english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Moderna poslovna edukacija

Korporativni identitet kompanije firme - Ebiznis - COM Magazin br.74


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Kako kreirati korporativni identitet vaše kompanije na Internetu? - E-poslovanje (4)

Ovaj tekst namenjen je vama koji već imate svoju poslovnu Web prezentaciju ili o njenom postavljanju ozbiljno razmišljate. Danas u Srbiji postoji već 14000 poslovnih .co.yu domena od čega se skoro 4000 nalazi na serverima VeratNet-a, firme u kojoj inače radim. Poslovni domen .co.yu je za sada besplatan, za razliku od internacionalnih domena kao recimo .com koji godišnje koštaju i do 35 dolara godišnje. Sigurno je da će i kod nas s obzirom na besplatan domen i pristupačne cene Web hostinga uskoro svaka firma imati svoj prozor u svet u vidu poslovne Web prezentacije. Tehnički a i financijski, većina firmi ima već i sada mogućnost da svoju prezentaciju naWeb-u postavi brzo i lako. Ali da bi ta prezentacija imala efekta i komunicirala svojim posetiocima pravu informaciju o vama, potrebno je obratiti pažnju ne neke detalje pri njenom kreiranju.

Lična karta vaše Web prezentacije

U svetu živi preko šest milijardi ljudi, u Srbiji preko šest miliona, a svako od nas ima svoj sopstveni identitet, nešto, ili mnogo štošta što nas razlikuje od ostalih. Na Web-u već ima na stotine miliona poslovnih Web prezentacija. Da bi ste imali i najmanju šansu da se na njemu pročujete, neophodno je da ta vaša prezentacija ima sopstvenu ličnost, svoj poseban identitet. Kao što svoju ličnost (individualnost) kreiramo tokom života, tako i na Web-u, vi kreirate vaš identitet, vašu ličnu (poslovnu) Web kartu. Najuspešniji biznisi na Internetu nisu slučajno i sajtovi sa najjačim identitetom. Čuvene svetske marke (trademarks) ili žigovi (brand names) kao Yahoo, EBay, Amazon, nisu slučajno i najposećeniji sajtovi na Net-u. Recimo da niste ni razmišljali o tome da vaš sajt postane neki novi Yahoo. Bez obzira, da bi ispunio svoju funkciju, ma kakva ona bila, morate ga učiniti različitim od ostalih, morate ga učiniti posebnim, kreirati mu jedinstvene karakterne osobine.

Prvo saznajte koji su joj lični podatci

Probajte da zamislite da ste vi prosečni korisnik Interneta i da ste slučajno došli na vašu prezentaciju. Koliko god imali mašte da se u tu ulogu nepristrasnog posmatrača uživite, priznaćete da je nemoguće da budete potpuno nepristrasni. Ako ste je sami gradili ili rukovodili njenom gradnjom, vama će biti vrlo teško da njen identitet sagledate u celini. Rešenje je da pitate za komentar svoje prijatelje, najbolje one koji i ne znaju o čemu se radi u vašoj prezentaciji. Zamolite ih da u svom prvom dolasku provedu na vašem sajtu samo 30 sekundi. A onda im dajte upitnik da popune za vas. Pitaćete ih:

• Koliko su dugo čekali da se strana učita?
• Koja je prva emocija koju je vaš sajt izazvao?
• Ili bar, da li im se sviđa ili ne sviđa?
• Komentar na logo, pozadinu, boje, grafike.
• Ukratko, o čemu se radi na vašem sajtu?
• Koje su glavne celine na prvoj stranici?
• Koliko su zapamtili od navigacije sajta?
• Šta im je bilo nejasno i nerazumljivo?
• Koji su lokalni link kliknuli?
• Da li bi se ponovo vratili?

Kad prikupite podatke, zamolite ih onda da provedu duže vremena i detaljno pregledaju vašu prezentaciju. Onda, ako su vam još uvek prijatelji, ponovite anketu. Obavezno ih pitajte šta je to po njima, što bi vašu prezentaciju učinilo preglednijom, razumljivijom, korisnijom za upotrebu. Danas je korisnost (usability) ili upotrebljivost postala posebna grana Internet tehnologije. Krajnji cilj svake Web prezentacije je da pre svega bude korisna ljudima koji dođu da je pregledaju ili upotrebe (ukoliko je interaktivna). Korisnost se najlakše postiže jednostavnošću. Ukoliko ne želite da testirate strpljenje vaših posetilaca i njihovu koncentraciju, budite kratki i jasni.

Učinite je boljom - korisnijom

Zlatno pravilo marketinga je da se bilo koji zaključci o efektivnosti vaše prezentacije ne donose na osnovu ličnih stavova pojedinaca, već na osnovu prosečnih odgovora veće grupe anketiranih. Garantujem vam da ćete se iznenaditi kad sednete da analizirate svoju anketu, i koliko će tu biti oprečnih zaključaka i iskustava. Podatci dobijeni na ovaj način omogućiće vam da identifikujete slabe tačke u vašoj koncepciji, i pomoći vam da je učinite boljom. Kad već sami ne biste voleli da budete u društvu gnjavatora, učinite sve da se vaši posetioci osećaju prijatno i uživaju u vašoj Web prezentaciji. Njena persona će vašem prosečnom posetiocu biti dopadljivija, a rezultat će biti poboljšano poslovanje i željeni financijski efekat.

Neka bude jake ličnosti

Osim poboljšanja korisnosti vaše prezentacije, pri radu na njenom identitetu, vrlo je važno da ona bude ubedljiva. Ako ste joj već kreirali ličnost tako da je šarmantna i dopadljiva, onda se valja pomučiti da ona bude i jaka. Ako ste već prošli kroz sve muke da je izgradite, nemojte da se stidite da sami kažete šta je to jedinstveno i specijalno što je čini drugačijom. Budite glasni, nek se to vidi i zapazi. Potkrepite vaše izjave, svedočenjem zadovoljnih korisnika, slikom firme, slikama vaših uposlenih. Ne zaboravite da date sve podatke o kontaktu. Pokažite svom posetiocu da je vaša prezentacija mnogo više nego gomila sličica i teksta. Neka se vidi da je ona integralni deo vaše firme i da vi čvrsto stojite iza nje dajući joj kredibilitet.

Vaša prezentacija mora biti uverljiva

Da li bi ste usitnili novčanicu od 500 € nepoznatoj osobi na ulici? Verovatno ne. Da li biste usitnili novčanicu od 1000 $ Bill Gates-u. Verovatno da, jer bi verovali da on poseduje pravu novčanicu. Slično je i na Web-u. Da bi posetilac vaše Web prezentacije mogao da se oseća sigurnim, verujući vašoj poruci, ona mora da izaziva poverenje. Profesionalno dizajnirana prezentacija je prvi korak. Identifikovanje vaše prezentacije sa vašom firmom je sledeći korak. Mogućnost lakog i sigurnog kontakta sa posetiocem je još jedan od načina kreiranja kredibiliteta. Možda i mala kamera koja direktno prenosi iz vaše kancelarije, kao neka vrsta podrške uživo vašem on-line prisustvu. Ne žalite truda, budite kreativni u osmišljavanju identiteta vaše poslovne Web prezentacije, ona će vam to bogato vratiti.

Sledeći tekst >>Lista objavljenih autorskih tekstova predavača - konsultanata Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - KAIZEN - Kako sprovesti neophodne promene?


Kontaktirajte nas: info@veza.biz - mobilni: +381 63 60 80 26