english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Kako lažu narod da prikriju katastrofalnu ekonomsku situaciju? AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 24 januar 2011

Sledeći tekst >>

Zašto nas lažu?

Kako DS misli da pobedi uz Ministra Jeremića kad je u Srbiji od 5 glasača i dalje 3 za EU, 1 neopredeljen, a samo 1 protiv?

Sećam se jedne naučno fantastične priče koju sam još kao dete čitao. Radnja se događa na nekoj planeti kojom upravlja ludi diktator koji uspeva da održi vlast tako što izmišlja sukob sa drugom planetom i u medijima kreira sliku rata koji stvarno ne postoji. Njegovi vešti medijski manipulatori, koristeći modernu foto i video montažu, kreiraju svakodnevne vesti o bitkama, pobedama, porazima i patnjama postradalog naroda koje su u stvari izmišljene. Strahom od spoljnjeg neprijatelja, ludi diktator uspeva da u narodu kreira takvo stanje svesti paranoje i beznađa da narod, gledajući u strahu neprijatelja spolja, ne vidi šta se dešava unutra. U strahu od stranih osvajača on ne vidi da mu je najveći neprijatelj ne spolja, već iznutra, da je razlog njegovih patnji beskrupulozna, korumpirana vlast koja ga laže i tim laganjem vešto održava situaciju patnje i beznađa koja joj itekako odgovara.

Da li ovu fantastičnu priču možemo posmatrati kao (doduše preuveličanu) metaforu trenutnih događanja u Srbiji? Tačno je da izvršna vlast u Srbiji nije diktatura i tačno je da ratnih sukoba kod nas više nema. Ali ipak, upitajte se da li ima i nekih sličnosti? Da li je svetska ekonomska kriza (zapadni imperijalizam) izgovor iza koga se može lako sakriti nesposobnost, ali i kriminalna neodgovornost domaćih vlastodržaca? Da li je očuvanje Kosova izgovor za našu diplomatiju da otvoreno uđe u sukob sa zapadom i vešto nas udalji od EU integracija? Da li je opasnost od “spoljnjeg neprijatelja“ odličan izgovor da se narodu skrene pažnja sa katastrofalne ekonomske situacije iznutra, kako bi politikokratska oligarhija na vlasti i dalje nesmetano pljačkala, uništavala i “privatizovala“ i ono malo društvenog bogatstva preostalog iz boljih vremena. Ko nas to sve laže?

Laže nas Premijer Cvetković da će nam ove godine biti bolje. Da li nam je rekao da će otpustiti pola nepotrebne birokratije? Da li nam je rekao da će smanjiti troškove bahate državne administracije? Da li nam je rekao da će privatizovati javna preduzeća? Da li je rekao da će reformisati zdravstvo, transformisati školstvo, a pogotovu propale državne univerzitete koji samo troše, a ne pružaju ništa za uzvrat. Rekao je samo da širimo optimizam. Da li mu stvarno verujete da će nam ove godine biti bolje, ako ništa nije spreman da promeni?

Laže nas Ministar Dinkić da će privreda procvetati. Da li nam kaže da će smanjiti korupciju, ukinuti besmislene propise, smanjiti poreze i ukinuti nepotrebnu birokratiju? Ne, on širom Srbije otvara desetine državnih agencija za razvoj privrede i tu zapošljava stotine partijskih aparatčika, kumova i svastika, potpomažući propale firme svojih simpatizera, dok država ne plaća svoja dugovanja i celu privredu povlači u vrtlog i kolaps. Da li i vi verujete da će privreda procvetati ako se i dalje radi isto ono što se i ranije radilo, a da se ništa suštinski ne promeni?

Laže nas Ministar Jreremić da nam je diplomatija uspešna. Javno izjavljuje kako je presuda međunarodnog suda pravde u našu korist, a da je rezolucija UN baš ono što nam odgovara. Dok i poslednje Srbe proteruju sa Kosova on nas ubeđuje da je borba za Kosovo dobijena. Kaže, sad ih imamo u šaci, moraće da popuste i pregovaraju. A šta da pregovaraju kad su dobili sve što su želeli? Šta mislite kad ćemo da uđemo u Evropu kad našem Ministru diplomatije zasijaju oči mržnjom i na sam pomen Evrope i Evropljana? Laže nas i plaši da je Evropa bauk, a pitao bih ga šta mu je alternativa? Da li možda da postanemo nova Ruska gubernija, pa da nas kao nekad mužike sve upregnu u jaram? Da li da nam Kinezi otvore fabrike sa beskonačnim montažnim trakama gde radnike plaćaju dolar na dan (kao u unutrašnjosti Kine)? Uverava nas da je Nobelova nagrada prevaziđena, a da su naši pravi prijatelji Iran, Sirija, Severna Koreja i slični. Šta mislite, da li se on ponaša tako zato što je to dobro za narod ili zato što iza njega stoji politikokratska oligarhija kojoj odgovara da je Srbija izolovana, a narod prevaren i izmanipulisan (da bi njime lakše vladali)?

Šta nas još lažu? Pa lažu nas da nam je obrazovanje jača strana. A fakulteti su nam prava katastrofa. Ne tako davno je Beogradski Univerzitet bio u prvih 100 univerziteta u Svetu, a danas nismo ni u prvih 1.000, a Univerzitet u Kragujevcu ni u prvih 10.000. Kako misle da budemo konkurentni kad nam se obrazovanje svelo na bubanje zastarelih udžbenika odvojenih od životne realnosti. Na vapaj privrede da su im potrebni kadrovi sa praktičnim, upotrebljivim znanjima, srednje i visoko školstvo odgovara nastavnim programima zastarelim još u vreme Kardelja. Takođe lažu nas da je dinar stabilan, a samo prošle godine potrošeno je skoro 3 milijarde Evra deviznih rezervi da se spreči da Evro ode na 200 dinara. Da nema dijaspore da nas izdržava milijardama koje svake godine unesu u Srbiju Evro bi otišao i na 300. Šta to znači? Da ne smeju da nam kažu da trošimo mnogo više nego što zarađujemo. Ako to nisu smeli da nam otvoreno kažu do sada, da smo tropa i bankrot, kako će nam to reći u izbornoj godini? Šta mislite zašto u žurbi i po svaku cenu prodaju Telekom, ne bi li sebi kupili bar još jedan mandat na vlasti?

Nažalost ne samo da nas laže naša vlast i država, već i mi sami sebe lažemo? Zašto? Zato što je mnogo lakše prihvatiti laž kako smo dobri i uspešni nego se suočiti sa realnošću da smo bankrot i da je situacija veoma loša. Da li je laganje samoga sebe optimizam ili bekstvo od realnosti linijom manjeg otpora? Sigurno da bez optimizma i vere u bolju budućnost nemamo šansu da nam bude bolje, ali samo kad realno sagledamo svoju sadašnju situaciju, stegnemo kaiš, razjurimo korumpiranu kleptokratiju na vlasti (i u opoziciji), i krenemo da radimo i živimo od svog rada, a ne od kredita koji će otplaćivati naši unuci.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26