english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Realnost poslovnog okruženja - 10 znakova samozavaravanja - Profit br.50
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - 10 znakova samozavaravanja

Radeći sa jako puno različitih kompanija u Srbiji uočio sam jednu izraženu karakteristiku ponašanja domaćih poslovnih ljudi. Radi se o samozavaravanju, ili nalaženju izgovora za sopstvene promašaje i nesposobnost. Uvek je neko drugi ili nešto drugo krivac za probleme u kojima su se našli. Pa čak i šire, pogledajte samo državnu administraciju. Za kolaps srpske privrede kriva je svetska ekonomska kriza, krive su velike sile jer nas mrze, krive su komšije jer nam zavide, a niko ne gleda i ne vidi naše sopstvene nedostatke, ogromnu neefikasnost u radu, endemsku korupciju, nesposobnost na svim nivoima. Ali, hajde da zaboravimo veliku priču i da vidimo kako da prepoznamo kada se samozavaravamo ili kada ne prihvatamo realnost onakvom kakva je već onako kako nama odgovara. Koliko je samozavaravanje opasno pogledajte samo gde smo se kao država našli i u kakvom nam je stanju privreda?

Pogledajte ovih deset preporuka koje će vam pomoći da prepoznate znake samozavaravanja: (preuzeto i adaptirano sa sajta www.cbsnews.com by Steve Tobak)

1. Pokušavate da kontrolišete stvari koje se ne mogu kontrolisati
Problem je što onda ignorišete one stvari koje morate i možete promeniti. Kao muva zatvorena u boci, udarate na sve strane bez smisla i razloga.

2. Niste spremni da prihvatite loše vesti
Kada zatvorite oči i uši za realnost i kada ljudi oko vas počnu da kriju istinu pokazujući vam samo dobre vesti, krijući loše, šta mislite kako ćete proći?

3. Imate odgovore za sve, a nemate pitanja
Kad god čujete menadžera da kaže, „Ne interesuje me šta misle moji zaposlen“, znajte da to znači „Baš me briga za moje kupce“, ili „Ko šiša moje partnere“. To vam je najbolji znak brze i neumitne propasti.

4. Kad krijete informacije od drugih
Održavanje tajnovitosti je najbolji znak nedostatka poverenja. Gde nema poverenja nema ni odnosa među ljudima. A to vam je suština svakog biznisa, a ne zgrade, cigle, fabrički odžaci ili mašine.

5. Gde god vlada „status kvo“
Kad god čujete „tako se radi kod nas“, „nama to ne treba“, „uvek smo mogli i bez toga“, znajte da je taj biznis (organizacija ili institucija) mrtav, ili bar nije svestan toga da je već umro (nisu ga još obavestili).

6. Fokus na rigidnoj strukturi i birokratiji
Kad god nas plaši realnost kojom smo okruženi, bekstvo nalazimo u rigidnim strukturama i jakoj birokratiji. Pogledajte samo našu državnu upravu, koja je danas gora nego u vreme Branislava Nušića.

7. Ne obraćate pažnju na sugestije drugih
Podrazumeva se da najbolje sugestije dobijate od samog sebe, pa zašto bi tražili savet kad radite „najbolje od svih“. Inače ovo je najizraženija osobina domaćih direktora i vlasnika firmi.

8. Kad ste previše samouvereni
Pogledajte samo direktore propalih firmi koji su „najbolji menadžeri“, „uspešne ministre“ koji su pogrešnom privatizacijom upropastili privredu, „učeni profesori" fakulteta koji razumeju manje od svojih studenata. Najpametniji smo i najsposobniji, a poslednji u Evropi. Kako to?

9. Ne želite da opteretite druge svojim problemima
A pravi razlog je narcisoidno i psihopatsko ponašanje koje ne dozvoljava da se čak i prihvati da problemi uopšte postoje. Kao noj sa glavom u pesku u sigurnu propast, u korist svoje štete.

10. Uvek ste pod stresom
Uzbuđenje, anksioznost, eksplozivnost, svadljivost, preterana temperamentnost, sve su to znaci da vaš um oseća da nešto nije u redu i pokušava da vam stavi do znanja da se suočite sa pravim problemima. Samo kada bi otvorili oči i videli šta se stvarno dešava?

Koliko je samozavaravanje opasno, pomislite samo kako bi bilo vezanih očiju prelaziti minsko polje? Što god u životu radili, koju god poziciju u društvu imali, saznanje i uvid u pravo stanje stvari daće vam polaznu osnovu da krenete napred. Ako ne znate gde ste, jer ne želite da vidite pravu istinu, kako da znate kuda da idete? Vezanih očiju, kako da stignete tamo gde želite?

”Nemoj da žuriš ako ideš u pogrešnom smeru" - Nemačka poslovica

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Digitalna transformacija interaktivna radionica trening obuka from Miodrag Kostic, CMC

Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed