english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Koliko je Srbija interesantna za strane investitore? - Akter Magazin
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2010 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 22 februar 2010

Sledeći tekst >>

Da nema malarije, bili bismo poslednji

Pre neki dan je "Heritage Foundation" objavio listu od 183 zemlje rangirane po ekonomskim slobodama gde je Srbija zauzela “zapaženo“ 104 mesto. Sa 56,9 bodova (od 100), Srbija se u Indeksu ekonomskih sloboda za 2010. godinu našla u četvrtoj grupi kojoj pripadaju "uglavnom neslobodne" zemlje. Ponovo smo se našli u društvu starih “nesvrstanih prijatelja“, uz Afričke diktature i srednje Azijske satrapije. Setih se ranijih komentara u medijima na jednu od ovakvih “lista uspešnosti“ da smo i to mesto zauzeli samo zato što u Srbiji nemamo malariju pa su se zbog te otežavajuće okolnosti po poslovanje mnoge Afričke zemlje našle iza nas.

Šta mislite koju poruku ovakvo rangiranje Srbije šalje stranim investitorima? S jedne strane imamo ministre u vladi koji skoro svaki dan kažu pred medijima kako im je glavni zadatak da zaposle ljude i dovedu strane investitore, a šta je stvarna situacija? Kako to ministri misle da dovedu strane investitore kad smo procenjeni kao zemlja ekonomskih nesloboda? Šta to praktično znači? Pokušajte da zamislite da ste bogati stranac, da imate lepu sumu novca na bankovnom računu i da zaželite da deo svog novca uložite u neki posao. Gde i kako bi ste svoj novac uložili? Koji bi vam bili glavni kriterijumi u odlučivanju?

Da li bi ste novac uložili u zemlju u kojoj postoji velika šansa da vas domaći konkurent koji je u sprezi sa domaćom političkom elitom (koju podmićuje) političkim pritiskom izbaci iz biznisa? Šta bi ste radili kada vam dužnici ne bi plaćali, a sudsku presudu ne biste realno mogli očekivati u sledećih 10 godina? Kako bi ste se borili sa konkurencijom koja ne plaća zaposlene, ne uplaćuje socijalna i penzijska davanja i ne plaća poreze (jer poznaje prave ljude)? Kako bi opstali u biznisu, kad ne znate kakve će nove restriktivne zakone skupština doneti, dok se i ono malo zakonskih propisa koji vam pomažu ne primenjuje? Zašto bi rizikovali vaše teško stečene pare u zemlji u kojoj nemate ekonomsku sigurnost? A vaš novac možete uložiti gde god želite, u onih ostalih 103 zemalja sveta koje su po ekonomskim slobodama ispred nas (uključujući sve zemlje Balkana osim BiH).

Zašto bi bogati stranci otvarali firmu u zemlji u kojoj su građani do pre godinu dana jurišali na zapadne ambasade i palili džamije i MacDonald-se?

Znam da ova priča zvuči surovo, ali nažalost tako vam je. Pre neki dan vozim se sa taksistom koji kaže da je godinama odbijao tasta koji živi u Nemačkoj da se tamo preseli sa porodicom, ali kaže sada razmišlja da ga posluša. Kaže, najviše mi je zbog dece, ovde nemaju budućnost. Do sada je glasao za ove “vladajuće“, jer je mislio da nas vode u Evropu, ali im više ne veruje i ne pada mu napamet da ponovo izađe na izbore. Jer kaže, sve je ko u onom vicu kad političar naredi vozaču: Daj levi migavac, ali skreni desno. Narod laži da si za Evropu, a ti beži od nje što dalje, jer tajkunima koji ti plaćaju političke kampanje to nikako ne odgovara. Ekonomske slobode znače da nema monopola, da su svi na tržištu jednaki, i da je sve transparentno, ali onda nema ekstra profita i milionskih provizija po Kiparskim bankama.

Kakva nam je tek opozicija po pitanju ekonomskih sloboda i ulaska u Evropsku Uniju? Slušam pre neki dan na RTS-u potpredsednika DSS-a Aligrudića koji na pitanje o ekonomskom programu svoje partije kaže: Ja sam pravnik, a za ekonomsku politiku stranke pitajte naše ekonomske eksperte, oni će vam najbolje reći. Možete zamisliti kad ni on sam kao potpredsednik ne razume njihovu ekonomsku strategiju, kako će je tek razumeti njegovi glasači? Opozicija za ekonomiju i nema vremena, jer se bavi “bitnijim pitanjima“, spasavanjem Kosova i ne-ulaskom u NATO (i EU). Ono Koštuničino, “Hoćemo u Evropu, ali samo ako nam potpišu da je Kosovo deo Srbije“, je isto kao kad bi neki vinogradar otišao u njegovu lokalnu Vinogradarsku Zadrugu da uzme kredit i rekao im: “Hoću da postanem član i hoću da mi date kredit, ali samo ako potpišete da mi je komšija Milisav ukrao od međe“. Šta mislite kako bi mu ovi u zadruzi odgovorili. Verovatno bi pozvali kliniku Lazu Lazarević, premda ne znam šta je njen ekvivalent na Evropskom nivou.

Koliko je Srbija interesantna za strane investitore vidi se po tome što čak i domaći biznismeni svoj “teško zarađeni novac“ radije iznose iz zemlje, nego što ga ulažu u lokalnu ekonomiju.

Pre nekoliko godina intervjuisao sam jednog od ljudi koji je Irskoj pre dvadesetak godina doneo ekonomske promene. Kaže, nas petorica smo seli sa premijerom i dogovorili se da sve podredimo ekonomskom napretku. Od sada, ekonomski zakoni biće ono što stranom (i domaćem) investitoru olakšava poslovanje. Za kompaniju koja zapošljava ljude i pošteno plaća porez ne sme biti smetnji i birokratije. Za kratko vreme Irska je od nerazvijene poljoprivredne zemlje postala jedna od vodećih ekonomija Evrope i Sveta. Da li je to moguće u Srbiji, šta mislite?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26