english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

10 marketinških poruka kupcima koje ih neće oterati - Profit magazin br.56
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - 10 marketinških poruka kupcima koje ih neće oterati - Profit magazin br.56

Proces uticanja na kupce počinje mnogo pre nego što se nađete sa njima oči u oči. Taj uticaj ostvarujte vašim marketinškim porukama. To su poruke kojima im se obraćate u vašim štampanim materijalima, brošurama, posterima, plakatama, na web sajtu … Nažalost većina marketinških poruka zvuči identično i dosadno, do te mere da im kupci više i ne veruju. Poruke kao: „Dovoljno smo mali da vam pružimo personalizovanu uslugu i dovoljno veliki da odgovorimo na sve vaše zahteve“, a ovu poruku čućete i od kompanija od 5 i od 500 zaposlenih. Pa onda ono: „Mi smo toliko i toliko godina u biznisu“: Jedan kupac je ovo prokomentarisao: „I ja se golfom bavim duže od Tajger Woodsa pa ne znači da igram golf bolje od njega!“. Naravno da ne postoje gotovi recepti za kreiranje savršenih marketinških poruka, ali evo desetak saveta preuzetih i adaptiranih sa sajta www.cbsnews.com (by Tom Searcy):

1. Dajte mu pravo ime
Neka ime vašeg biznisa bude jasno, glasno, čitko i razumljivo. Neka jasno komunicira rezultate koje vaša usluga ima po njih. Koje su pozitivne implikacije toga čime se bavite (ne po vas, već po kupce).

2. Birajte pametno reči naslova
U najviše desetak reči opišite vaš auditorijum i rezultate koje će imati kad primene vaš proizvoda ili uslugu. Koje su pozitivne konsekvence po njih?

3. Imenujte bol vaših kupaca
Koje su brige, frustracije i nezadovoljstva vaših kupaca koje im vi možete rešiti? Postoji akronim FUD – Strah, Neizvesnost, Sumnja (eng: Fear, Uncertainty, Doubt).

4. Odaberite proces
Opišite vaše rešenje ili metodologiju za rešavanje kupčevih problema i bola. Koji proces pratite da bi proizveli željene rezultate? On mora da odgovori na pitanje: „Zašto bih ja koristio vaše rešenje, a ne rešenje vaše konkurencije?“

5. Pomenite mitove
Pomenite popularne mitove ili predrasude koje kupce sprečavaju da promene svoje navike i postignu željene rezultate. Recimo, zašto niko ne radi to što ste vi opisali u 4 koraku vašeg procesa?

6. To radi, a ovo ne radi
Budite konkretni sa kupcima. Otvoreno kažite vašim kupcima šta sve treba da urade da bi rešili svoj problem iako im to možda nije prijatno. Jasno im predočite korake kroz koje moraju proći da ostvare to što žele.

7. Uključite i ostale dobre stvari
Navedite koje su dodatne koristi koje mogu imati od vašeg proizvoda ili usluge. Koje su sve pozitivne posledice i implikacije po njih lično?

8. Dajte im brojeve
Navedite vaše konkretne rezultate u brojevima. Ovde je reč o kvantifikovanim rezultatima, postignućima i uspesima. Koristite tabele, dijagrame, grafičke pokazatelje parametara koji nedvosmisleno opisuju vaše dobre rezultate.

9. Pomozite im savetima
Kreirajte web sajt ili newsletter u kojima ćete im ponuditi besplatne savete za rešavanje njihovih problema. Maksimum 600 reči, najbolje u formi liste saveta ili preporuka (baš kao ovaj članak).

10. Dajte im ponudu koju ne mogu odbiti
Kao kum Don Korleone budite uverljivi i autoritativni u svojim marketinškim porukama. Neka jasno i glasno komuniciraju da ste najbolje rešenje kupčevih muka i nevolja. Da posle vaše poruke ne obraćaju pažnju na poruke vaše konkurencije.

”Najbogatiji ljudi sveta traže i izgrađuju mreže prijatelja, a svi ostali traže posao" - Robert Kiyosaki

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Plan prodaje i marketinga obuka marketing plan trening from Miodrag Kostic

Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed