english srpski
savremena poslovna edukacija

Uspešna PR kampanja - Taktički potezi i akcije - COM-Magazin br.108


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Uspešna PR kampanja - Taktički potezi akcije - On-line PR (6)

Usluge konsaltinga - Odnosi sa medijima - Hristov Consulting

U prošlom broju govorili smo da PR proces, pored kreativnosti, zahteva i detaljno planiranje akcija. Nabrojali smo neke od koraka koje bi ste preduzeli kako bi vaše PR akcije bile što originalnije i kreativnije, odnosno kako bi rezultat vaše PR kampanje bio što uspešniji. U ovom broju nastavićemo priču o mogućim taktičkim potezima i akcijama jedne PR kampanje.

Vežite se za aktuelnu vest

Snaga vezivanja za aktuelnu vest leži u tome da ne morate da kreirate vest od početka i onda pokušavate da je uvalite medijima. Ova ideja mogla bi se opisati sa: “Ići tamo gde televizijske kamere već snimaju”. To podrazumeva da stalno budete u toku događanja. Ako ste na Web-u, to znači da motrite na sajtove koji su u određenom trenutku u žiži interesovanja javnosti. U tom trenutku to su za vas sajtovi sa kojima treba uspostaviti saradnju, odnosno prezentovati vašu vest koja u tom trenutku njima odgovara, kako bi je ti sajtovi objavili. Svakako da je najbitniji elemenat da vaša vest prati, odnosno ide uz glavnu vest. Recimo da se primiče svetski dan očuvanja životne sredine a vaš sajt je sa tematikom očuvanja sredine na Zlatiboru. Na taj dan normalno u medijima ta tematika postaje interesantna, (nažalost ne i ostalih dana), pa će onda i vest vezana za vaš sajt onda biti od posebnog značaja.

Vežite se za popularne filmove

Ispričaću vam jednu istinitu priču. Jednom mom poznaniku hobi je bio istraživanje starog oružja i oklopa (srednjevekovnog). Normalno on je postavio sajt na kome je prikupljene informacije o ovoj tematici besplatno ponudio javnosti. S obzirom da je ova tematika vezana za veoma usku i malo poznatu oblast, sajt se pročuo. Kao rezultat velike posećenosti njegovog sajta javili su mu se mnogi prodavci starog oružja širom sveta i ponudili affiliate program (posrednički program prodaje). O affiliate programima govorićemo u nekim od budućih brojeva, ali suština je da je on bio plaćen procentom od prodaje ostvarene sa njegovog sajta. Nenadano on je počeo da zarađuje od $500 do $1000 mesečno u proviziji, Ne zaboravite da su starinski mačevi veoma skupi tako da je i mali procenat u prodaji (5-10%) često velika suma. Ali pravi preokret je nastao tek sa pojavom filma “Gospodari Prstenova”. Interesovanje za starinsko oružje širom sveta je eksplodiralo. On je vešto iskoristio situaciju, organizovao malu PR kampanju da uz film koji je postao svetska senzacija, plasira i svoj sajt. Rezultat je da se prodaja preko njegovog sajta učetvorostručila. Možete i sami da pomnožite prethodne brojeve ali je više nego očevidno koliko je važno iskoristiti pravi momenat u promociji putem PR-a.

Usmerite pažnju na proizvod

Prilikom svake PR aktivnosti imajte na umu da je uvek ključni elemenat vaš krajnji proizvod ili usluga, odnosno korist koju imaju vaši potrošači. Često puta bićete povučeni brilijantnim idejama ali uvek imajte na umu šta je krajnji cilj vaših promotivnih aktivnosti. Čak šta više, često puta će vam sam proizvod koji promovišete biti od pomoći. Ako je vaš proizvod pizza, pošaljite vaš izveštaj za štampu upakovan sa vašim proizvodom, na testiranje. Ako je sajt, napravite podloške za miša (mouse pad), i pošaljite ih uredništvu. Ništa neće bolje potkrepiti vašu priču nego ako predmet vaše vesti može da se upotrebi ili okusi.

Organizujte takmičenje

Primetili ste verovatno da je jedan od najčešće upotrebljavanih PR alata, od strane velikih svetskih brendova, upravo organizovanje takmičenja i izvlačenja. Koliko puta ste pogledali na poleđini zapušača Coca Cole da vidite ako ste postali dobitnik. Skoro je jedan moj dobar drug stvarno i dobio od Coca Cole veoma lepu sportsku biciklu. Rećićete, vi niste Coca Cola i ne možete da delite poklone vredne stotine Evra. Da, ali princip je isti da li vi delili otvarače za flaše, besplatne e-mail naloge na vašem sajtu, ili Ferarije. Cilj je kreirati interesovanje publike, organizovati događaj koji predstavlja legalnu vest. Danas, korišćenjem interakcije na sajtu, ništa lakše nego pokrenuti nagradnu igru ili bar malu anketu. Po našoj staroj izreci da se poklonjenom konju ne gleda u zube budite spremni da nešto poklonite kao nagradu, ma kako simbolično, i vaši kupci ili posetioci će vam biti zahvalni.

Dobrotvorna akcija

Dobra dela je poželjno činiti bez želje za nagradom ili ličnim dobitkom, ali u PR-u vi vrlo često možete spojiti nešto lepo sa korisnim. Sami ste primetili da čisto davanje para nekome retko dovodi do rešenja njegovog problema, ma kakav on bio. Cilj je da se ostvari neki društveno koristan rezultat, ali pritom i pomene vaš proizvod ili sajt. Najbolji primer je Bill Gates, osnivač Microsoft-a koji je inače velemajstor PR veštine. Sećam se kad je pre neku godinu odjeknula vest da je poklonio kompletan Microsoft-ov Softver svim školama u Americi. Svakako, vest je pominjala stotine miliona dolara koju je njegova fondacija bespovratno poklonila (vrednost softvera na tržištu). Prva asocijacija koja se u vezi sa ovom vesti javila su šleperi para koje ta suma predstavlja, i dobrobit koju je ova akcija proizvela. Vest je išla sa nasmejanim dečjim licima sretnim da će odsada imati besplatan softver firme Microsoft.

Koliko je muva ubijeno jednim pravim PR udarcem?

Međutim, pozadina je još interesantnija. Na stranu da je kompletna suma išla kao poreska olakšica i uštedela Biliju stotine miliona pravih šuštećih dolara. Najinteresantnije da je on u stvari poklonio programe (intelektualna svojina), čija je proizvodna vrednost za Microsoft proporcionalna vrednosti plastike od koje su CD-ovi sa narezanim programima napravljeni. Pored toga što je ova vest obišla svet i Microsoft-u donela neviđeni (pozitivni) publicitet, prava vrednost ovog poteza će se ogledati mnogo, mnogo godina kasnije. Dečica koja su besplatno dobila Microsoft-ov softver će se na njega navići, i kad odrastu biće svi od reda Microsoft-ovi potrošači. Sada vidite koliko je muva Bili ubio jednim jedinim PR udarcem.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača - konsultanata Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26