english srpski
savremena poslovna edukacija

Najposećenije ulazne Web stranice - Emarketing - COM-Magazin br.91


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Najposećenije ulazne Web stranice - E-marketing (1)

U prethodnim brojevima govorili smo o Webalizer programu koji se najčešće koristi pri analizi Web saobraćaja. Razmatrali smo šta znače pojedini termini koji opisuju saobraćaj posetilaca, a na koje nailazite njegovom upotrebom. U sledećem broju nastavićemo sa predstavljanjem pojedinih softver paketa (analizatora saobraćaja), dok ćemo se u ovom broju zadržati malo na priči o značaju analize saobraćaja na Web-u uopšte. Mislim da je najbolje celu ideju predstaviti pričom iz života, i to iz mog sopstvenog iskustva.

Moja potreba za analizom saobraćaja

Još davne 1995 (u odnosu na starost Web-a) ja sam lično iskusio potrebu za kvalitetnom analizom Web saobraćaja na svom sajtu. U to vreme imao sam radnju sa majicama, pri čemu sam na njima štampao raznovrsne dizajne. Pošto sam sa personalnim kompjuterima i Internetom bio od samog njihovog pojavljivanja, Web mi se odmah predstavio kao idealni medijum za proširenje poslovanja. Otvoriti novu radnju značilo je uložiti desetine hiljada dolara, dok je Web ponudio opciju koja je sa investicione strane predstavljala trošak ISP-a, Web hostinga i izrade same prezentacije. Imao sam malu digitalnu kameru (sa u to vreme rekordnom rezolucijom od 480X640), skener i dobru volju da sednem za kompjuter i zasučem rukave. Ispravka, tada sam živeo na Havajima, tako da kratke rukave nisam mogao lako da zasučem, ali me je bez obzira čekao veoma obiman posao. Naziv mog sajta bio je www.dogshirts.com. Kao što iz naziva domena možete da vidite, radilo se o sajtu posvećenom majicama sa slikama kućnih ljubimaca (pasa). Pošto sam želeo da na Web-u ponudim nešto posebno, ideja je bila da predstavim najveći izbor mogućih dizajna iz te oblasti. U to vreme još nije bilo dinamičkih Web sajtova tako da je tih mojih 700 dizajna trebalo predstaviti odgovarajućim brojem pojedinačnih Web stranica. Postavljao sam ga mesecima, ali kad je sve bilo spremno sajt je imao nekih 1000 statičkih HTML stranica. O tome kako sam ga promovisao pričaćemo nekom drugom prilikom. Uglavnom ne tako dugo po otvaranju, sajt je počeo da bude veoma posećen (par hiljada poseta dnevno). Kao rezultat te posećenosti počele su da stižu i narudžbine. Tog trenutka ja sam počeo celu tu priču da shvatam ozbiljno. Saobraćaj na sajtu donosio je prihod. Mogućnost kanalisanja tog saobraćaja značilo je povećanje tog prihoda. Javila se potreba za analizom saobraćaja na mom sajtu.

Metoda štapa i kanapa

U to vreme moj ISP, (kao i većina ostalih), nije pružao mogućnost programske, (vizuelne), analize saobraćaja. Postojao je log fajl ali ja sam isprva probao nešto drugo, brojače posetilaca. Brojač, (counter), je inače parče HTML koda koji bi ste postavili na vašu Web stranicu (on bi brojao posetioce na njoj), a vizuelno predstavljao je sliku koja bi prikazivala broj poseta. Kako brojač radi? Kod koji bi ste uneli, pozivao bi CGI skript na vašem serveru. Skript bi beležio posete na vašoj stranici tako što bi sabirao zahteve, (requests), za izvršenjem samog skripta, od strane lokacije (Web stranice) na kojoj je taj pozivni kod postavljen. U isto vreme kod bi prikazivao trenutni zbir poseta zabeležen na vašem serveru, u posebnom fajlu u kojem CGI brojač upisuje posete. Na početku, ja sam bio oduševljen mogućnošću da preko brojača trenutno dobijem sliku o posećenosti mojih stranica. Problem je nastao kada sam uvideo da ako želim da povećam saobraćaj posetilaca ili ga preusmerim na nove sadržaje koje bih postavljao, bio mi je potreban bolji način analize saobraćaja. Ne zaboravite da je moj sajt imao preko 1000 stranica pa je postavljanje brojača na svaku stranicu, (i njihovo praćenje), bilo veoma nepraktično. Hteo ne hteo, morao sam da zaronim u log fajl.

Dovijanje sa log fajlom

Problem sa log fajlom je bio to da je on bio poprilično veliki (par mega bajta). Kako u šumi podataka naći pravi put? Srećom po mene, u to vreme pojavili su se i prvi programi za analizu saobraćaja. Jedan od prvih programa te vrste bio je WebTrends analizator. Nažalost nije bio nimalo jeftin, (oko $300), ali u pitanju je bio biznis, a samim tim njegova cena jedan od troškova poslovanja. Sa tim programom konačno sam progledao. Umesto beskonačnog proveravanja i zapisivanja stanja na raznim brojačima, ili besciljnog pregledavanja beskrajnih kolona u log fajlu, WebTrends je prikazao pravu sliku događanja na mom sajtu. Radio je tako što bih ja skinuo (download) log fajlove sa svog Web servera i onda upotrebio WebTrends program koji bi te fajlove otvorio i detaljno analizirao. U to vreme problem jeste bila brzina (prvi pentijumi na 90 MHz), ali je posle desetak minuta program ipak uspevao da sažvaće log fajlove i prikaže svoje rezultate.

Fino podešavanje toka posetilaca

Sa WebTrends-om konačno sam mogao da identifikujem najvažnije tačke uticaja (points of influence) na moj sajt. Spisak najposećenijih ulaznih stranica odmah mi je prikazao koji je deo moje Internet marketinške kampanje postigao najbolji efekat. Linkovi koji su doneli najviše posetioca na moj sajt prikazali su se i otkrili mi šta sam to dobro učinio da oni tako lepo rade. U pitanju je bila najčešće poruka mog linka iz koje sam onda mogao bolje da definišem ciljnu grupu koja je na nju najpovoljnije reagovala. Fino podešavajući poziciju i sadržaj poruka bio sam u mogućnosti da saobraćaj posetilaca usmerim u pravcu koji je meni odgovarao. Isto tako i sa izlaznim stranicama. Ja sam naime imao još nekoliko sajtova koji su služili ili samo da dovedu posetioce ili su prodavali nešto drugo kao: www.t-gallery.com, www.e-coffee.com ... Poenta je bila identifikovati mesta, (Web stranice), gde su se posetioci najviše skupljali i onda ih, pre nego odu sa sajta, veštim reklamnim porukama, (linkovima), poslati da pogledaju još nešto drugo. To drugo mogli su da budu neki novi proizvod, (novi dizajn majice koji je trebalo predstaviti starim kupcima), ili pak dizajni koji su u odnosu na ciljnu grupu posetilaca (po geografskoj lokaciji, starosti, interesovanjima ...) postizali najbolji efekat. Sve u svemu rezultat je bila poboljšana prodaja, pa se investicija u WebTrends vrlo brzo isplatila. U sledećim brojevima prikazaćemo neke programe poput WebTrends-a i predstaviti kako i vi možete da profitirate od njihovih kvalitetnih analiza saobraćaja posetilaca na vašem sajtu.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26