english srpski
savremena poslovna edukacija

PR akcije organizacija događaja nagradne igre - COM-Magazin br.109


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>PR akcije organizacija događaja nagradne igre - On-line PR (7)

Usluge konsaltinga - Odnosi sa medijima - Hristov Consulting

U prošlom broju nabrojali smo neke od koraka koje bi ste preduzeli kako bi vaše PR akcije bile što originalnije i kreativnije, odnosno kako bi rezultat vaše PR kampanje bio što bolji. U ovom broju nastavićemo priču o mogućim taktičkim potezima i akcijama jedne uspešne PR kampanje.

Vežite se za praznik

U godini postoje mnogi lokalni i internacionalni praznici. Skoro svaki od njih pružiće vam priliku da plasirate vest o vašem proizvodu, kompaniji ili sajtu, na poseban način. Samim tim što ste se vezali za neki praznik, (odnosno unapred određeno vreme), odaje utisak da je vaša promotivna kampanja ozbiljna a time vaša vest ili priča dobijaju u značaju. Najvažnije je da time vašoj vesti raste vrednost jer se vezuje za određeno vreme (datum), i to opšte prepoznatljivi datum. Vezujući se za praznik, uspećete da se u svest vašeg kupca ili posetioca ušunjate kroz sporedna vrata. Dok je njegova glavna pažnja na samom prazniku, vaša vest se uz glavnu vest (praznik), plasira nenapadno i neprimetno, što najčešće ima i najsnažniji efekat. Ako planirate posebne promotivne i PR akcije, praznici su i ionako najbolje vreme da se organizuju događanja kao specijalne promocije, nagradne igre, besplatne nagrade kupcima itd.

Vrhunac uspeha je kada vaša promocija postane međunarodni praznik. Trenutno je Oktober Fest u Minhenu, koji se odvija i u 3000 gradova širom sveta. A započeo je tako što su lokalne fabrike piva organizovale proslavu kojom bi se promovisao njihov proizvod. Danas je on prerasao u mega-praznik namenjen svim ljubiteljima piva širom sveta.

Organizujte anketu (nagradna igra)

Po definiciji, svi mediji su mahom zainteresovani za vesti, odnosno nešto novo. Normalno, veoma je teško uvek biti u mogućnosti da od nečeg naizgled medijski neinteresantnog, (što je većina proizvoda), kreirate novinu i plasirate je kao vest. Problem je da u svetu a i kod nas generalno jako malo stvari i događaja predstavljaju neku fundamentalnu novinu. Mahom su to iste ili slične stvari prikazane na raznorazne načine, najčešće samo upakovane u različite pakete. U toj nezavidnoj situaciji ankete i ispitivanja javnosti mogu da odigraju ključnu ulogu u kreiranju novine. Recimo da želite da progurate neki vaš recept za umanjenje stresa na poslu. Stres na poslu nažalost nije novina i sam po sebi ne predstavlja vest. Međutim ako organizujete anketu među vodećim privrednicima i ustanovite da je od 1000 ispitanih njih 870 izjavilo: “Da, mi itekako osećamo stres na poslu”, vi ovom brojkom od 87% imate, odnosno kreirate vest. Time vaše ispitivanje postaje interesantno medijima, a normalno je da ćete kroz priču o rezultatima ankete provući i vaš proizvod ili websajt.

Anketu je posebno povoljno organizovati na sajtu. Ako nemate program koji bi brojao i upisivao rezultate ankete u bazu podataka, možete upotrebiti i jednostavnu web-to-mail formu. Svaki put prilikom glasanja vama bi stigao e-mail sa rezultatima ankete, i ako to nije hiljade rezultata dnevno, jednostavno ih saberite i prikažite rezultate kao vest.

Organizujte događaj

Pored ankete, organizovanje javnih događaja (organizacija događaja) je jedan od naj delotvornijih načina privlačenja pažnje medija, a samim tim i kupaca. Malopre smo pomenuli Oktober Fest, a skoro je na Kalemegdanu bio organizovan sličan festival piva. Trajao je nekoliko dana i privukao nebrojenu pivopijsku publiku. Svakako vi ne morate da organizujete događaje tih proporcija, ali se interesantna događanja mogu kreirati i on-line. “Event PR”, kako se ovaj vid promocije zove, je izuzetno efektan vid odnosa sa javnošću pa ćemo o njemu govoriti u jednom od sledećih brojeva, u posebnom članku.

Nasmejte ih

Jedan od najboljih načina privlačenja pažnje urednika u raznim medijima je da upotrebite humor u svom tekstu koji prezentirate kao vest, ili da sama vest ima humorističku, (neozbiljnu), konotaciju. Većina urednika žudi za vešću koja bi razbila uglavnom ozbiljnu atmosferu koja preovladava u većini medija. Ali humor često može biti mač sa dve oštrice. Ono što je vama smešno ne mora biti smešno čitaocima nekog magazina ili njegovom uredniku. Najbolje je da prvo testirate vašu vest (šalu), i ako većina ljudi na nju reaguje pozitivno, dobra je šansa da prođe i kod urednika medija. Nemojte da izbegavate da predmet šale budete i vi, vaša firma ili vaš proizvod. Dok god taj šaljivi pristup privlači pažnju javnosti na pozitivan način, ne ugrožavajući integritet i poziciju vašeg proizvoda, rezultat može biti jako efektna PR kampanja.

Ponudite razmenu

Jedan od uobičajenih načina promocije je da besplatno ponudite svoj proizvod publici i time omogućite da se njegovi kvaliteti i prednosti uoče na licu mesta. Međutim to samo po sebi ne predstavlja neku vest, a kamo li interesantnu vest. Možda je bolja ideja ponuditi vaš proizvod u zamenu za nešto. Recimo da će te ga ponuditi svim onim ljudima koji su tog dana dobili otkaz. Ako donesu potvrdu da su otpušteni sa posla vi ćete im u znak solidarnosti pokloniti vaš proizvod. Normalno, to onda prosledite medijima koji upravo pišu o teškoj ekonomskoj situaciji. To je često korišćen trik na zapadu ali to u našoj sadašnjoj ekonomskoj situaciji može da znači da će vam promocija nažalost brzo isprazniti magacin.

Kreirajte karakter

Mnoge uspešne promocije širom sveta ostvarene su identifikovanjem proizvoda sa nekim karakterom (likom). To možete biti i vi kao vlasnik firme, ako smatrate da vašem proizvodu vaš karakter može da donese nešto posebno. Ali to probajte samo ako ste sigurni da u odnosima sa javnošću, recimo pred televizijskim kamerama, apsolutno blistate. Najčešće to je neka već popularna ličnost. To može biti poznati glumac, sportista, lik iz stripova ili crtanih filmova. Jedini je problem da ćete verovatno morati da platite za korišćenje poznatog imena u PR svrhe, ali time nesumnjivo dobijate na efektu vaše kampanje. Ako ste na Web-u, onda relativno jednostavno možete da kreirate karakter koji će oličavati vaš sajt. Setite se Mozzile i Netscape-a, ili kelnera iz Ask Jeeves-a. Svakako potrebno je ne malo kreativnosti da se nađe odgovarajući karakter i na pravi način otelotvori vaš proizvod ili sajt.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača - konsultanata Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26