english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Korupcija i sistematsko uništavanje privrede i društva u Srbiji! AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 15 februar 2011

Sledeći tekst >>

Buldožer, pa poravnati!

Da li verujete da je u Srbiji moguće prevaspitati bivšu, doskorašnju i sadašnju oligarhiju na vlasti tako da više ne laže, ne krade i ne korumpira sve čega se dotakne?

Razgovarao sam skoro sa jednim kolegom poslovnim konsultantom iz Hrvatske, pa mi on reče kako je skoro bio u jednoj hrvatskoj opštini radeći na projektu Evropske Unije za suzbijanje korupcije. Kaže okupili se svi gradski oci, kompletna opštinska struktura, i pozicija i opozicija, i “otvoreno“ kažu: “Da mi smo protiv korupcije, ona je veliko zlo u našoj državi, učinićemo sve da je suzbijemo … ali je kod nas nema!“ Nažalost, ovaj sindrom glave u pesku je veoma prisutan i u našoj svakodnevici. I kod nas u Srbiji, kad pitate bilo kog političara, od najnižeg, pa do onih u vrhu vlasti i svemoči, svi će zdušno objaviti kako su izričito protiv korupcije, ali su oni potpuno čisti, samo je oko njih nema, a korumpirani su neki drugi “loši političari i birokrate“.

Gledam ovaj veliki zbor “naprednjačko-narodnjačke“ opozicije ispred Narodne Skupštine. Scenografija ko sa mitinga 1945, sve sa “narodnim tribunima“ koji zdušno uzvikuju parole protiv vlasti koja je upropastila narod i državu. Prvo, potpuno sam saglasan sa stanovištem da sadašnja vlast ubrzano gura Srbiju u ambis, ali mi nije jasno po čemu su ovi “novi“ koji nam se nude, drugačiji od ovih sadašnjih. Znamo da je u Srbiji kriza svih društvenih vrednosti. Znamo da kriminal i korupcija postoje i cvetaju na svim nivoima, ali takođe znamo i da je sistematsko uništavanje privrede i društva počelo i razvilo se još devedesetih, za vreme vlasti baš ovih “preobraćenih“. Znamo i da je najviše maha uzelo za vreme vladavine njihovih narodnjačkih partnera od 2004-2008. Kako sad da im poverujemo da su odjednom postali čisti i pošteni i da kod njih neće ponovo biti korupcije i kriminala?

Nije mi jasno kako Velja Ilić može izaći na binu i govoriti o upropašćenoj državi i “sposobnima“ koji moraju da je spasavaju, kad su pre samo tri godine, za njegove vlade, kriminal i korupcija u državi dostigli neprevaziđeni vrhunac. Pola rukovodstva stranke mu u zatvoru i po sudovima zbog korupcije, a on priča o “poštenju“. Šta mislite, da li je tek sada otkrivena korupcionaška afera iz tog vremena, takozvana “Prevara veka“ u Kolubari, delo nekih vanzemaljaca i marsovaca ili su njeni protagonisti baš ovi “narodnjaci“ i “patrioti“ koji će sastavljati sledeću vladu sa naprednjacima. A šta bi tek bilo da se pročeprkaju i ostale radnje ove pretposlednje vlasti. Koliko Kolubara bi otkrili i da li bi neko iz tog vremena ostao čist i na slobodi? Naravno, nepravedno bi bilo ne pomenuti devedesete i doprinos sadašnjih “naprednjaka“ svetskoj baštini političke kriminologije i socijalne destrukcije. A šta tek da kažemo za ove sadašnje na vlasti, da li postoji iko u Srbiji ko bi pokušao da ih opravda, pa čak i oni sami? Najgore po građane Srbije, je da trenutno ne postoji politička struktura u zemlji koja u ono ili ovo vreme nije zaprljala ruke i duboko ogrezla u laž, kriminal i korupciju.

