english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Mere ekonomske politike za "bolji" životni standard gradjana! AKTER mag.
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 28 mart 2011

Sledeći tekst >>

10 mera za ekonomsku propast

Osetili smo njihove ranije mere na sopstvenoj koži tako da ih najljubaznije molim da ništa ne rade do izbora (komentar sa sajta B92)

Posle velikih iskušenja i neizvesnog puta siđe i naš belo-bradi Mojsije među srpski narod noseći 10 zapovesti za oporavak privrede i društva. Iako nisu donesene sa Sinajskog već sa Topčiderskog brda, 10 mera za oporavak Srbije stigle su u Narodnu Skupštinu taman na svečano proglašenje nove rekonstruisane vlade. Ovih dana svi se pitamo da li ovih 10 zapovesti ima šanse da bar nešto na bolje promeni ili će nas još brže odvući u konačnu ekonomsku i ostalu propast?

1. Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane
Kako u kapitalizmu, na slobodnom tržištu roba i usluga, veštački održati cene bilo čega? Zar cene u kapitalizmu ne određuje tržište? To što nemamo para jer ih ne zarađujemo ne može se nadoknaditi državnim dekretom o snižavanju cena. Zamislite porodicu u kojoj niko ne radi i gde otac ode u pekaru i kaže, ja sam nezaposlen i imam gladnu decu, hoću hleba za 5 dinara. Šta njemu da kaže proizvođač hleba koga ta vekna košta 20 dinara? Kako da mu je da za 5? Dosadašnji intervencionizam države samo urušava tržište i stimuliše monopole.

2. Povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta
Da li ima smisla razgovarati o novim radnim mestima, kad se u Srbiji još uvek mnogo više isplati kupiti nekretninu, nego otvoriti proizvodnju i zaposliti ljude. Bilo koji poslodavac sa kojim sam zadnjih godina pričao kaže mi da svake noći sanja kako je prodao fabriku, otpustio radnike i novac smestio na neko sigurnije mesto. Šta mislite zašto i srpskim tajkunima ne pada napamet proizvodnja, već su isključivo u biznisu nekretnina, zemljišta i preprodaje (sa što manje zaposlenih)?

3. Smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita kako bi se obezbedila dugoročna makroekonomska stabilnosti
Da li na trenutak verujete da posle 20 godina obećanja da će smanjiti državnu administraciju i javnu potrošnju ima šanse da oni sami sebe ograniče? Uostalom čak je i Sloba imao mnogo manju administraciju i javnu potrošnju. A zamislite da ovi danas imaju skoro duplo veće plate od zaposlenih u privredi koji ih izdržavaju.

4. Dinamičan rast privredne aktivnosti na bazi proizvodnje razmenljivih dobara
Proizvodnja znači ogroman ulog, neverovatan napor i neviđene muke i probleme. U ovoj zemlji država ne da ne pomaže, već čini sve da oteža bilo kakvu proizvodnju. U isto vreme uvoznički lobi daje milione mita i korupcije da se ništa ne promeni. Kao i u Južnoj Americi i Africi siromašna privreda znači bogatu elitu. Zašto bi i ovi naši domaći lopovi želeli drugačije stvarno mi nije jasno?

5. Veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju usmerenu ka većim prinosima i višem stepenu finalizacije prizvoda
Prodali su sve što se prodati moglo, a kredite više niko neće da im da. Nerešiva zagonetka je kako će isplatiti penzije i plate državnoj administraciji, a o investicijama da ne pričamo? Ne vidim kako država u potpunom bankrotu i bez para može u bilo šta ulagati? Finalizacija proizvoda podrazumeva proizvodnju, a mi smo to zapostavili i zaboravili još devedesetih.

6. Podrška izvoznim deatnostima kroz osnivanje Razvojne banke i efikasnijeg mehanizma garancije za izvozne poslove
Skoro pričam sa klijentom iz Mađarske koji posluje regionalno. Hteli su da naprave fabriku u Srbiji, pa da proizvode ovde i izvoze u zemlje regiona. Posle godinu dana čekanja na izvozni broj odlučili su da proizvodnju ipak otvore u Mađarskoj. Kažu, neko je za izdavanje izvoznog broja očekivao mito koji oni nisu hteli da plate. Toliko o izvozu.

7. Privlačenje novih investicija kroz unaprađenje poslovnog ambijenta i ravnomerni regionalni razvoj
Drugi klijent mi priča da su 5 godina čekali na tehničku saglasnost da sazidaju fabriku, pa su na kraju digli ruke jer za sve dozvole, saglasnosti, mita i korupcije u Srbiji treba bar 10 godina, plus brdo para i mnogo sreće. Toliko o poslovnom ambijentu. Šta mislite da li će se išta promeniti dok su ovi sadašnji na vlasti? Nažalost malo ko veruje da će i ovi budući koji će ih smeniti biti išta bolji.

8. Sistemska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i inovativnih delatnosti
Sistemsku podršku malim i srednjim preduzećima ova korumpirana vlast može pružiti samo ako im se ukloni s puta. Da ih više ne reketira, ucenjuje, kažnjava, i bespotrebno maltretira. Koliko malih firmi mi je reklo da im je bilo čak lakše u vreme Slobe i socijalizma. Kažu birokrate se umnožile ko skakavci, pa se od silnih propisa, besmislenih regulativa, mita i korupcije da te ne kazne, ne da živeti. A jedina inovativna delatnost u Srbiji je kreativno uzimanje mita i korupcija.

9. Reforma javnih preduzeća koja podrazumevaju ukidanje monopola, uvođenje profesionalnog rukovodstva i smanjenje subvencija
Ovo se naivnim glasačima obećava već decenijama. U svakoj predizbornoj kampanji ovo je glavna parola i za poziciju i za opoziciju. A šta urade onog trenutak kad dođu na vlast? Ko pijavice se prilepe na prihode javnih preduzeća i isisavaju njihove račune za partijske fondove i za sebe lično. Šta mislite odakle onolike vile na Dedinju? Samo u Beogradu ima 5000 kuća vrednijih od milion Evra? U celoj Srbiji nema 5000 firmi koje su u prošloj godini pokazale pozitivan dohodak (više od nule). Odakle onda ove milionske kuće? A zašto se u Srbiji ništa ne menja, samo se upitajte ko se zadnjih godina i kako obogatio?

10. Efikasnije upravljanje velikim infrastrukturnim projektima
Da li je naš birokratski aparat pokazao da može bilo čime efikasno da upravlja osim primanjem mita i otimanjem i privatizovanjem društvene imovine? Šta na ovo da kažemo? Nažalost, ko što još davno reče Nikola Pašić: "Spasa nam nema, propasti nećemo".


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26