english srpski
savremena poslovna edukacija

Redovna poseta web sajta - Emarketing - COM-Magazin br.97


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Redovna poseta web sajta - E-marketing (7)

U prethodnom broju govorili smo o važnosti uticaja na posetioce kada dođu i posete vaš sajt. Kad su već na vašem sajtu, osnovni cilj koji pritom želite da ostvarite je da oni vaš sajt zapamte i da se na njega ponovo vrate. Kao što smo pomenuli, jedan od najsigurnijih merila uspešnosti vašeg sajta, odnosno vašeg poslovnog modela na Web-u, je saznanje da se sajt posetiocima sviđa, i da ga redovno posećuju.

U ovom članku predložićemo moguće akcije koje bi ste preduzeli sa ciljem ostvarenja pozitivnog uticaja na vaše posetioce. U principu, najvažniji korak koji bi ste preduzeli je da o vašem sajtu kreativno razmišljate, koristite intuiciju, ili kao što bi se reklo, pustite mašti na volju. Nabrojaćemo samo neke od predloga koji vam mogu poslužiti kao polazna tačka u kreativnom razmišljanju.

Osvežavajte vaš sajt

Ništa neće impresionirati vaše posetioce više od saznanja da će prilikom ponovnih poseta vašeg sajta zateći nešto novo. Ako pođemo od opšte prihvaćene uzrečice “Content is king“ (sadržaj je kralj), uvidećete da je sadržaj vašeg sajta glavni razlog zašto su posetioci uopšte i došli na njega. Svakako da atraktivno grafičko rešenje sajta ima važnu ulogu u promociji, (pružanja osećaja posetiocu da ima posla sa profesionalcima), ali je ipak sadržaj glavni razlog njihovog ponovnog dolaska. Setite se serija u nastavcima, na televiziji, gde se radnja serije uvek prekida u najinteresantnijem trenutku a onda sledi natpis “Nastavlja se”. Time se garantuje da će gledalac nestrpljivo čekati sledeći nastavak. Zato i novine i magazini vole da objavljuju feljtone u nastavcima, a i ova serija kratkih članaka o Internet marketingu postiže, (nadam se), sličan efekat. Konkretno, u slučaju vašeg sajta uvek je poželjno da posetiocu ne pružite sve što samo jednom posetom može da sazna i apsorbuje. Zamislite kada bi ste u ovom broju COM-a pročitali sve sto bi vas o njegovom sadržaju ikada interesovalo. To bi značilo da sledeći broj ne bi ni želeli da kupite, a to svakako ne bi bilo poželjno. Rešenje je da uvek ostavite nešto u sadržaju vašeg sajta što bi tek prilikom sledeće posete moglo da se spozna i zaokruži.

Budite konsistentni

Ako ste već navikli vaše posetioce na nove sadržaje, onda morate da budete redovni i tačni. Zamislite da se recimo neka popularna serija na TV-u ne pojavi u tačno unapred određeno vreme. Posebno je to izraženo na Web-u. Koliko god da je vaš sajt jedinstven u tome šta i kako nudi, budite sigurni da posetilac ima bar još nekoliko bookmark-a, (favorites-a), sa sličnim sadržajem. Mnogo je lakše izgubiti vernog posetioca nego zadobiti novog. Najpoznatiji i najpopularniji sajtovi će uvek imati nešto novo da ponude posetiocu, često i više puta u toku dana. Jedan od najvažnijih potvrda profesionalnosti, kako sajta, tako i vašeg poslovanja, je da ako se nešto od vas očekuje onda to treba obavezno i ispuniti.

Povremena promena izgleda

Malopre smo napomenuli da je sadržaj najvažniji, ali veoma bitan je i izgled. Sajt koji se ne menja, kako u sadržaju, tako i izgledom, je poput devojke koja je pobedila na izboru za mis, a od tada recimo nije uopšte otišla kod frizera. Nije za džabe što je odomaćen izraz za osvežavanje sajta upravo “site make-over”, koji ima isti smisao kao kada bi ste otišli kod frizera za novu frizuru. Ta promena izgleda ne mora biti fundamentalna. Setite se Googla, koji ima veoma jednostavan template, gde je praktično jedina grafika njegov logo. Ali prilikom svakog značajnijeg praznika, kao što je Božić, Nova godina, i slično, njegov logo biće ukrašen sitnim ali pogodnim grafičkim detaljima. Pored toga poželjno je s vremena na vreme promeniti kompletni izgled sajta. Važno pravilo koga se u slučaju generalne promene izgleda sajta treba pridržavati je da se sačuvaju bar neki grafički elementi prethodnog izgleda. Sigurno ne bi ste želeli da redovni posetilac vašeg sajta pomisli da je vaš domen istekao a pritom neko drugi preuzeo vašu lokaciju. Naime, s obzirom na kratkoću opažanja Web posetilaca, ukoliko u trenutku ne prepoznaju da je novi izgled sajta koji su zatekli ustvari vaš novi sajt, (a ne neki drugi), lako ga možete izgubiti zauvek.

Šta je novo na sajtu

Često puta dobra ideja je, ukoliko su novine u sadržaju na sporednim stranama vašeg sajta, postaviti link, (grafički ili tekstualni), na vašoj glavnoj strani koji vodi ka tim novinama. Možda vam zvuči banalno da o tome pišemo, ali verujte da je najčešći problem u marketingu da se previde baš očigledne stvari. Ne zaboravite da ste vi u jednom konstantnom procesu komuniciranja sa vašim posetiocima. Ako im jasno i glasno ne stavite do znanja da je vaš sajt originalan, i da zavređuje njihovu pažnju, oni to sami sigurno neće imati vremena da primete. Probajte da vaš sajt posmatrate sa tačke gledišta posetilaca, to jest probajte da nosite njihove cipele. Dovoljno je da obratite pažnju na vaše sopstveno ponašanje prilikom posete drugih sajtova. Koliko bi ste se vi potruditi da o njima detaljno saznate, (i udubite se pri razgledanju), a da prethodno o tome niste imali bar neki nagoveštaj u vidu kratkih poruka na glavnoj strani.

Pitajte ih da dodaju bookmark

Kao što rekosmo, u komuniciranju sa posetiocima treba biti jasan i glasan. To posebno važi kad je u pitanju poziv posetiocu da vaš sajt uvrsti u listu svojih omiljenih sajtova (bookmarks ili favorites). Konkretno, zamolite vašeg posetioca, i recite mu da ga doda na listu svojih bookmark-a. Možete čak da objasnite posetiocu kako to da izvede, i to na posebnoj stranici gde bi ste opisali proces dodavanja bookmark-a. Opet, ovaj predlog možda zvuči banalno, ali iznenadili bi ste se koliko posetilaca na Web-u zapravo ne zna funkciju bookmark-a (i ne koriste je). Mnogi će vam na tom korisnom savetu krišom biti i zahvalni, i rado vam ponovo doći u posetu. U sledećim brojevima pomenućemo još neke ideje koje bi ste mogli da primenite sa ciljem zadržavanja pažnje vaših posetilaca, ali ne zaboravite da je pravi i jedini siguran put do njihove pažnje vaša sopstvena kreativnost.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26