english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Kako prezentirati proizvod kupcu? - cena koštanja - Profit Magazin br.7
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>

<< Prethodni tekstProdaja na malo (7) - Dvanaest koraka u maloprodaji - Peti korak - Prezentirajte

U prethodnim člancima predstavili smo važnost sistematskog pristupa maloprodaji i obradili sledeće prodajne korake: prvi korak inicijalnog kontakta sa kupcem, drugi korak pozicioniranja u odnosu na kupca, treći korak uspostavljanja početne komunikacije sa kupcem i četvrti korak predstavljanja prodavnice. U ovom broju predstavićemo peti korak predstavljanja proizvoda.

Sedmi korak – Predstavite vaš proizvod

Koliko puta vam se desilo da pitate prodavca u radnji za neku karakteristiku proizvoda, a da on kaže: “Žao mi je, ne znam, o tome nemam informaciju!“ Šta mislite kakav uticaj ovakav odgovor ima na ishod prodaje? Da bi nešto kupili, ne sme biti nedoumice o tome šta kupujete. Naravno, reći ćete, da se podrazumeva da prodavci moraju znati sve o proizvodima koje prodaju. Pitanje je, da li ste se potrudili da svojim prodavcima pomognete da to znanje sistematski stiču i obnavljaju? Dobra je ideja da se u radnji za svaki proizvod napravi mali karton na kome bi se za svaki proizvod upisivalo sledeće:

  1. Šta je proizvod, ko ga je napravio, šta radi, ili kako se koristi?
  2. Kojih je pet osnovnih osobina-karakteristika tog proizvoda?
  3. Kojih je pet glavnih prednosti, koristi koje donosi kupcu?
Ron Martin: “Da bi prodali proizvod morate o njemu znati mnogo više od kupca.“

Ovde je dobro poštovati preporuku čuvenog Anthony Robbins-a koji kaže: Pretvorite listu fakata-osobina vašeg proizvoda u listu prednosti za kupca. To znači da u predstavljanju proizvoda krenete sa pozicije kupca. Jeste važno znati šta taj proizvod radi (tehničke karakteristike i funkcionalnosti), ali je kupcu mnogo značajnije šta proizvod njemu čini, šta za njega radi. Tu treba imati na umu onu čuvenu priču da kupac burgije ne kupuje burgiju već rupu koju će tom burgijom izbušiti. U ovom slučaju nisu bitne osobine burgije kao što je njen sastav (čelika i mehaničke tvrdoće), već koliko brzo i jednostavno buši, koliko traje, i koliko je kvalitetna izbušena rupa. Naravno, imate ljudi koji će pitati i za tehničke karakteristike, ali je najvažnije ono što proizvod čini za kupca, odnosno koji mu bol otklanja ili koju radost donosi?

Zig Ziglar: “Kupac mora da shvati da zbir koristi koje će imati od proizvoda prevazilaze njegovu cenu.“

Kako prezentirati?

Prezentacija i veštine prezentiranja su veoma široka oblast ljudske komunikacije, o kojoj su napisani tomovi knjiga. Ono na šta u maloprodaji treba obratiti pažnju je kako predstaviti proizvod kupcu i na koji način? Treba poštovati dva glavna pravila prodajne prezentacije:
  1. Kad god kažete nešto sa čim se kupac slaže - bliže ste prodaji
  2. Kad god kažete nešto sa čim se kupac ne slaže - udaljavate se od prodaje
Recimo kad kažete: “Ova kancelarijska stolica proizvedena je u Italiji od najkvalitetnijeg hrastovog drveta“, kupac ne može a da se sa ovom konstatacijom ne složi. Međutim ako kažete: “Ova kancelarijska stolica je prelepa, izvanredno dizajnirana“, kupac može da se ne složi sa ovim konstatacijama, i da kaže: “NE meni se ne sviđa“, dok na prvu konstataciju da je stolica od hrastovog drveta kupac može samo da konstatuje: “Jeste čudno izgleda ali je Italijanska (modernog dizajna) i verovatno je jaka i izdržljiva (od hrastovine je)“.

Što se tiče načina prezentiranja proizvoda, najbolje je da to posmatramo sa aspekta mogućih reakcija kupaca. Inače u prodavnici, kupujući i posmatrajući proizvod, kupac može da reaguje na 5 načina:
  1. Da kupi proizvod
  2. Da se udalji od njega
  3. Da postavi pitanje o njemu
  4. Da bez reči nastavi da ga gleda
  5. Da napravi izgovor da ga ne kupi
Koje su preporučene reakcije prodavca na ovakvo kupčevo ponašanje?

Ako kupuje proizvod? To nije i kraj prodajnog procesa. Dok mu naplaćujete slede koraci post-prodaje o kojima ćemo pričati u sledećim nastavcima.

Ako se udaljava od proizvoda? Povucite se, ućutite, pažljivo posmatrajte, reflektujte ponašanje kupca. Čekajte da priđe sledećem proizvodu pa nastavite komunikaciju.

Ako postavlja pitanje o proizvodu? Kad vi ućutite kupac postavlja pitanja i obrnuto. Njegova pitanja vode ka prodaji. Vaši odgovori treba da su kratki, jasni i nedvosmisleni.

