english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Moderna poslovna edukacija

Procena kandidata za posao upravljanje ljudskim resursima - eMagazin br.31
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Assessor Training Workshop - Upravljanje Ljudskim Resursima - Menadžment (1)

U Beogradu je od 6 do 9 juna, u hotelu Hajat, održan seminar pod “čudnim“ nazivom Assesor Training Workshop. Organizator je bila domaća kompanija “Advance Int. Training & Consulting“. Po nazivu naslutili bi da se radi o firmi koja se bavi ljudskim resursima, ali samo ako bi se detaljnije udubili u proučavanje njihovog materijala, ustanovili bi da se radi o veoma interesantnom pristupu ovoj danas veoma važnoj poslovnoj delatnosti.

Trening procenjivača

Na ovom seminaru učestvovali su ljudi iz vodećih kompanija u Srbiji, i to baš oni koji se bave ljudskim resursima, ili kako se nekada to nazivalo “Odeljenje za kadrovska pitanja“. Međutim, ono što bi vas iznenadilo je sa koliko ozbiljnosti se prišlo rešavanju ovog veoma važnog pitanje procene kadrova. O čemu se radi? Pristup ove škole HR-a (human resources), je da se prava procena kadrova može obaviti jedino ako se oni postave u realne situacije koje će ih čekati na budućem radnom mestu. Tražite vrhunskog korporativnog prodavca pregovarača? Onda oni za vas simuliraju realne situacije poslovnog pregovaranja. To znači da kandidati dobiju realni zadatak iz budućeg posla i konkretno obavljaju određenu poslovnu funkciju, pred komisijom, uživo kao na televiziji. Po veoma duboko i detaljno razrađenoj metodologiji, grupa ispitivača onda ocenjuje i rangira ponašanje kandidata kroz njihovu direktnu interakciju sa drugim kandidatima.

Samo procenjivanje kandidata je četvorostepeni proces koji se sastoji iz:
• Posmatranja – Pažljivo se posmatra i sluša sve što se događa.
• Beleženje – Veoma tačno i precizno zapisuje se o svemu što se događa.
• Klasifikacija – Kategoriše se ponašanje dogovorenim jezikom ponašanja.
• Evaluacija – Rangira se ponašanje po unapred dogovorenim standardima.

Praktično ovaj seminar vas uči kako da po veoma precizno razrađenoj metodologiji testirate kandidate za važna radna mesta u realnim životnim (poslovnim) situacijama. Interesantno je da je ovaj koncept procenjivanja budućih kandidata izmišljen u Eropi a ne, kako bi se najčešće pretpostavljalo, u SAD-u. Još 1942 godine Engleska armija je počela sa korišćenjem ovog metoda procene oficirskih kadrova za kompleksne vojne zadatke na ratištu. Dve ključne odlike ovakvog metoda procenjivanja bile su da je proučavanje ponašanja u realnoj situaciji važan indikator uspeha ili neuspeha, kao i korišćenje više različitih izvora pribavljanja dokaza u procesu izbora.

Ni po babu ni po stričevima

S obzirom da sam lično prisustvovao ovom seminaru možda je najbolje da vam prenesem svoja lična iskustva. Naime samo ime seminara ukazuje da se radi o radionici (workshop), a ne o klasičnom tipu predavanja. Praktično su za vreme seminara održane realne simulacije procene kandidata različitih profila. Tako su učesnici seminara bili u situaciji da kreiraju realne simulacije procenjivanja tako što su naizmenično igrali uloge kandidata i procenjivača. Sve u svemu bilo je jako interesantno jer su se učesnici svojim ličnim angažovanjem, kroz šalu i smeh, ali i kroz ozbiljan rad, uverili u verodostojnost ovakvog metoda procenjivanja kandidata. Što bi se reklo “Ni po babu ni po stričevima“. Trenutno se ovaj metod selekcije kandidata za važna radna mesta u zapadnim kompanijama koristi sve više i više. Iako ovaj proces zahteva veliko angažovanje, kako u pripremi procenjivanja, tako i samoj realizaciji, ispostavilo se da je jeftinije potrošiti više novca da se nađe pravi kandidat, nego da se pogrešan kandidat nađe na odgovornom radnom mestu. Šta mislite kako bi se ovakav prisup biranja kandidata odrazio na kvalitet poslovanja Srpskih preduzeća? Da li bi bolje poslovali ako znamo da su primljeni kandidati testirani u realnim situacijama svog budućeg poslovnog okruženja, ili ako bi ih primili preko veze. Znate ono, prvo kumovi, pa svastike, pa ostala bliža i dalja rodbina, i eto prorodične firme.

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista objavljenih autorskih tekstova trenera-konsultanata Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Upravljanje stresom na poslu stres menadžment trening obuka from Miodrag Kostic

Korporativno upravljanje porodičnim firmama KAKO transformisati kompaniju?


Video sa javnog treninga “Unapređenje B2B prodaje primenom LEAN i KAIZEN-a” održanog u Privrednoj Komori Beograda 5 juna 2014 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed