english srpski
savremena poslovna edukacija

Definicija PR-a - partnerstvo izdavača i medija - COM-Magazin br.104


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Definicija PR-a - partnerstvo izdavača i medija - On-line PR (2)

Usluge konsaltinga - Odnosi sa medijima - Hristov Consulting

U prošlom broju započeli smo priču o korišćenju PR-a (odnosa sa javnošću) u promociji vašeg sajta. Iako je fokus priče na “On-line PR-u”, mi se nećemo ograničiti samo na promotivne akcije vezane za Internet. Naš cilj je da se o vašem sajtu čuje svuda i van Interneta. Tako ćemo se u sledećih nekoliko članaka pozabaviti širom pričom o PR-u i njegovoj generalnoj primeni, kako na Internetu tako i van njega.

Definicija PR-a: Publicitet +

PR je mnogo više nego prodaja vaše priče ili vesti (poruke) medijima, ili slanje izveštaja za štampu (Press Release). PR podrazumeva veliki broj povezanih aktivnosti sa ciljem komuniciranja specifične poruke specifičnim ciljnim grupama. Tipično, pod PR aktivnostima podrazumeva se sledeće:

 Istraživanje: Potrebno je savršeno poznavati svoje poslovno okruženje, sopstvenu firmu (websajt), sadašnje i potencijalne kupce (posetioce). Šta nudite da je posebno i jedinstveno? Šta kupci žele? Kako vi možete najbolje da ostvarite njihove želje?
 Strateško planiranje: Definišite ciljne grupe, marketinške ciljeve za te grupe, i poruke koje ćete komunicirati kao podršku tim marketinškim ciljevima.
 Publicitet: Ostvarenje vidljivosti i prepoznatljivosti, vaše firme (sajta), i vašeg proizvoda u raznovrsnim javnim medijima (ciljano).
 Odnosi sa lokalnom zajednicom: Svakako želite da se o vašoj firmi lepo priča, počevši od mesne zajednice u kojoj ste locirani i šire. I na Internetu uvek postoji neka vrsta zajednice vezana za lokalno cyber okruženje. Primer kod nas je www.elitesecurity.org
 Odnosi sa lokalnom upravom: Vaš sajt može biti u cyber space-u, ali svakako morate voditi računa o zakonima koji važe u vašoj lokalnoj sredini. Za firme, kod nas, kvalitetni odnosi sa lokalnom vlašću su često presudni čak i za normalno funkcionisanje poslovanja.
 Unutrašnji odnosi: Unutar firme (sajta), među zaposlenima, partnerima, saradnicima.

Glavni cilj vaše PR kampanje je da se vest sa vašom porukom proširi, da kreira publicitet, da se pročuje. Nije bez razloga da su obično najuspešnije kompanije, najuspešnije ličnosti, najuspešniji sajtovi, uglavnom oni o kojima se najviše priča, oko kojih se kreira najveći publicitet.

Publicitet su vesti

Publicitet se može smatrati formom besplatne reklame ali je njegov mnogo bitniji aspekt da on mora predstavljati legitimnu vest. Osnovni cilj u PR-u je kreirati vest, i to vest interesantnu medijima, i onda je plasirati na pravi način tako da ona bude i objavljena. U ranim danima PR-a, tadašnje PR agencije su činile sve da njihovi klijenti budu pominjani u vestima što je češće moguće. Međutim postoji i negativan PR, a to je da vaša vest, vaše ime (sajta), može u medijima da kod vaše ciljne grupe izazove negativnu, neželjenu reakciju. Ranije smo pomenuli da u savremenom društvu, u novoj ekonomiji, uspeh ili propast zavise isključivo od pozicije koju vaša firma (sajt) zauzme i održi u svesti potrošača, odnosno posetilaca vašeg sajta. PR ima izuzetno snažan efekat na pozicioniranje, i potrebno je obratiti pažnju da taj efekat bude vama u korist, a ne obrnuto. Jedna od jako interesantnih definicija PR-a je: “PR je biznis kreiranja javnog mnjenja u ličnu korist.” S obzirom da živimo u pre-komuniciranom društvu, potpuno prezasićeni raznovrsnim informacijama, uloga PR postaje još važnije. Ukoliko želimo da ljudima komuniciramo našu poruku, ona će se takmičiti sa neverovatnom količinom informacija koje su danas prisutne svuda oko nas. Jedini način da ta naša poruka ima efekta, a to važi za bilo koju poruku (vest, reklama, ...), je da ona takođe kreira emocionalni efekat, da bi imala šansu da bude i zapamćena. Pored toga da bude primećena, PR poruka mora da ima snagu da motiviše, na način koji vama najbolje odgovara.

Partnerstvo PR-a i medija

Možda je lepša definicija PR-a da je on uspešno partnerstvo između publicista, klijenata koje oni promovišu i novinara (medija). Novinarska profesija je inače jedna od najzahtevnijih. Pokušajte da se stavite u kožu novinara koji pokušavaju da popune jedan dnevni list, ili mesečnik. Veći deo vremena oni ne provode aktivno pišući članke, već tragajući za vestima, odnosno materijalom za članke. Posebno kad dođe vreme da list ide u štampu, a pojedine rublike su ostale prazne. Da li ste ikada videli da je neki list izdat sa samo jednom odštampanom stranicom, uz obrazloženje da danas vesti nije bilo. Glavni zadatak novinara je da nađu vesti. Vi im u svojim PR aktivnostima u tome možete pomoći. Vaš cilj je da o vama, vašoj firmi (sajtu), kreirate vest i predstavite je ciljnim medijima (urednicima, novinarima), na način da ona njima bude interesantna. Ponudite im ideje, informacije, intervjue, čak i gotove priče, zainteresujte ih i eto vam besplatnog publiciteta. U kasnijim brojevima pričaćemo detaljno kako da novinare zainteresujete za svoju priču, ali je suština u tome da ta priča bude interesantna njihovim čitaocima. Uspešnost bilo kog medija meri se upravo stepenom zadovoljstva njihovih čitalaca (gledalaca, slušalaca). Zadovoljni posetioci njihovog sajta koji su pohvalili njihovu odluku da pišu o vama je za njih vrednije nego da ste im platili oglas na naslovnoj strani.

I ovo je PR

PR nije izum dvadesetog veka. Evo vam jednog interesantnog primera iz prošlosti. Još krajem devetnaestog veka tada čuvena glumica Sara Bernar je trebala da gostuje u Čikagu. Ondašnja katolička crkva je pre njenog dolaska započela besomučnu kampanju protiv nje. Nazivali su je “kurva iz Babilona” i pozivali na bojkot njene predstave. Njen dolazak se pročuo, a rezultat ogromnog publiciteta bila je masovna posećenost njenih predstava, koje su čak morale više puta da se ponove, ne bi li se zadovoljilo neviđeno interesovanje publike. Po završetku turneje u Čikagu Sara Beranar je poslala lokalnom biskupu ček na $200 (kao danas $20000) i sledeću notu: “Običaj mi je kada posetim neki grad da potrošim $400 na reklamu svoje predstave. S obzirom da ste vi obavili polovinu reklamiranja za mene, prilažem ovih $200 za vašu crkvu.” Ova priča možda zvuči kao anegdota ali istinski prikazuje neverovatnu snagu PR-a. Čikaški biskup je neželjeno Sari Bernar poklonio publicitet koji bi verovatno koštao hiljade dolara u reklami.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača - konsultanata Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26