english srpski
savremena poslovna edukacija

Kombinacije ključnih reči (ulazne web strane) - COM-Magazin br.85


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Ulazne Web stranice - E-poslovanje (16)

U prethodnim brojevima razmatrali smo šta sve možete učiniti kako bi doveli posetioce na vaš sajt koristeći popularne pretraživače. Pokazali smo kako treba pripremiti vaše Web stranice, koristeći kombinacije ključnih reči, tako da prilikom pretrage vaša stranica bude prikazana na početku liste rezultata tih pretraživača. Međutim problem koji se najčešće javlja prilikom pripreme sadržaja vaših Web stranica je da one moraju da ispune specifične zahteve u vezi same funkcionalnosti vašeg sajta. Često je nemoguće razmišljati o pravilnoj primeni ključnih reči kada vam je cilj najčešće nešto sasvim drugo, pri čemu bi fokusiranje isključivo na ključne reči sadržaj vaše stranice učinilo nerazumljivim. Ili šta bi ste sa ključnim rečima ako vaše Web stranice uopšte nemaju teksta. U tom slučaju kreiraju se posebne stranice koje za cilj imaju jedino da što bolje predstave vaš sajt paucima, (spiders), poznatih pretraživača i pruže im pravu informaciju o vašem sajtu. Te Web stranice nazivaju se ulaznim (doorway) stranicama i predstavljaju neku vrstu ulaznih vrata ili predsoblja kojim posetioci dolaze do vašeg sajta.

Mnogobrojna ulazna vrata vašeg sajta

Nemojte da vas buni to što mi govorimo o ulaznim vratima vašeg sajta kad svi znaju da svaki sajt ima svoju glavnu stranicu koja po definiciji predstavlja njegov glavni ulaz. To je obično stranica koja se otvara kada se u Internet browser-u ukuca ime vašeg domena. Jednostavno zamislite vaš sajt kao kuću ili zgradu koja ima više sporednih ulaza. Često zanemarivana činjenica je da svaka Web stranica predstavlja na neki način sporedni ulaz u vaš sajt. O čemu se radi? Većina posetilaca na vaš sajt neće ni doći preko linka vaše glavne stranice. Većina će najčešće naići na linkove sporednih stranica vašeg sajta ili će one izaći u listi pretrage poznatih pretraživača i tako vam dovesti posetioce. Zato je veoma važno imati jasnu navigaciju celog sajta na svakoj njegovoj stranici ili uvek ponuditi bar link ka glavnoj stranici. Pri kreiranju vašeg sajta zamislite da ste arhitekta koji dizajnira kuću pri čemu svaka soba mora imati otvorenu komunikaciju sa ostalim sobama, ili hodnik koji najbrže vodi u sve ostale sobe. To posebno važi za stranice koje bi ste kreirali isključivo sa ciljem da predstavljaju kao neko predsoblje ili ulaz u vaš sajt.

Kako kreirati ulazne stranice?

U zavisnosti od ključnih reči koje želite da upotrebite u vašim ulaznim stranicama kreiraćete njihov sadržaj. Svaki Web sajt se može podeliti na različite sadržaje koji se mogu tematski grupisati u posebne celine. Recimo da na vašem sajtu prodajete sportsku opremu. Vaše tematske celine bi verovatno bile majice, duksevi , jakne, patike i slično. Za svaku od ovih kategorija pripremili bi ste zasebnu ulaznu stranu gde bi se fokusirali na ključne reči koje bi što uže definisale pojedine proizvode. To znači da bi ste se koncentrisali na kategoriju sportskih majica i kreirali sve moguće kombinacije ključnih reči koje na nju asociraju. Sama ulazna stranica bi po svom spoljnjem izgledu više odgovarala reklamnom oglasu u novinama, (magazinima), nego klasičnoj Web stranici. O čemu se radi? Cilj i osnovna funkcija ulazne stranice nije da pruži detaljnu informaciju ili da navede posetioca na bilo koju akciju, osim što će ga stimulisati da klikne na neki od linkova i uđe u vaš sajt. Kao predsoblje ili kao ulazna vrata vaše kuće, cilj ulaznih stranaca je da pozdrave posetioca, pokažu gostoprimstvo, da mu pomognu da se opusti i onda kada je već ušao u vaš sajt, da se na njemu oseća kao kod svoje kuće.

Ključne reči vaše ulazne stranice

U prethodnim člancima već smo detaljno razmatrali metode primene ključnih reči na vašim Web stranicama. Sa ulaznim stranicama imate mogućnost da slobodno iskažete svoju kreativnost u njihovom kombinovanju i primeni. Kad pripremite izgled vaše ulazne stranice (vizuelno) onda ćete kopirati taj šablon u više identičnih kopija i u svakoj od tih kopija ubaciti različite kombinacije ključnih reči i svakako uneti različite naslove i opise stranica. Ne zaboravite da negde pri dnu ulazne stranice postavite linkove koji vode na ostale kopije. Razlog je da ako jednu stranicu poseti pretraživački pauk, poželjno je da poseti i ostale. Linkove možete obeležiti brojevima i dati im boju fonta koja se tek malo razlikuje (za nijansu) od boje pozadine.

Poruka vaših ulaznih stranica

Kao što smo prethodno napomenuli, ulaznu stranicu treba tretirati kao klasičnu reklamnu poruku. Jedna od definicija reklamne poruke je da je ona: “Ubedljiva prezentacija vaše ideje specifičnoj ciljnoj grupi.“ Postoje dva osnovna elementa koje morate da izbalansirate u prezentaciji vaše reklamne poruke, a to su informacija i ubeđivanje. Informacija treba da kaže posetiocu šta je vaš proizvod ili ideja, dok elemenat ubeđivanja mora da ga nagoni na akciju. Kao i u klasičnoj reklami na stranicama magazina, informacija koju bi ste pružili imala bi prvenstveno funkciju da izazove interesovanje kod vaših posetilaca. To interesovanje zatim treba da izazove reakciju, da ubedi vašeg posetioca da klikne na link i sazna više, odnosno uđe na vaš sajt. Dok je kod štampane reklame cilj da se nazove neki telefonski broj ovde je potrebno da posetilac klikne na neki od linkova. Ne stidite se da otvoreno pozovete vaše posetioce da kliknu na linkove. Jedan od proverenih načina ubeđivanja u reklami je metod pitanja i odgovora. Postavite otvoreno pitanje vašem posetiocu šta je pogodnost koju može da očekuje na sledećoj stranici, u čemu je prednost i korist za njega samog. Zatim u jednoj kratkoj rečenici odgovorite na to pitanje i načinite rečenicu linkom koji bi dalje vodio na vaš sajt. Na primer pitanje može da bude: “Da li želite da vaša Web prezentacija bude stalno dostupna njenim posetiocima?” a kao odgovor recite: “Postavite je na VeratNet, gde je njena dostupnost garantovana kvalitetom naših servera“. Očigledno je da svako želi da ima pouzdan Web hosting, a na vama je da odgovorom ponudite i potvrdite šta je pravi odgovor njihovih želja i očekivanja. U jednom od sledećih brojeva detaljno ćemo se posvetiti metodama pisanja reklamnih poruka. Za sada, nadam se da će vaše ulazne stranice imati dobar protok posetilaca do vašeg sajta.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26