english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

10 koraka kako biti produktivniji na poslu - Profit magazin br.57
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - 10 koraka ka većoj produktivnosti na poslu - Profit br.56

Vodite svoju firmu ili ste menadžer u većoj kompaniji? Kako vam počinje radni dan? Kako uspevate da odgovorite na sve zahteve savremenog poslovanja? Mobilni telefon, Email, SMS poruke, chat, društvene mreže su samo neki od komunikacionih alata koji bi trebalo da nam olakšaju rad i povećaju njegovu efikasnost. Ali da li je to tako? Kako uspevate da održite produktivnost rada i u našem pre-komuniciranom društvu ostanete u kontaktu sa svima onima koji žele da sa vama komuniciraju? Nažalost na ovako zahtevno pitanje nema savršenih odgovora, ali evo desetak saveta o tome kako da bar u jednom radnom danu postignete više. Preuzeto i prilagođeno sa sajta www.openforum.com (by Barry Moltz):

1. Ne počinjite dan proverom emaila i ostalih poruka

To će vas sigurno usmeriti u pravcu kojim ne želite da idete. Vidite šta vam je najvažnije da prvo uradite i usmerite se baš na to.

2. Počnite sa 2 najvažnije stvari

Na listi prioriteta za taj dan počnite sa 2 stvari koje moraju biti urađene istog dana. Uradite prvo stvari koje su neprijatne, pa teko onda one koje vam pričinjavaju zadovoljstvo.

3. Donesite odluku i krenite u akciju

Odugovlačenje ne vodi nikuda. Recite NE češće nego DA, a reč MOŽDA i ne pomišljajte da kažete 4. Otvarajte email samo jedanput Odgovarajte na email prvi put kada ga otvorite. Ne ostavljajte ga u vašem inbox folderu. Kada ga uradite, prebacite ga u odgovarajući sub-folder za kasnije čuvanje.

5. Radite jednu po jednu stvar

Verovali ili ne, radeći više stvari odjednom oštećujete mozak. Mozak u stvari ne može da radi dve stvari odjednom, već samo brzo prelazi sa jedne na drugu, što ne uvećava produktivnost već je smanjuje.

6. Kontrolišite spoljna ometanja

Isključite sva zvučna obaveštenja vaših email, chat, društvenih media i ostalih komunikacionih programa. Zvona, bipovi, sirene vam neće olakšati rad. Ako morate, ugradite softver koji ograničava pristup internetu.

7. Skinite se sa interneta

Na koristite aktivno Youtube, Facebook ili Twitter ukoliko to sam vaš posao ne zahteva. Njima ćete najbrže ubiti produktivnost jer lako možete odlutati na sasvim drugu stranu od željene. Uvek odredite vremenski limit za slične aktivnosti.

8. Pripremite se za sastanke

Nikada ne ulazite na sastanak bez pisane agende i unapred predviđenog vremena završetka. Na nekim sastancima dobro je da svi stoje. Zabeležite akcione korake i zaduženja. Uvek završite sastanak ranije.

9. Delegirajte na druge

Unapređenje lične produktivnosti znači korišćenje drugih ljudi u vašoj organizaciji da preuzmu punu odgovornost za svoje aktivnosti. Ukoliko ne postavite odgovarajuću hijerarhiju odlučivanja, sve će biti na vašim leđima.

10. Dopunite baterije

Ako bi bilo po tome kako savremena tehnologija zahteva, svi donosioci odluka radili bi 24/7. Postavite vremenski limit za posao i obezbedite vreme i mesto tokom dana, vašu malu oazu u kojoj možete da dopunite ispražnjene baterije.

”Bolje je ne raditi ništa, nego biti zauzet radeći ništa" - Lao Ce

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Sta je motivacija i kako unaprediti motivaciju zaposlenih? from Miodrag Kostic, CMC

Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed