english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Poreski sistem za kriminalce - socijalna pomoć gangsterima - AKTER mag.
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 13 decembar 2010

Sledeći tekst >>

Pomoć države socijalno ugroženim gangsterima

Naš poreski sistem kažnjava proizvodni rad i doprinos društvu, a nagrađuje gangstere, lopove i prevarante koji mu nanose štetu.

Pre neki dan mi privuče pažnju vest “Zelenaši godinama živeli od socijalne pomoći“. Verovatno ste već čuli ovu priču, da je organizovana kriminalna grupa u Jagodini reketiranjem malih biznisa i širokim spektrom kriminalnih aktivnosti stekla veliku imovinu, kuće, stanove, luksuzne automobile, džipove, i da su ih uhvatili tek pošto je reketirani bračni par zbog njih izvršio samoubistvo. Ono što je šokiralo javnost je da su ovi kriminalci, prijavljeni u opštini kao nezaposleni i socijalno ugroženi, godinama primali od države socijalnu pomoć. Zamislite to, s jedne strane ilegalno sticali milionsku imovinu, a s druge primali socijalnu pomoć?

U prošlih nekoliko tekstova komentarisao sam katastrofalni rejting Srbije na listi rangiranja zemalja po globalnoj konkurentnosti Svetskog Ekonomskog Foruma. Najviše čuđenja izazvao je podatak da je Srbija po efektivnosti poreskog sistema na 120 mestu od ukupno 139 zemalja, a po organizovanom kriminalu na 111 od 139 zemalja Sveta. To znači da je po ova dva kriterijuma većina Afričkih zemalja ispred nas. Na ovaj podatak komentari su bili, OK da smo zadnji u mnogo čemu, ali bar poreski sistem ne bi trebalo da predstavlja problem? Pa zar nas pred izbore nisu ubeđivali da imamo najpovoljniji poreski sistem u Evropi? Da, ali nam nisu rekli za koga je ovaj poreski sistem najpovoljniji, za gangstere i njihove korumpirane prijatelje i saučesnike u vlasti.

Šta je u ovom slučaju kriminalaca iz Jagodine koji su godinama primali socijalnu pomoć frapantno? Prvo pitanje može se postaviti Jagodinskoj policiji. U malom gradu, grupa kriminalaca sa dugom listom krivičnih dela stiče neviđeno bogatstvo i na svoje ime upisuje kuće, stanove, mercedese, BMV-e, a da niko ne posumnja da se tu nešto ilegalno dešava. Potrebno je da dođe do samoubistva bračnog para koji su ovi gangsteri-reketaši doveli do bankrotstva, da bi se policija pokrenula u akciju. U gradu gde se 300 Evra smatra za jaku mesečnu platu, vi imate veću grupu kriminalaca koja nema zaposlenje, nema legalne prihode, a pred očima svih građana paradira luksuznim automobilima i gomila pravo malo bogatstvo. Zamislite da vam komšija kupi mercedes od 100.000 Evra i kuću od milion Evra, a znate da je nezaposlen i da prima socijalnu pomoć, šta bi ste pomislili? Da li je potrebno posedovati više od jednocifrenog koeficijenta inteligencije da bi ste zaključili šta se tu dešava?

Koliko god je u ovom slučaju Jagodinska policija ispala neefikasna i nekompetentna, kad vidimo kako su u ovom slučaju reagovale poreske službe, diže nam se kosa na glavi. Zamislite poreski sistem i poreske službe države Srbije koje dozvole da nezaposlena osoba koja prima socijalnu pomoć u kratkom roku na svoje ime uspe da prevede pravo malo bogatstvo, a da se nigde ne upale crvene lampice i odgovarajući državni organi ne alarmiraju na akciju. Šta mislite da li je tu neko bio korumpiran da zažmuri? Da li možete zamisliti do koje mere je naš poreski sistem neefikasan i neprilagođen novoj kapitalističkoj ekonomiji, kada vi uopšte nemate porez na lični prihod i poreze na ličnu imovinu, onako kako je to na zapadu izvedeno? Šta mislite koji je najveći problem Tonija Soprana iz TV serije o mafijaškoj porodici Soprano? Kako da ilegalno stečeni novac pretvori u legalnu imovinu? E, da je bio pametan, pa da se preselio u Srbiju, ovakvih problema ne bi imao. Ovde ga niko ne bi ni pitao kada bi sa džakom gotovine došao u banku da uloži novac, ili kada bi kupovao kuće, imanja, stanove i sve to lagodno u opštini prebacivao na svoje ime.

Šta je problem kad imate poreski sistem prilagođen lopovima i prevarantima, a ne onima koji poštenim radom donose vrednost društvu? Poreski sistem je jedini pravi regulator kapitalističke ekonomije. Kapitalista reaguje na stimulans i na kaznu (štap i šargarepa). Na zapadu je poreski sistem kreiran tako da stimuliše one pojedince i kompanije koji donose vrednost društvu, a da destimuliše i kažnjava one koje mu nanose štetu. Kod nas je to obrnuto. Naš poreski sistem kažnjava proizvodni rad i doprinos društvu, a nagrađuje lopove, prevarante i špekulante koji su na grbači društva i nanose mu štetu. Pa se onda pitamo zašto smo ubedljivo poslednji u Evropi i među poslednjima u Svetu po svim parametrima društveno-političkog i ekonomskog razvoja?

Skoro je na TV-u moj imenjak Miodrag Kostić, vlasnik MK Group-e, izjavio da država hoće njih da juri, a oni redovno plaćaju porez i u ovoj krizi jedva posluju pozitivno, dok 70% učesnika srpske ekonomije ne plaća porez. Rekao je da mu je jedan od srpskih ministara na skupu u Kopaoniku u poverenju kazao da 70% domaće privrede ne plaća porez (da radi na crno). Takođe, postavio je pitanje kako to da samo u Beogradu ima 5000 kuća vrednijih od milion Evra, a da u celoj Srbiji nema 5000 preduzeća koja su poslovala pozitivno? Čak šta više, ako bi pomnožili tih 5000 kuća sa njihovom prosečnom vrednošću dobili bi sumu od desetak milijardi Evra, što sva srpska preduzeća zajedno nisu zaradila (kao dobit) u zadnjih 10 godina. A gde su desetine hiljada stanova za izdavanje i da ne nabrajam šta još? Kad ste čuli da je bilo koji srpski stanodavac ikada platio porez (a kirija mu se plaća isključivo u Evrima)? Rezultat je u stvari još katastrofalniji! To znači da je veći deo protoka novca u Srbiji van legalnih tokova, odnosno da od njega država nema ništa. Porez plaćaju osiromašeni zaposleni u ono malo kompanija koje još i daju platu, a gro poreskog prihoda je PDV (porez na sirotinju) i razne akcize. Zamislite u kakvoj državi živimo, kad 14% budžetskog priliva republike Srbije dolazi od duvanskih akciza. Bilo bi smešno da nije krajnje žalosno!

Na kraju pitanje zašto je to tako i kada će se promeniti? Samo se upitajte, kome ovakav poreski sistem odgovara? Oni koji donose poreske zakone i kreiraju poresku politiku su očito baš oni kojima ovakvi štetočinski poreski zakoni i odgovaraju (oligarhija vlasti i kriminala). Ovakvi kakvi su, poreski zakoni samo stimulišu kriminal, korupciju i ilegalno poslovanje. A kada će se promeniti? Pa šta mislite zašto nas bulumenta na vlasti godinama laže da hoće u EU, a u stvarnosti kopa i rukama i nogama samo da smo što dalje od Evrope?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26