english srpski
savremena poslovna edukacija

Samo-promocija online self-promotion - COM-Magazin br.95


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Samo-promocija online (self-promotion) - E-marketing (5)

U prethodnom broju govorili smo o link exchange portalima, i o mogućnosti da preko njih, kroz razmenu posetilaca, povećate saobraćaj na vašem sajtu. Pomenuli smo da je za većinu malih sajtova ovaj vid promocije prilično neprikladan. S druge strane postoji jedan vid promocije, pogodan za sajtove bilo koje veličine, često zapostavljen od većine vlasnika sajtova. Radi se o samo-promociji (self-promotion), ili o celokupnosti marketinških akcija koje bi ste vi sami preduzeli sa ciljem dovođenja posetilaca na vaš sajt. U jednom od prethodnih brojeva govorili smo o tačkama uticaja (points of influence) vaše marketinške kampanje. Rekli smo da su to sve one moguće situacije u kojima vaš potencijalni posetilac može da dođe u dodir sa bilo kojom informacijom o vašem sajtu. Jedan od glavnih ciljeva vaše marketinške kampanje je da ostvarite kvalitetan uticaj na vaše posetioce u svim mogućim tačkama uticaja. Pojam samo-promocije uglavnom se odnosi na sve one moguće tačke uticaja koje nisu vezane za Web. To znači da nikako ne propuštate bilo koju životnu priliku u kojoj možete vaš sajt kvalitetno predstaviti potencijalnom posetiocu.

Promotivni materijali

Svakako da ste više puta u kontaktu sa nekim firmama imali priliku da dobijete od njih kožne rokovnike, kalendare, sveščice, olovke i slično, na kojima je bio ispisan njihov naziv i broj telefona za kontakt. Da li ste primetili i njihovu Web adresu, da li je i ona bila upisana? Koliko puta ste dobili vizit kartu neke firme a da na njoj nije bila upisana njihova Web adresa ili kontakt e-mail. Vi tu grešku ne smete da napravite. Jedan od najefikasnijih i najdugoročnijih načina promocije vašeg sajta upravo je korišćenje ovih “zastarelih“ načina promocije. Recimo da se vaš sajt kotira izvanredno u listi rezultata na Google-u. Verujte da to neće dugo trajati. Prva izmena u njihovoj bazi podataka i vaš sajt će ponovo utonuti u anonimnost, dok će recimo nalepnice za auto branike na kojima ste odštampali adresu vašeg sajta, trajati koliko i branici na kojima su nalepljene.

Šta sve spada u promotivne materijale? Pa bilo koji predmet na koji čitljivim slovima može da stane puna adresa vašeg sajta (ime domena). Svakako u zavisnosti od tematike vašeg sajta, morate voditi računa da ti odštampani promotivni materijali budu prikladni, ali u principu ograničenje je samo vaša maštovitost. Najekonomičnije je napraviti male nalepnice sa adresom vašeg sajta i onda ih lepiti na sve ono što bi ste nekome poklonili. Svakako da u ovoj situaciji važi pravilo “Koliko para toliko i muzike“, ali vi ne morate da svojim budućim posetiocima ili mušterijama poklanjate naštampana “Mont Blank“ penkala. U zavisnosti od budžeta (ako ga imate), poslužiće i privesci za ključeve, olovke, mali kalendari, prevashodno kancelarijski materijali, ali i bilo šta što bi potpadalo pod kompjuterska pomagala. Idealno je naštampati podlogu za miša, ili držač za papir (za prekucavanje teksta). Kao što rekoh, granicu vaše inventivnosti predstavlja samo vaša inventivnost.

Vizit kartice

O važnosti vizit kartica mislim da nije potrebno govoriti mnogo. Jeste da će mnoge od vizit kartica koje podelite biti izgubljene ili zaboravljene, ali to je i dalje jedan od najvažnijih načina predstavljanja vašeg biznisa. Čak i da nemate biznis već samo Web prezentaciju, profesionalno odštampane vizit kartice, daće vašem poduhvatu na Web-u željeni kredibilitet. Ako vi sami svoju Web prezentaciju ne doživljavate ozbiljno, i ne verujete da zavređuje izradu vizit kartica, kako onda da očekujete od vaših posetilaca da je dožive ozbiljno. Suština samo-promocije, (self-promotion), je u tome da morate da izgradite posebno stanje svesti kada je u pitanju vaša Web prezentacija. Ako sami sebe ne možete da ubedite da ona predstavlja nešto posebno, da je vredna pažnje, da poseduje posebne kvalitete, i da je vredna svakog napora koju bi ste u cilju njene promocije preduzeli, kako onda očekivati da to isto o njoj i drugi misle. Ako već nemate firmu, koju predstavljate na Web-u, ili poslovni model koji sprovodite on-line, dovoljno je da na vašoj vizit kartici ispišete slogan vašeg sajta, ili bar njegov kratki naslov, i ostale kontakt podatke. O sloganu smo ranije govorili u jednom od brojeva COM-a, ali je dovoljno dati samo kratak opis vašeg sajta, (predstavljen u nekoliko reči), ili ideje sa kojom je on postavljen.

Sve u svemu, u kreiranju vaše vizit karte budite originalni što se tiče dizajna, ali veoma kratki i jezgroviti u smislu tekstualne informacije koju bi ste uneli. Ako ste imali prilike da vidite vizit karte čuvenih korporacija, primetili bi ste da je na njima najčešće odštampan samo logo, telefon, e-mail i ime osobe kojoj je namenjena. Dodajte još i kratki opis sajta (par reči), Web adresu i to vam je dovoljno. Ukoliko vam je domen dovoljno opisan, odštampajte onda samo njega, pa neka ljudi budu zaintrigirani o čemu se radi, i neka dođu na vaš sajt da bi otkrili u potpunosti o čemu je reč.

Sve je u imenu

Već smo pomenuli da, (sa tekstom), na vašim promotivnim materijalima trebate biti što koncizniji i kraći. Opet ćemo pomenuti čuvenu marketinšku krilaticu KISS, (keep it simple stupid), koju molim vas prihvatite bez uvrede, ona se odnosi samo na one koji ovo pravilo nisu poštovali. U bilo kojoj reklami, staro je pravilo da je manje ustvari mnogo bolje (misli se na tekst poruke). Kratko i prepoznatljivo ime domena je neprikosnoveno pravilo i osnovni uslov uspešne promocije vašeg sajta. Jedna od osnovnih prednosti Web-a je da ako odaberete kratko, lako prepoznatljivo ime vašeg sajta (ime domena), vaši posetioci će ga lako zapamtiti i preporučiti prijateljima. Bilo gde da je izloženo na vašim promotivnim materijalima, biće sigurno lakše zapamćeno nego recimo vaš sedmocifreni broj telefona. Odaberite za vaš sajt ime domena koje se lako pamti i prestavite ga svuda. Neka se do vašeg telefona i ostalih kontakt informacija onda dolazi preko vašeg sajta, ali potrudite se da ih je lako naći (navigacija sajta). Na Web-u kao i u svetu u kome živimo, sve je u imenu, a vi se potrudite da ga za vaš sajt odaberete tako da je lako zapamtivo.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26