english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Preduzetništvo 10 stvari koje preduzetnici ne smeju da kažu - Profit br.52
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - Preduzetništvo 10 stvari koje preduzetnici ne smeju da kažu

Da li mislite da je lako biti preduzetnik? Svako ko je ikada probao koru preduzetničkog hleba reći će vam da je nije lako zagristi, a još teže sažvakati i progutati. U svetu, a od skora i kod nas, velika većina preduzetnika (2 od 5) propadne u prve dve godine poslovanja. Kažem od skora i kod nas, jer je do skora u Srbiji bilo malo prave konkurencije. Baveći se 17 godina raznim privatnim biznisima u Americi, po povratku u Srbiju 2002 godine, bio sam iznenađen nedostatkom prave konkurencije. Većina vlasnika kompanija u to vreme, ako bi ih pitali: „Imate li konkurenciju?“ Odgovaralo je ili: „Nemamo!“, ili: „Imamo, ali nam ne smeta!“. Od tada je prošlo 10 godina i situacija se promenila. Tržište se otvorilo i danas preduzetnici moraju da računaju na oštru i nemilosrdnu konkurenciju.

Šta je danas najveći problem preduzetnika u Srbiji? Većina će reći, kriza, nemanje para, nenaplaćena potraživanja, ali je po meni njihov glavni problema to što ne vide i ne prepoznaju prave uzroke svojih nedaća i problema. Žive u nekom svom svetu i kada bankrot zakuca na vrata ne mogu da veruju da im se to desilo. „Kako to, kad smo tako dobro poslovali?“ A da li su?

Pogledajte ovih deset preporuka za preduzetništvo koje će vam pomoći da prepoznate da li i vi sebi govorite pogrešne stvari:

1. Zaslužujem nagradu za svoje žrtvovanje
Izvlačenje gotovog novca iz poslovne kase kao „nagrada“ za težak rad ubilo je najviše biznisa u Srbiji. Biznis može samo da vam da onoliko koliko je stvorio, a ne koliko ste vi „zaslužili“.

2. Potrebna mi je samo velika ideja
Ideja vredi samo onoliko koliko može biti isplativa. Pa i tada najviše zavisi od toga kako ćete je sprovesti u delo. Dobra ideje je samo prvi korak višegodišnjeg putovanja.

3. Nemamo dovoljno gotovog novca
A koji biznis ga ima dovoljno za sve želje i potrebe? Problem nedostatka novca je rezultat nekih drugih problema i grešaka u poslovanja koje vi ne vidite. Kad bi vam i dali novac potrošili bi ga na iste greške koje su vas i dovele do gubitka.

4. Naši kupci su nam izuzetno lojalni
Ovakva izjava uglavnom znači da se samozavaravate. Samo kupci znaju da li su vam lojalni, a pitanje je koliko dugo? Lojalnost se izuzetno teško izgrađuje, a veoma lako gubi.

5. Imam u njih maksimalno poverenje
Divno je imati posvećene i lojalne zaposlene. Naravno, da u njih morate imati maksimalno poverenje, ali …? Ne zaboravite da su uz vas dok im je to lični interes i da će vam biti lojalni sve dotle dok ste i vi njima lojalni.

6. Moji zaposleni su jedna velika porodica
Iako je poželjno da u kompaniji vlada porodična atmosfera poverenja i ljubavi, vaš biznis ne sme funkcionisati kao porodica. Oni su tim individua koji rade zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva, ali imaju i svoje lične ciljeve i interese, kao i sopstvene porodice koje od njih zavise.

7. Ako napravimo nekoliko rezova bićemo u redu
Rezanjem troškova najčešće smanjujete efekat rada. To je kao lekar koji bolesniku amputira organe jedan po jedan da bi ga izlečio. Umesto povećanja efikasnosti, vama treba veća efektivnost (veća prodaja).

8. Ja sam kao li svaki drugi zaposleni
Vi ste glava porodice i od vas sve zavisi. Kad dođe do problema svi prvo gledaju u vas. Podsetite ih da sa autoritetom dolazi i odgovornost, a ne samo lovorike i pohvale.

9. Reči pohvale će vremenom prerasti u prodaju
Da bi ste imali ko da vas hvali prvo morate imati dobru prodaju i marketing. Prodaja i marketing su torta, a preporuke kupaca su samo šlag na tortu. Bez dobre prodaje i adekvatnog marketinga nema uspeha.

10. Ne bi trebalo da se mešam
Delegiranje je odlična stvar, ali s vremena na vreme morate lično da povučete dizgine. Kod nas u Srbiji to najčešće nije problem jer je problem kako oteti dizgine vlasnicima koje su njihove firme odavno prerasle.

”Nikada ne prekidajte vašeg neprijatelja dok pravi grešku" - Napoleon Bonaparta

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Kako kreirati plan prodaje trening prodajna strategija prodajno planiranje from Miodrag Kostic, CMC

Video sa predavanja "Kako da komunicirate u uspešnom timu?" u Centru za razvoj karijere "LINK group" 9 septembra 2017 godine.


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed