english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Ekonomski program srpske napredne stranke koga nema? AKTER magazin
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 9 maj 2011

Sledeći tekst >>

I decu će vi napravimo!

Neka nam je Bog na pomoći ako nam „eksperti“ kao Toma, Vučić, Jorgovanka, Vulin, Karić i Velja budu oporavljali privredu.

Sećam se kad mi je deda pričao o predratnom narodnom poslaniku iz leskovačkog kraja, čuvenom Toši Toniću. Toša je bio znameniti radikalski poslanik (Pašićev kadar) pa se i dan danas prepričavaju priče sa njegovih političkih zborova. Čuvena je priča kada je bio na zboru u selu Mrštane kraj Leskovca i kada je rekao meštanima: „Ima most da vi napravimo?“ A ovi mu odgovore: „Ali mi nemamo reku“ A on im odgovori: „I reku će vi napravimo“. Onda ih pita: „Imate li školu?“, a oni mu kažu: „Malo smo selo, nemamo dovoljno dece“, a on im odgovori: „Nije problem i decu će vi napravimo!“.

Tako je nekada pred izbore obećavao i lagao narod Toša Tonić, a kako to danas političari rade, otiđite na bilo koji politički zbor ili pogledajte bilo koju političku TV emisiju. Evo, pre par nedelja gledam i ja u emisiji „Utisak nedelje“ na TV B92 Aleksandra Vulina kako u više navrata pominje ekonomski program srpske napredne stranke i žali se što nema vremena i što mu Olja Bećković ne dozvoljava da o njemu priča. Na kraju emisije rekoh, hajde da vidim o čemu se radi u tom programu pa odoh na internet da potražim više informacija. Pogledah prvo oficijelni web sajt naprednjaka, međutim ni posle duge i pažljive pretrage nigde ne videh ni reči o bilo kakvom ekonomskom planu. Ima na desetine tekstova o tome da će kad dođu na vlast od Srbije napraviti Švajcarsku, ali ni pomena od plana i programa kako da to i urade. Najbliže što sam na sajtu SNS-a našao bili su osnovni programski ciljevi gde je ekonomija pomenuta sa: „Ekonomsko blagostanje, snažna privreda uz racionalno korišćenje prirodnih bogatstava u skladu sa najvišim interesima građana Srbije i suzbijanje nezaposlenosti“. Samo slatkorečive političke parole i krilatice koje svi uzvikuju, ali od konkretnih koraka ništa.

Već sam ranije pisao o promašenom ekonomskom planu vladajuće žute koalicije, a i o besmislu DSS-ovog ekonomskog plana, a i sada evo ostadoh bez reči jer partija koja pretenduje da zasedne na vlast posle sledećih izbora, osim izvikivanja parola i proglasa, nema čak ni blagu ideju o tome šta će i kako će da radi. Šta narod od njih da očekuje? Pa kad kažu: „Ekonomsko blagostanje, snažna privreda, suzbijanje nezaposlenosti“, to i nije neka velika mudrost jer to ceo svet želi. Ono što treba da nam kažu je na koji način bi se to ostvarilo? To znači da precizno definišu ko, šta, kad, gde, kako i koliko će da radi? A i da se tačno zna šta će se desiti ako se obećano ne ispuni. Ko je za to imenom i prezimenom zadužen i lično odgovoran? Ali i ovi, kao i svi naši politički vlastodršci u zadnjih 30 godina, pa i zadnjih 130 godina, kao i njihov daleki prethodnik Toša Tonić iz uvodne priče, samo lažu narod i obećavaju brda i doline ne bi li se nakačili u udobne fotelje vlasti.

Pošto na sajtu SNS-a o njihovom ekonomskom programu ništa konkretno nisam našao, odoh onda na Google i posle dugotrajne i naporne pretrage jedini tekst koji sam na ovu temu iskopao bio je sa pres konferencije iz 2008 godine na kojoj je ekonomski tim Srpske napredne stranke predstavio program ekonomskih mera koje je ova stranka predložila premijeru Cvetkoviću. Blago rečeno, katastrofa. Bilo bi smešno da nije tragično. Da partija koja pretenduje da preuzme vlast, osim davanja nebuloznih obećanja i praznih proglasa, nema predstavu o tome gde se nalaze, šta ih očekuje i kako da zemlju izvuku iz potpune ekonomske propasti. Verovatno se premijer Cvetković do suza smejao kad su mu stigli predlozi naprednjačkih ekonomista. Neću da vam ponavljam „pametne“ predloge koje sam tamo pročitao, ali recimo da izgleda kao kad bi lokalni seoski majstor (potkivač), što udara konjima potkovice i podmazuje drvene taljige, došao u radionicu gde prave Formulu 1 i krenuo inženjerima da daje savete o štelovanju najnovijih mikro procesorskih turbo ubrizgače benzina.

Šta mislite zašto su svi ekonomski programi naših partija, kako na vlasti, tako i u opoziciji, potpuni promašaji bez ikakvog korena u realnosti? Pogledajte samo ekonomski tim napredne stranke, pod vođstvom Jorgovanke Tabaković, Miloševićevog ministra za privatizaciju 1988 godine, Šešeljevog kadra, magistra finansija, koja trenutno radi u menadžmentu Telekoma, koji je, dok god je u vlasništvu države Srbije, praktično socijalističko preduzeće. Šta reći za ostalu ekipu, da ne nabrajam dalje, ali samo se zapitajte kakve veze sa privredom imaju bivši Slobini i Šešeljevi ministri, ekonomski bankari i profesori fakulteta, koji su fabričke dimnjake videli samo izdaleka kroz prozore svojih tapaciranih kabineta. I šta mislite koje su šanse da ova odabrana ekipa „eksperata“ spasi i oporavi uništenu srpsku privredu i podigne je na zapadni nivo?

Strašno! Kad pomislite ko treba da nam leči privredu? Doktori koji nikada u životu nisu videli živog pacijenta, a o lečenju bolesnih su čitali samo iz zastarelih knjiga o bolestima koje više ne postoje. Samo neka vam kažu na čemu su doktorirali? Ekipa koja živi i filozofira u prazno u nekom izmišljenom svetu ekonomskih teorija koje su i na zapadu odbacili još pre 25 godina. Zamislite da se razbolite i odete u bolnicu, a tamo vas sačeka lekar koji je učio iz Paracelzijusovog lekarskog priručnika u vreme Kolumba. Vama treba dati krv, a on krene sa pijavicama da vam vadi krv. Vama treba antibiotik, a on vam prljavim rukama samo proširi infekciju. Samo se upitajte da li bi ovakav tretman preživeli?

Pa šta mislite, što nam privreda umire? Oko nje gomila lekara sa važnim titulama i zvanjima, sve sami profesori, doktori i magistri, ali koji nikada u životu nisu ni videli, a kamoli izlečili živog pacijenta, već su samo secirali leševe. Samo bi ih upitao, gospodo da li je iko od vas, ikada ušao u neko preduzeće, proveo vreme sa radnicima i pomogao im da unaprede poslovanje?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26