english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

Kako napisati CV? 10 grešaka pri pravljenju CV-a - Profit magazin
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - 10 najčešćih grešaka pri pravljenju CV-a

U pretprošlom broju pisali smo o tome kako pregovarati za platu na razgovoru za posao. Tema je naišla na veliko interesovanje čitalaca pa kako sam ovih dana naišao na korisno uputstvo, o 10 grešaka pri pripremi CV-a, poželeh da vam ga u ovom broju prenesem. Evo 10 najčešćih grešaka na koje treba obratiti pažnju pri pravljenju CV-a.

1. Da je predugačak
CV me sme da je veći od 2 strane A4 papira. Najbolje jedna. Zamislite samo sa koliko strpljenja i pažnje poslodavac pregledava CV-e posle 8 sati intervjua? Da li ima želje i vremena da čita duge priče? Obavezno ga učinite kratkim, jasnim i konciznim, a detalje ostavite za razgovor.

2. Da je ne prilagođen konkursu
Obavezno prilagodite CV svakoj ulozi za koju se prijavljujete. Istražite kompaniju da vidite koje veštine ćete istaći u CV-u. Šta rade, čime se bave, koji su im problemi? A posebno kakvi su ljudi koji već rade za njih, ko im fali i zašto? Takođe što se bolje upoznate sa kompanijom bićete spremniji za razgovor, da možete postaviti inteligentna pitanja i pružiti pametne odgovore.

3. Da ne sadrži ličnu izjavu
Nemojte da pretpostavljate da će poslodavac očigledno videti vezu između vašeg iskustva i posla. Pripremite kratku ličnu izjavu kojom ćete povezati vaše radno iskustvo sa ulogom na poslu. Da jasno vidi da će mu vaše iskustvo pomoći u poslu. Takođe, lična izjava treba da mu pokaže da vam je stalo da se zaposlite kod njih i da želite i volite da radite.

4. Da ima praznina između poslova
Praznine čine poslodavca sumnjičavim. Kad primete da nešto fali, prvo što će pomisliti je da ste nešto namerno sakrili, nešto što bi vas sprečilo da dobijete posao. Čak i da imate duži period praznine između dva posla, recite da ste to vreme koristili da učite i stičete nove veštine. CV mora biti van svake sumnje, jer je najveći strah poslodavca da zaposli pogrešnog čoveka.

5. Da je zastareo i ne ažuran
CV mora biti aktuelan, pa njegov sadržaj treba redovno osvežavati. Svaki put kad se desi neko novo iskustvo, novi važan klijent na poslu, nova škola, predavanje ili trening koji ste pohađali, kongres na kome ste učestvovali, odmah upišite u CV, dok vam je sveže u sećanju. Zabeležite događaje odmah da ne ispustite važne detalje koje kasnije možete zaboraviti.

6. Da sadrži greške u pravopisu
Najlakši i najbrži način za poslodavca da u prvom koraku napravi užu selekciju CV-a je da prvo odbaci one sa greškom. To može biti slovna greška, greška u gramatici, ili štampi. HR menadžeru, a posebno službeniku koji pregledava CV-e, daćete time izgovor da u startu odbaci vašu aplikaciju i sebe pokrije pred pretpostavljenima, da je doneo dobru odluku time što vas je zbog greške izbacio sa liste.

7. Da sadrži lažne podatke
Nikada ne unosite lažne podatke jer danas mnogi poslodavci proveravaju činjenice (brojeve i datume) koje napišete u CV, naročito ako uđete u uži izbor. Čak i ako vas ne otkriju tada, kroz intervju ćete pokazati nesigurnost u tim oblastima o kojima ste bili neiskreni i opet ćete pasti. A ne zaboravite da sa tim ljudima treba u budućnosti zajedno da radite, pa vam tek tada neće biti prijatno da otkriju da ste ih lagali.

8. Da je napisan uopšteno
Propratite svoja postignuća brojevima. kad pišete o radnoj istoriji nemojte samo reći da ste povećali prodaju, već pružite precizan podatak, recimo povećali ste je za 50% u 6 meseci. Izbegavajte uopštene prideve kao, najbolji, najvredniji, najefektniji, već dajte konkretne primere gde ste, kada i za koliko bili najbolji.

9. Da izgleda ružno i aljkavo
Potrudite se da pravilno formatirate vaš CV. Koristite liste, jasno definisane paragrafe i pišite kratke rečenice. Koristite dizajnerski trik da ostavite dovoljno belog prostora (oko teksta i između kategorija), da raspored elemenata bude prijatan za oko. Ako nije prijatan za oko i vi im se nećete sviđati.

10. Da nema dobre ključne reči
Ako ste poslali svoj CV velikoj kompaniji, ključne reči mogu biti jako važne za njegov odabir. Jednostavni i razumljivi nazivi poslova koje ste radili, oblasti poslovanja u kojima ste bili angažovani, učiniće da se vaš CV češće odabere pri izboru CV-a za neki posao. Takođe, vaš CV može završiti i na internetu, a tamo su ključne reči najvažnije.

Ovo naravno nije sve o čemu treba razmišljati pri pravljenju dobrog CV-a. Vaš CV je kao izlog u Knez Mihajlovoj ulici pored koga prođe jako puno ljudi. Glavno pitanje je kako im privući pažnju da stanu i pogledaju u izlog? Pored toga treba izazvati interesovanje da uđu u radnju i zainteresuju se za robu (da pročitaju vaš CV). Zatim kako da požele da kupe (da rade sa vama) i na kraju kako da ih stimulišete da to i učine (da vas zaposle)? U sledećem broju obratićemo pažnju i na ove prodajne elemente CV-a, odnosno pokazaćemo kako ga kreirati, ali tako da privuče pažnju i pritisne emocionalne okidače poslodavca.

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Javni nastup i prezentacijske veštine trening Poslovna Znanja from Miodrag Kostic

Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed