english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Ko je imao interes da se Telekom proda, a ko da se ne proda? AKTER
Prijavite se novi otvoreni treninzi počinju na proleće 2011 godine.

Autor: Miodrag Kostić - Akter magazin - Ponedeljak, 16 maj 2011

Sledeći tekst >>

Zašto nije prodat Telekom?

Zašto bi se političari odrekle krave muzare, koja im puni i preliva partijske kase?

Da li ste čuli za Publija Sirusa? Verovatno niste, jer je živeo pre više od 2000 godina u starom Rimu. Još tada on je rekao: “Cena je onoliko koliko je kupac spreman da ti plati i koliko ti konkurencija dozvoljava“. Šta to praktično znači? Da cena zavisi od ponude i potražnje nekog proizvoda i spremnosti kupca da plati traženu cenu? Da li je ova definicija cene razumljiva? Da li i malo dete može da je razume? Da li je za njeno razumevanje potrebno imati doktorat ekonomskih nauka? Pa kako je onda Vlada sebi dozvolila da od privatizacije kompanije Telekom Srbija napravi politički i poslovni fijasko?

Da li su akteri priče o prodaji Telekoma znali za Publija Sirusa ili ne, nije tako bitno? Ako nisu, onda su svakako bar nekada bili na pijaci i videli kako se formiraju cene i kako se kupuje i prodaje? Ipak, jasno je da je svima bilo jasno da odluka o prodaji Telekoma nije donesena zbog neadekvatne ponude, već iz nekih drugih razloga. Mi te razloge možemo samo da pogađamo, ali je rezultat takav kakav je. Ono što možemo razmotriti je koji su sve uticaji postojali pri odlučivanju o prodaji Telekoma? U prošlom broju Aktera bio je jako dobar tekst o razlozima za i protiv prodaje. Ne bih da ponavljam argumente autora ovog teksta, ali bih stvar pokušao da posmatram iz jednog drugog ugla. Da vidimo ko i koje grupe su imale interes da se Telekom proda, a ko je sve imao interes da se ne proda?

Ko i šta sve gubi prodajom Telekoma?

1. Svi kojima odgovara status kvo u Srbiji
Prodaja Telekoma znači promenu stanja. Ona je važan korak ka razvlašćenju obesne političarske oligarhije na vlasti. Bez obzira na narodnu bedu i sveopštu propast privrede i države, mnogo je pojedinaca kojima ovakvo stanje perfektno odgovara, a svaka promena za njih znači veliku opasnost, da privilegije i moć zauvek izgube.

2. Svi koji su protiv Evropskih integracija Srbije
Prodaja Telekoma je korak napred iz socijalizma u kapitalizam. Hteli to mi da priznamo ili ne, Telekom je socrealističko preduzeće. Način kako se njime upravlja i kako se tamo radi se nije mnogo promenio od vremena samoupravljanja. To je jedno glomazno, neefikasno, tromo i ne konkurentno javno preduzeće. Sa takvima se u Evropu ne ide.

3. Svi koji bi voleli da zadrže privilegije političkih veza
Šta mislite kako se dobija posao u Telekomu? Da li bi i pokušali da se tamo prijavite na konkurs bez debelih rođačkih ili političarskih veza? Šta mislite kako se postaje podizvođač Telekoma? Sećam se jednog prijatelja koji mi je davno rekao: „E da mi samo daju da na mesec dana snabdevam Telekom toaletnim papirom, gde bi mi bio kraj?“

4. Svi koji su trenutno konkurencija Telekomu
Zamislite kako je dobro imati ovakvog konkurenta? Trom, neefikasan, neinovativan, zastarelog načina upravljanja, politički vođenog. Sve što bi njegovi konkurenti potrošili na razvoj i nove tehnologije, Telekomu izmuzu političke partije i korumpirani pojedinci. Šta mislite koliko dugo će pod ovakvim uslovima Telekom uopšte i biti u konkurenciji? Ako se ne proda, za koju godinu raspašće se i uništiti sam od sebe.

Ko i šta sve dobija prodajom Telekoma?

1. Svi koji koriste usluge Telekoma
Kad ste zadnji put pozvali Telekomovu službu usluživanja kupaca? Da li ste skoro imali nesreću da vam Telekom rešava problem? Ko je već decenijama sinonim lošeg usluživanja kupaca u regionu? Radovali smo se ukidanju telekomunikacionog monopola, a da li se išta promenilo? Po broju dvojnika i mreži iz doba Austrougarske poslednji smo u Evropi.

2. Svi mladi ljudi koji žele ravnopravnu šansu
Ako vam je dosta čekanja na birou i nemogućnosti da se zaposlite na osnovu svog znanja i sposobnosti onda svakako želite promene. Tek kad u Srbiji dođu kompanije kojima je profit osnovni motiv poslovanja, a ne punjenje partijskih kofera, zapošljavače se po ličnoj sposobnosti, a ne po partijskoj podobnosti.

3. Svi koji žele bolje ekonomsko okruženje
Šta mislite da li će nam privreda krenuti na bolje ako u njoj i dalje preovladavaju socijalistička preduzeća? Koje uzore domaći privrednici imaju, na koga da se ugledaju? Na partijski upravljana preduzeća? Na menadžere koji su svoje menadžersko iskustvo sticali lepljenjem plakata i aplaudiranjem na partijskim kongresima. Na stručnjake koji od struke imaju partijske kurseve i noćne fakultete u Zaječaru i Medveđi.

4. Svi koji žele nove političke snage u Srbiji
Zašto Koštunica ne da prodaju Telekoma, a Mobtel je prodao za tren oka? Zašto mu je potreban? Šta mislite kome državno (čitaj političarsko) vlasništvo Telekoma najviše odgovara? Kada će neke nove političke snage u Srbiji ikada imati šansu dok god stara garda puni i preliva svoje partijske budžete uz pomoć firmi kao što je Telekom?

Zašto nije prodat Telekom? Zato što oni koji dobijaju prodajom Telekoma imaju mnogo manji uticaj na donosioce odluka (Vlada Srbije) od onih koji time gube? Nije važno što su to mladi ljudi, nezaposleni, obični građani Srbije, mala privreda. Važno je da donosioci odluka lično nemaju interes da ga prodaju. A lični i narodni interes nije isto. S druge strane pogledajte listu onih koji gube prodajom Telekoma. političari na vlasti i u opoziciji, korumpirani pojedinci u Telekomu, povlašćene kompanije koje ih korumpiraju, konsalting kompanije u vlasništvu političara koje ga čerupaju i ugrađuju se do mile volje.
Da li znate u kojoj kompaniji je ranije radio premijer? Gde kao utočište posle vlasti gledaju i ostali ministri? Koliko im je lepo što je Telekom njihov i što ostaje njihov? Šta mislite?


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Kontakt: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26