english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Zašto je kršenje zakona u ime naroda pogubno za demokratiju? AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 17 januar 2011

Sledeći tekst >>

Krupan zemaljski interes

U izuzetnim prilikama i kad je u pitanju kakav krupan zemaljski interes, Vlada (iza koje stoji većina) ne samo da može nego ponekad i mora da uradi nešto mimo zakona da bi zaštitila taj interes … Stojan Protić (1857-1923)

Da li ste čuli za slučaj braće Novaković iz Niša? Po ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage 1903 godine dva mlada oficira kraljevske vojske, braća Milan i Maksim Novaković iz Niša, osnovali su nevladinu organizaciju pod nazivom “Društvo za legalno rešenje zavereničkog pitanja“. Braća su smatrala da su zaverenici na čelu sa Dimitrijem Dragutinovićem Apisom, ubivši kralja kome su se lično zakleli na vernost, počinili veleizdaju ili u najmanju ruku teško ubistvo sa predumišljajem. Zahtevali se da se zaverenici izbace iz aktivne vojne službe i sude, jer je njihov čin podrio osnovne principe vojske Kraljevine Srbije. S obzirom da su prava vlast u Srbiji u to vreme (od 1903 do 1914) bili upravo zaverenici-atentatori, braća su uhapšena i prebačena u Beogradski zatvor. Sledećeg dana objavljeno je da je Milan Novaković u zatvorskoj ćeliji pucao i ubio brata pa sebe.

Naravno usledila je burna reakcija javnosti i ustanovljeno je da su u vreme ubistva braće Novaković u zatvoru bili prisutni i ministar policije i šef beogradske policije i komandant žandarmerije. Nećete verovati, ali umesto da stane na stranu zakona, skupština Srbije (skupštinska većina) oglasila se nenadležnom, poručila da ministar ne treba da odgovara i da je to slučaj za sud, a ne za njih. Sud je ipak 1908 godine pokrenuo istragu koja je bez ikakve sumnje pokazala da se braća nisu ubila već da je njihovo ubistvo naredio lično ministar policije Nastas Petrović. Ponovo, skupštinska većina i Vlada (čiji se ministar optužuje) odbijaju da podnesu tužbu protiv ubica braće Novaković. Ideolog vladajuće većine čuveni radikal Stojan Protić čak izjavljuje da je ministar morao da naredi smaknuće Braće Novaković u “samoodbrani“. Na kraju je ministar policije Nastas Petrović priznao da je sud dokazao njegovu krivicu, ali da su njegovi postupci opravdani s obzirom da je njega narod izabrao, a volja naroda je iznad svih zakona.

Ovu neverovatnu priču u celosti možete pročitati u Peščaniku (www.pescanik.net) u seriji tekstova Dubravke Stojanović pod naslovom “Život u blatu - Institucije u Srbiji od 1903-1914.“ Čitajući ove tekstove, šokiralo me je da smo kroz celokupnu istoriju srpske demokratije često imali slične incidente nepoštovanja zakona i bahatosti vlastodržaca. Na početku ovog članka videli ste citat ideologa vladajuće većine sa kraja 19. i početka 20. veka Stojana Protića koji kaže da kada postoji takozvani “krupan zemaljski interes“, onda Vlada (iza koje stoji većina) ne samo da može, nego ponekad i mora da uradi nešto mimo zakona da bi zaštitila taj interes. To je ono čuveno “pitanje svih pitanja“, “suštinski interes“ ili “cilj svih ciljeva“ zemlje Srbije, zbog koga je opravdano učiniti sve, gde se za ostvarenje tog cilja ne biraju sredstva i sve je dozvoljeno. U devetnaestom veku to je bilo oslobađanje “srpskih zemalja“ od Turaka, početkom dvadesetog ujedinjenje sa “slovenskom braćom“, između dva rata borba protiv “bauka komunizma“, a posle drugog svetskog rata borba protiv “klasnih neprijatelja“, a onda krajem dvadesetog veka ponovo “ujedinjenje i oslobađanje srpskih zemalja“. Rezultat je da su uvek postojali neki viši ciljevi koji su opravdavali sva sredstva, pa čak i ona koja su se protivila i pravnim i moralnim kodeksima ljudskog ponašanja. Slučajno, ili namerno, to je značilo davanje (nepisanog) prava političkim vlastodršcima na apsolutnu moć nad svojim podanicima (građanima Srbije).

Zašto je ova, kako je neki nazivaju, “tiranija većine“ u demokratiji tako opasna? Zašto je nepoštovanje i nedosledno sprovođenje zakona u ime viših ciljeva opasno za bilo koji društveni sistem, a posebno za demokratiju? Šta je definicija demokratije? To znači da biramo svoje predstavnike koji upravljaju državom u naše ime, sprovodeći narodnu volju, volju svojih glasača. A što se te “narodne volje“ tiče, šta mislite koliki je problem za naše političare da svoje lične (sebične) ciljeve proglase višim narodnim ciljevima i interesima? Onda iza te dimne zavese ostvarenja “krupnih zemaljskih interesa“, mogu do mile volje da primaju mito, kradu, varaju, lažu, pa čak i ubijaju svoje političke protivnike.

Da li mislite da bi demokratija imala smisla ako bi bilo koji “viši“ cilj opravdavao sva sredstva za njegovo izvršenje, pa čak i ona protivzakonita? Da li bi život imao smisla ako bi živeli okruženi komšijama koje razmišljaju na taj način? Da li bi bilo u redu da vas komšija ubije sekirom zato što je za svoj “krupan zemaljski interes“ proglasio da se njegova međa nalazi unutar vašeg placa. Da li bi taj “krupan zemaljski interes“ moglo da bude parking mesto ispred ulaza u zgradu koje je on proglasio kao svoje? Da li bi spaljivanje vaših kola bilo opravdano sa aspekta ostvarenja tog njegovog “krupnog zemaljskog interesa“? Da li bi bilo čiji život bio siguran kada bi naše zajedničke ili narodne, “krupne zemaljske interese“ ili čak svoje pojedinačne stavili iznad zakona?

Na ovaj prvi dan Nove 2010 (kada pišem ovaj tekst) želeo bih da podsetim na slučajeve kolega novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića i mnogih drugih ubijenih novinara u Srbiji i u Svetu. Da li je njihovo ubistvo stvarno bilo od “krupnog zemaljskog interesa“ države Srbije, kako su tadašnji vlastodršci to videli, i da li je i ono bilo “narodna volja“, kao ubistvo braće Novaković od pre više od 100 godina? Šta mislite, da li su oni ubijeni iz “narodnih“ ili ličnih interesa vlastodržaca (očuvanja vlasti)? Pogledajte kako su prošli režimi koji su se tako ponašali (i Apisev i Miloševićev), pa neka to bude opomena i današnjim vlastodršcima da nema opravdanja za kršenje zakona, bez obzira na ciljeve koje su u ime naroda postavili.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26