostižni uzor. A to koliko nam je država rasipna možete videti po tome što su plate u javnom (neradničkom) sektoru značajno veće od onih u profitnom (koji im zarađuje plate).

Po teretu državne regulative Srbija je na 131 mestu od 139 zemalja u društvu Sirije (130), Alžira (132), a ako nam je za utehu boljem od Hrvatske (136). Ali zato je Albanija na ovoj listi (20), Uganda (24 ) i Etiopija (25). Šta mislite gde će strani investitori radije uložiti novac, u Srbiju (131) ili u Albaniju (20)? Pa da vidimo za koju godinu, gde će biti Albanska privreda, a gde naša?

Po etičkom ponašanju kompanija Srbija je na 120 od 139 zemalja, u društvu Lesota (119), Kameruna (121) i Nikaragve (122). To znači da je šansa da vas u poslovanju u Srbiji prevare ogromna. Da ste stranac, koliko bi ste rado uložili novac u zemlji gde će vas verovatno slagati, prevariti ili opljačkati? I ovde je Crna gora na (52), a Albanija na (58) mestu, pa vi vidite gde će se slivati investicije u regionu?

Po efikasnosti rešavanja privrednih sporova Srbija je na 132 mestu od 139 zemalja u društvu Nepala (128) i Nikaragve (131). Šta mislite koliko će stranci biti spremni da posluju u Srbiji ako znaju da, kad ih domaći banditi prevare (po prethodnom kriterijumu), preko srpskih trgovinskih sudova nikada neće ostvariti svoje pravo. Uzgred po ovom parametru Crna Gora je na (48) mestu, a Albanija (59), pa razmislite gde će to stranci radije poslovati?

Na kraju, želeo bih da nešto pojasnim. Za ovo gde smo se našli, na samom dnu, nije kriva samo aktuelna vlast, već i sve prethodne od raspada Jugoslavije do danas. Svaka je izdašno i na svoj način doprinela da se postigne ovaj nezavidni rekord, da smo po svim kriterijama društveno ekonomskog razvoja ubedljivo poslednji među poslednjima (na Svetu).


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26