Svima nam je jasno da smo doterali cara do duvara. U vrlo sličnoj situaciji našle su se i naše komšije Hrvati. Evropska Unija ih pritisla, pa su pokrenuli sveobuhvatnu borbu protiv korupcije. I kod njih Sanader je samo vrh vrha ledenog brega korupcije i kriminala koji je počeo da se razotkriva. I šta se desilo? Kompletna hrvatska privreda se zaustavila. Kod njih, kao i kod nas, državna aždaja sa svojim do bezumlja naraslim državnim aparatom, uvukla je svoje otrovne pipke u svaku poru društvenog i privrednog života. Odjednom stalo je sve što ima veze sa državom, a to je 90% svega, jer su se svi zaposleni u državnoj administraciji uplašili da ih ne optuže. Sad u muci i nevolji, ne znaju šta da rade? Da popuste korupciji, grdiće ih Evropa, a i korupcija bi postala još gora nego ranije. Ako nastave borbu sa korupcijom ubiće i ono malo privrednih aktivnosti koje su preostale u upropašćenoj ekonomiji. E sad zamislite u kakvom smo mi tek čabru kad su Hrvati bar 5-7 godina ispred nas, i to u svemu, društveno ekonomskom razvoju, transparentnosti političkog života, pa i na putu ka EU. Šta li se tek nama piše?

Hajde da zamislimo da su se želje Tome, Velje, Vučića, Vulina, Milanke i Jorgovanke u potpunosti ispunile. Došli novi izbori, narod glasao po njihovoj želji i svi kompletno došli na vlast i sad treba da sprovedu ono što su nam na velikom zboru obećali. Kreću ujutru na posao svaki u svoje ministarstvo, dočekuje ih šofer sa mercedesom i policijska pratnja, stižu u svoje tapacirane kancelarije u Nemanjinoj, sazivaju sve sekretare, pod-sekretare, ševove, pod-šefove, njihove zamenike, zamenike zamenika i tako do kraja birokratske hijerarhije i kažu im: “Od danas više da nema korupcije!“ A onda im svi ovi okupljeni birokrati u glas odgovore: “Ali kod nas nema korupcije. Mi smo svi čedni, čisti, pošteni i nekorumpirani!“ I šta onda? Kojim mehanizmom iskoreniti i kako se boriti protiv nečega u čemu baš svi učestvuju? Ne zaboravite da je korupcija aždaja sa mnogo glava. Nije ona samo uzimanje mita, već i obezbeđivanje državnog posla kumu, zapošljavanje svastike, nameštanje tendera tako da prođe vaš prijatelj iz detinjstva, pa čak i činjenje usluge, radi usluge koja će se vratiti tek za pet ili deset godina.

Čak i kada bi nekom višom Božanskom silom Toma Nikolić zadobio vidovnjačku moć i istog trena uvideo ko sve u državnoj administraciji šteti državu (makar iz gluposti i nesposobnosti), pa odlučio da ih sve otpusti, verovatno je da bi 99% činovnika završilo na ulici. E to se upravo dešava Hrvatima. Pokrenuli su ozbiljno priču o korupciji i sada odjednom uviđaju da je jedini način doći sa buldožerima, porušiti sve državne ustanove, poravnati ruševine, posoliti zemlju kao Rimljani Kartaginjanima da ništa više na tom mestu ne iznikne i onda početi sve iznova. Novi ljudi, novi zakoni, nove ustanove, kompletno nova država. Ali da li bi i to imalo efekta kod nas u Srbiji? Na koji način bi ste bili sigurni da i ti novi ljudi, te neke nove birokrate, neće takođe lagati, krasti i varati narod? Kako dobiti časnu, poštenu i pravdoljubivu birokratiju? Nažalost nikako. Jedino što se može je smanjiti je onoliko koliko je to krajnje neophodno za bezbedno funkcionisanje države, privatizovati sve što je državno, i uvesti kontrolu tako da ako baš mora da se krade, nek po malo kraduckaju (što reče Velja Ilić), a ne da se krade na veliko ko ova današnja kleptokratija na vlasti!


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26