english srpski
savremena poslovna edukacija

Kako se prilagoditi pretraživačima? Emarketing - COM-Magazin br.83


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Kako se prilagoditi pretraživačima? - E-poslovanje (14)

U prethodnim brojevima razmatrali smo kako pripremiti vaše Web stranice tako da postignu dobre rezultate pri pretraživanju sa najpoznatijim pretraživačima. Cilj je da pri unošenju vaših ključnih reči pretraživač u listi rezultata ponudi vašu Web stranicu, po mogućnosti u prvih deset rezultata pretrage. Pomenuli smo važnost pravilno odabranih ključnih reči, njihovo postavljanje u naslov i u META tag-ove vaše stranice, a u ovom članku zaokružićemo ovu temu i pomenuti još neke važne detalje na koje će te obratiti pažnju u pripremanju vaših Web stranica.

Važnost vidljivog teksta u stranici

Tekst koji će posetioci videti na vašoj Web stranici je izuzetno važan ne samo zato jer će on uglavnom odlučiti o utisku koji će oni imati o njoj, već i pri tome kako će je pretraživači rangirati prilikom pretrage. Radi se o tekstu koji se nalazi između tag-ova vaše stranice i prikazuje se kao njen vidljivi deo. On predstavlja korisnički interfejs vašeg sajta i potrebno je da ga napravite korisnim kako za vaše posetioce tako i za pretraživačke pauke (spiders). Ovo je posebno važno u situaciji gde su vaše ključne reči često u upotrebi, pa postoji veliki broj dugih sajtova koji ih takođe koriste. Kad imate više teksta u vašoj stranici, to obično znači da će taj tekst sam po sebi sadržati vaše ključne reči jer su one ionako glavni deo opisa vaše stranice. Posebno je to izraženo u slučajevima kombinacija ključnih reči (fraza), koje sadrže veći broj reči. Naime često će i cela rečenica u vašem tekstu sa tačke gledišta pretraživača predstavljati jednu dužu kompleksnu frazu. Na primer, ako unesete bilo koju dužu frazu u neki od petraživača, primetićete da će on u listi rezultata pretrage prikazati mahom stranice koje u sebi imaju dosta teksta. Najčešće pri pretraživanju, počne se sa svega jednom ili par reči i ukoliko se ne dobiju zadovoljavajući rezultati, obično se unose nove reči u pretragu, sa ciljem dobijanja preciznijih rezultata. U toj situaciji možete da zamislite koliko se smanjuje broj konkurentskih stranica koje imaju baš tu frazu, sastavljenu od baš te vaše posebne kombinacije reči. Iz toga možete videti prednost stranica koje u sebi imaju dosta teksta. Često puta čak i sajtovi koji normalno nemaju mnogo teksta, namerno kreiraju bar nekoliko stranica u koje unesu dugačke tekstove, i time postave mamac za posetioce koji unose duge fraze u pretragu.

Izaberite kratka i jasna imena domena

O važnosti kratkih i lako razumljivih imena domena verovatno ste već čuli. To najbolje opisuje činjenica da su pojedini domeni, sa prepoznatljivim imenima, prodavani po basnoslovnim cenama. Čuveni je primer business.com domena koji je prodat za milion dolara. Čak i manje prepoznatljiva imena prodavana su za smešno velike sume. Jedna moja poznanica imala je domen womenonwallstreet.com, i na njemu postavila svojevremeno sajt gde bi se okupljale poslovne žene. Nažalost sajt nikada nije proradio onako kako je ona želela, niti joj je ikada doneo profit, iako je ona u njega uložila veliki trud. Skoro saznah, da je imala poziv od jedne firme sa Wall Street-a koja joj je ponudila $50.000 za to ime, a da se ona o toj ponudi premišljala. Nakon toga mi se javila sa srećnom vešću da je upravo kupila kuću, a i uzgrednom vešću da je digla ruke od sajta i ipak prodala domen. U savremenom marketingu sve se svodi na borbu ogromnog broja proizvoda ili usluga da sa svojim raznovrsnim ponudama zauzmu mesto (poziciju), u glavama (svesnosti) potrošača. U današnjoj situaciji, zbog prezasićenosti prosečnog čoveka neverovatnim brojem medijskih ponuda, nije čudo, da je jedini put do percepcije potrošača upravo što jednostavnija poruka, što je itekako važno i za imena domena.

Izaberite opisne linkove (URL)

Pri izboru imena foldera (direktorija), kao i imena samih fajlova, uvek je korisno izabrati opisna imena. Kao i u slučaju domena, sve što je kratko i jasno jedino ima šanse da dopre do svesnosti vaših posetilaca, prezasićenih mnogobrojnim medijskim ponudama. U borbi za njihovu pažnju svaki kvadratni milimetar prostora na ekranu koji oni gledaju je od velike važnosti. I vaša Web adresa, uključujući tu i kompletan URL vaše stranice, je svojevrstan reklamni pano, koji morate da iskoristite do maksimuma. Možda vam zvuči banalno, ali adresa kao www.majice.com/kupovina/jeftino.htm se mnogo lakše pamti u upada u oči od recimo www.majica.com/~folder1/stranica2.htm. Posebno je važno imati opisnu adresu prikazanu u listingu rezultata pretrage pretraživača. Već smo pomenuli da većina pretraživača pri prikazivanju svojih rezultata pretrage, prvo ispiše naslov Web stranice (TITLE), zatim opis (DESCRIPTION) i na kraju sam URL. Pri odlučivanju koji rezultat da odaberu, posetioci će prvo pročitati vaš naslov koji će ih uputiti da pročitaju opis koji na kraju treba da ih navede da kliknu na vaš link (URL). Očigledno je da će URL koji ima smisla i koji sam u sebi nosi određenu poruku biti pre odabran nego onaj koji nema baš nikakve veze sa naslovom i opisom koji mu prethode.

Uzmite više različitih domena

Ako možete, registrujte više različitih domena a onda iskoristite postojeći sadržaj vašeg sajta, pa ga preraspodelite po tim domenima. Zamislite da vam se pruža mogućnost da svoj oglas postavite u različitim magazinima, i to džabe. Isto vam je i sa domenima. Za pretraživače oni će predstavljati različite domene, bez obzira na sadržaj, i time ih zabeležiti kao nove i različite podatke u svojim datotekama. Nije loše da malo izmenite naslove pojedinih stranica za one pretraživače koji upoređuju sadržaje različitih domena, ali uglavnom nećete imati problema. Prilagođavanje vaših stranica pretraživačima i njihovo optimiziranje za postizanje maksimalnih rezultata pri pretrazi, je igra strpljenja i upornosti. Povećanje broja posetilaca na vašem sajtu je uglavnom statistička igra brojeva, gde više uglavnom znači i bolje. Što veći broj vaših stranica je u igri, veće su šanse da će neku od njih pretraživač povoljno prihvatiti, i samim tim prikazati češće u svojim rezultatima pretrage što automatski znači veći broj posetilaca na vašem sajtu.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26