english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Moderna poslovna edukacija

Pozicioniranje brending na Internetu - Brending - COM-Magazin br.72


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Usluge konsaltinga - Odnosi sa medijima - Hristov Consulting

Pozicioniranje, brending na Internetu? - Brending (1)

Pozicioniranje proizvoda ili usluga na tržištu je relativno novi pojam u oblasti marketinga. Do ideje o važnosti pozicioniranja došli su 1976 godine Al Ries i Jack Trout. Dotada klasična teorija marketinga gravitirala je oko takozvanih 4 P-a. Pri izradi marketinških planova ključni su bili: proizvod (product), cena (price), mesto (place) i promocija (promotion). O potrošaču ili korisniku usluga malo je ko vodio računa ili razmišljao. Sa neverovatnim razvojem komunikacionih medija (štampa, radio, TV, Internet) nije više bilo dovoljno voditi računa samo o gore navedenim P-ovima. Običan čovek na zapadu a i kod nas, postao je prezasićen informacijama, i to svakojake vrste. Čak i za obavljanje osnovnih životnih funkcija, količina informacija koje moramo da obradimo, u jednom danu, je ogromna. Stres kojim je izložen svaki prosečni učesnik životne trke u ovoj našoj savremenoj tehnološkoj civilizaciji, dokaz je da smo postali pre-komunicirano društvo. Možete da pretpostavite koji problem je danas postalo prezentiranje novog proizvoda na tržištu. Zamislite da slušate veliki simfonijski orkestar sa stotinu instrumenata, i da u tu šumu zvukova vi sad imate zadatak da ubacite novi zvuk, koji neće poremetiti harmoniju postojeće melodije, a dodatni zahtev je da taj novi zvuk bude uočljiv u odnosu na ostale, da bude zapamćen, i još da izazove pozitivnu reakciju kod slušaoca. Mnogo, mnogo, sreće!

Kako je sve to još i Internet iskomplikovao?

Uz svu postojeću medijsku buku pojavio se i Internet, i to kao dosad najsavršeniji komunikacioni medij, koji je u sebi objedinio sve ostale tipove komuniciranja. Verovatno je da je pojava Interneta olakšala Jack-u i Al-u da svoju teoriju pozicioniranja lakše i brže lansiraju. Naime, sa pojavom Interneta ona je postala i očigledno potrebna svakom pokusaju uspešnog marketinga proizvoda ili usluga. Na Web-u vaša direktna konkurencija nije više samo vaše lokalno okruženje već celokupna populacija korisnika Interneta. Danas, na Web-u, broj trgovaca (konkurenata) meri se milionima, a potencijalnih potrošača (korisnika) uskoro i milijardama. Skoro, amazon.com uveo je novi servis mogućnosti pretplate na najraznovrsnije mesečne magazine. Verovali ili ne, broj magazina na koji se, bar teorijski, možete pretplatiti je 50.000.

O čemu se radi u teoriji pozicioniranja?

Ukratko, uspeh vašeg proizvoda ili usluge na tržištu ne zavisi od toga šta vi ili vaš marketinški tim mislite o njemu, već prvenstveno šta o njemu misle vaši potencijalni potrošači ili korisnici. Koja je pozicija vašeg proizvoda i njegovog imena (brand) u očima ili u svesti vašeg potrošača u odnosu na ostale slične proizvode (njihova imena). Što znači da više nije dovoljno da imate najbolji i najkvalitetniji proizvod, najpovoljniju cenu, najbolju distribucionu mrežu i vrhunsku promociju, najvažnije je koliko i šta o vašem proizvodu zna i misli prosečni potrošač na ulici (ili prosečni posetilac vaše Web prezentacije). Vaša marketinška strategija baziraće se na tome koju poziciju u odnosu na vašu direktnu konkurenciju na tržištu ima vaš proizvod u očima vaše potrošačke ciljne grupe (vaših idealnih mušterija).

Zašto je važna vaša pozicija?

Makar imali i peticu iz istorije, upitajte se ko je bio prvi u dinastiji Karađorđevića? Reći ćete to je lako, bio je to Karađorđe. A sada recite ko je bio drugi po redu. Ko je bio prvi Obrenović? Miloš, a ko je bio posle njega? Sad vidite kako je važna pozicija u očima potencijalnih kupaca. Ako je pozicija vašeg proizvoda druga ili treća, još i imate šanse. Bilo šta ispod trećeg mesta, na tržištu prezasićenom svakovrsnom ponudom, vi imate problem. Pozicija u očima i svesti posetilaca na Internetu je sve, samo pitajte osnivače Yahoo-a. Polovina ukupnog broja posetilaca Interneta u jednom danu prosečno svrati bar jednom na jedan od njihovih sajtova. U vreme kad su oni počeli bilo je i tad sličnih ideja, ali oni su bili prvi.

Poziciniranje za vaš mali sajt

Zapitaćete se šta pozicioniranje može da znači za vas koji nemate nameru da postanete Yahoo, već imate mali .yu Web sajt. Postoje mnoge uske kategorije delatnosti na Web-u gde vaš mali sajt može imati šansu da postane prvi ili među prvima u svojoj grupi. Ja sam se u sličnoj situaciji našao 1995 kada sam započeo svoj prvi komercijalni Web sajt www.t-gallery.com. U to vreme, bavio sam se štampanjem i prodajom majica na malo. Pošto sam već imao štampani katalog majica i već imao problem da jednom odštampani katalog ne mogu da menjam, Web je ponudio pravo rešenje. U to vreme, dobra strana Web-a je bila da nije bilo mnogo konkurencije pa se lako mogao kreirati brand, odnosno postići vredna pozicija u očima kupaca. Loša strana je to da nije bilo mnogo kupaca, a ponajviše to da ljudi nisu imali ustaljenu naviku da preko Web-a i kupuju. Sa puno elana, postavio sam stotine različitih dizajna majica, potrudio se da dovedem posetioce na sajt i sa nestrpljenjem stao da brojim porudžbine preko Interneta. Iznenadio sam se kad sam primetio da je većina porudžbina bila za jednu usku grupu dizajna. Bili su to dizajni različitih vrsta pasa. Pošto sam proučio konkurenciju, uočio sam da sam za poziciju u generalnoj kategoriji štampanih majica već zakasnio iako sam bio među prvima. Slike kućnih ljubimaca odštampane po želji na majicama, bile su tada novina, bar na Web-u.

Pozicija sa kućnim ljubimcima

Da bih obezbedio sebi poziciju na Internetu bilo je potrebno da odaberem jasno prepoznatljiv segment mog tržišta i pokušam da se tu pozicioniram kao prvi. Rezultat je bio sajt www.dogshirts.com. Od samog početka uspeh nije izostao. U jasno izdiferenciranoj kategoriji, posetioci i kupci su imali mogućnost da ga lako zapamte i kreiraju poziciju u svojoj svesti o njemu. Tajna pozicioniranja na Internetu je da ukoliko nemate stotine miliona dolara budžeta da sa pozicije broj 1 recimo skinete Yahoo, vi onda pronađite nešto čega na njemu nema. Reći ćete, pa na Internetu ima svega. Da, ali to ne znači da je sve baš predstavljeno na pravi način, a garantovano u svakom sekundu na Internetu se pojavi bar neka stranica koja ponudi nešto novo. Budite vi, ti koji će kreirati neku novu pod kategoriju u nečemu za šta ste posebno zainteresovani. Moj sajt sa majicama sa kućnim ljubimcima i danas je jedan od sajtova koji se lako naiđe kad se traži sličan proizvod, a svakako iz razloga jer je na Internetu poziciju zauzeo među prvima, na vreme.

Sledeći tekst >>Lista objavljenih autorskih tekstova predavača - konsultanata Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - KAIZEN - Kako sprovesti neophodne promene?


Kontaktirajte nas: info@veza.biz - mobilni: +381 63 60 80 26