Ako nastavlja da gleda proizvod? Sačekajte 3 duge sekunde i tek onda postavite veoma kratko pitanje (time vršite tihi pritisak na kupca)

Ako pravi izgovor da ne kupi proizvod? Onda postupite po predlozima koje ćemo izneti u sledećem članku (prodajnom koraku).

Ron Martin: “Tek kad prodavac ućuti, kupac može da postavlja pitanja. Njegova pitanja vode ga ka prodaji.“

Faktor cene

Da li ste imali priliku da vidite kupca kako proučava neki proizvod, pa se kad primeti cenu trgne i gotovo poskoči od iznenađenja. Na zapadu ovo zovu “price shock” (šok cenom). Rezultat ovakve šok terapije uglavnom je izgubljena mušterija, ali da li to mora tako da bude? Ja sam devedesetih godina u Nju Jorku prodavao obične štampane majice (eng: t-shirts) čija je cena bila od 15 do 20 dolara (30 do 40 DM). Možete da zamislite kako sam često imao prilike da vidim šokirane mušterije. Plaćao sam jako skupu mesečnu zakupninu za radnju, na ekskluzivnoj lokaciji i nabavljao majice vrhunskog kvaliteta koje sam u radnji i štampao. Cena majica je u stvari bila prihvatljiva za moje kupce, ali tek kad bih im predstavio proizvod i objasnio zašto je cena tolika. To znači da je za mene ovaj korak predstavljanja proizvoda bio gotovo obavezan.

Jeftino meso, čorba za plot

Ranije u Srbiji, u vreme nestašica, a i nedostatka para, za većinu kupaca cena je bila glavni faktor u odlučivanju o kupovini. Danas na globalnom tržištu, bar kad je maloprodaja u pitanju, cena je sve manje odlučujući faktor. Mnogo je važnije šta proizvod pruža, šta stvarno vredi kupcu. Problem je da kupac najčešće ne zna šta proizvod stvarno pruža, i zašto ima cenu koju ima. Tako je i meni bilo potrebno da kupcu objasnim da dobija izuzetno kvalitetnu majicu jedinstvenog dizajna i štampe koja će mu trajati višestruko duže od one jeftine. Danas proizvode uglavnom ne prodaje niska cena već priča koja je uz njih vezana. To znači da je prezentacija proizvoda verovatno najvažniji korak u maloprodaji.

Cena koštanja proizvoda

Kad smo kod pitanja cene veoma je važno u prodaji biti svestan takozvane “cene koštanja“ proizvoda (eng: cost price). Ovo nije cena koju kupac plaća, već njegov dobitak u kasnijoj eksploataciji proizvoda. Sećam se priče čuvenog Zig Ziglara o događaju iz njegovog detinjstva. Kad je bio mali njegovi roditelji nisu imali mbogo para, pa su mu kupili najjeftiniju biciklu u radnji za 40 dolara. Elem, posle godinu dana taj se bicikl raspao. Onda su mu kupili još jedan, pa posle godinu dana još jedan. Tako je njegove roditelje za te tri godine bicikl koštao ukupno 120 dolara. A kad su mu konačno kupili bolji kvalitetni bicikl od 100 dolara onda je on potrajao 5 godina. Zaključak je da bicikl od 100 dolara ima bolju cenu koštanja jer pruža veću vrednost za uloženi novac. Danas bi ovo nazvali povratkom investicije, ili čuveni ROI (eng: return on investment). To znači da je od cene proizvoda za kupca mnogo značajnije koliko on realno dobija u odnosu na investiciju (šta mu se vraća). E to je nešto što se kupcu mora jasno predstaviti kako bi cena postala sporedni faktor u njegovom odlučivanju. Što god prodavali, Rols Rojs ili dnevne novine, cena ne mora biti odlučujuća, važno je da kupac veruje da mu proizvod donosi više nego što za njega plaća.

Jedan od primera dobre priče koja prodaje proizvod je Pet Rock (kamen kućni ljubimac). Dobro ste pročitali, radi se o običnom kamenu koji je po ceni od $10 osamdesetih godina prošlog veka prodavan kao kućni ljubimac. Naravno, taj kamen je imao izuzetno atraktivno pakovanje, ali ono što ga je činilo posebnim bila je propratna priča. Uz njega je išla mala knjižica za decu u kojoj je detaljno opisano kako čuvati, maziti i paziti vašeg novog kućnog ljubimca. Roditeljima se ideja dopala jer za razliku od pravih kućnih ljubimaca običan kamen nije prljao tepihe i grizao zavese. Fenomen je u stvari bio neopisiv publicitet u svim Američkim medijima koje je ovaj čudnovati proizvod dobio. Kao rezultat prodati su milioni “Pet Rock-ova”, i svoje izumitelje učinili veoma bogatim.

<< Prethodni tekst

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


Trening prezentacione vestine obuka javnog nastupa from Miodrag Kostic, CMC


Public training "Japanese way for Business in Serbia” in Belgrade Chamber of Commerce - March 18th 2014


pozovite


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed