english srpski
savremena poslovna edukacija

Pretraživači i prijavljivanje web pretraživačima - COM-Magazin br.86


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Prijavljivanje pretraživačima

U prethodnim brojevima razmatrali smo kako da kreirate vaše Web stranice, koristeći kombinacije ključnih reči, tako da prilikom pretrage one budu prikazane na početku liste rezultata poznatih pretraživača. Sledeći korak u promociji vašeg sajta je da prijavite vaše Web stranice poznatim pretraživačima i direktorijama. Potrebno je da paucima (spiders) pretraživača stavite do znanja da ste postavili novi domen na Web-u i pozovete ih da dođu i prikupe informacije o vašem sajtu. U ovom članku razmatraćemo kako da odaberete pretraživače kojima je poželjno prijaviti se i na koji način im se obratiti.

Prijaviti se ručno ili koristiti program

Možete se prijaviti ručno, što znači naći formular za prijavljivanje novih Web adresa na pretraživaču (submit URL) i ručno (manually) uneti podatke, ili bi ste koristili posebne programe za automatsko prijavljivanje. Postoji i mnoštvo sajtova koji obećavaju automatsko registrovanje sa velikim brojem pretraživača ali budite oprezni. U današnje vreme većina poznatih pretraživača ne dozvoljava automatsko prijavljivanje putem programa. Da bi sačuvali svoje baze podataka od mnoštva programskih prijavljivanja, uveden je sistem gde pri unošenju svoje adrese morate da ukucate i broj koji je generisan i prikazan kao slika (image). Time se sprečava korišćenje programa koji bi u bazu pretraživača unosili veliki broj Web adresa u veoma kratkom vremenskom periodu. Svejedno, od uvek je najbolji i najefektivniji način prijavljivanja bio ručni, odnosno ukucavanje ili kopiranje adresa direktno u odgovarajući formular pretraživača.

Najvažniji Web pretraživači

Često puta ćete naići na ponudu da kupite ili koristite neki od programa za automatsko prijavljivanje pretraživačima koji će vam obećati registrovanje sa stotinama hiljada pretraživača. Prvo, nemojte da im verujete, jer toliko pretraživača i ne postoji na Web-u. Drugo, i mnogo važnije, većina saobraćaja će vam doći dobrim pozicioniranjem na svega desetak najpopularnijih pretraživača (čak 95%). Svakako, ako imate vremena možete se prijaviti i na manje poznate pretraživače, pogotovu ako vam je ciljna grupa posetilaca veoma ograničena. Generalno, potrudite se da vaš Web sajt prijavite na sledeće glavne pretraživače:

• www.google.com
• www.alltheweb.com
• http://search.msn.com
• http://search.aol.com
• www.askjeeves.com
• www.hotbot.com
• www.lycos.com
• www.looksmart.com
• www.dmoz.org
• www.overture.com
• www.excite.com
• www.altavista.com

Od lokalnih pretraživača prijavite se na: www.krstarica.com ili www.pretraga.co.yu Ako imate više domena za prijavljivanje obavezno prijavite samo po jednu stranicu vašeg sajta. Posle nekoliko dana, možete prijaviti i sledeću ali pri tome budite jako oprezni da ne preterate sa prijavama, jer vas neki pretraživači za to mogu kazniti brisanjem iz njihove baze podataka.

Najvažnije Web direktorije

Web direktorije su organizovane po principu kataloga, gde su sajtovi razvrstani po odgovarajućim kategorijama. Njima se morate prijaviti ručno jer najčešće pri registraciji morate uneti mnoštvo raznovrsnih podataka o vašem sajtu. Najvažnije je odabrati pravu kategoriju koja najbolje odgovara opisu vašeg sajta. Najbolje je da unapred pripremite listu podataka o vašem sajtu kao naslov i opis, a takođe i podatke o vama ili vašoj firmi kao ime, adresu, telefon, e-mail itd. Podatke možete ispisati u običnom tekstualnom fajlu a možete koristiti i posebne programe za ispunjavanje formulara na Web-u. Programi kao Type-It-In ( www.wavget.com/typeitin.html ) olakšaće vam posao oko popunjavanja dugačkih formulara. Jednostavne programe ove vrste naći ćete najčešće kao besplatne (freeware) ili sa licencom slobodne razmene (shareware). Da bi ste našli vama odgovarajuće direktorije najbolje je otići na Yahoo.com i potražiti listu Web direktorija koje vašoj ciljnoj grupi posetilaca najviše odgovaraju. Onda zasučite rukave, prihvatite se miša i tastature i krenite da se prijavljujete na te direktorije.

Važnost listinga na Yahoo-u

Od samog početka Web-a Yahoo je postao sinonim za Web direktoriju. Danas, to je najpopularniji i najposećeniju sajt na svetu, a samim tim predstavlja i najbolje mesto za listing vašeg sajta. Oduvek, prijavljivanje na Yahoo-u bila je priča za sebe. Za razliku od većine ostalih direktorija prijave za mesto u Yahoo primaju se ili odbijaju po ličnoj proceni zaposlenih u Yahoo-u, koji samo na tome rade. Najvažnije je da ceo proces prijavljivanja obavite jako polako i pažljivo. Prvo, pregledajte stranu sa informacijom o prijavljivanju ako u njoj nema nekih promena u proceduri. Zatim pažljivo odaberite kategoriju koja vašem sajtu najbolje odgovara. U toj kategoriji kliknite na odgovarajuće dugme, a onda unesite svoje podatke. Naslov u Yahoo-u treba da ima svega nekoliko reči, najbolje kratki naziv vaše firme ili sajta. Opis ne sme da bude duži od jednog reda. Možete da probate i sa dužim opisom ali onda postoji velika šansa da će vam ili odbiti prijavu ili je skratiti onako kako oni žele. Koliko je vredan listing na Yahoo-u potvrđuje činjenica da ako želite ubrzani proces prijave vašeg sajta to bi vas koštalo $300, a uz to se samo garantuje da će biti pregledan u roku od sedam dana ali ne i da će biti prihvaćen. Ukratko:

• Prijavite se pažljivo i polako
• Vaša glavna strana mora da izgleda profesionalno
• Proverite zadnju informaciju o pravilima prijavljivanja
• Pažljivo odaberite kategoriju koja vam najviše odgovara
• Prijavite vašu Web stranu u toj kategoriji
• Pripremite naslov od svega nekoliko reči
• Pripremite opis dugačak kao jedan red na ekranu
• Opis ne sme biti duži od najdužeg opisa u vašoj kategoriji
• Unesete vaše ključne reči u opis ali ne insistirajte na tome
• Najvažnije je da opis ima pravo i nedvosmisleno značenje
• Mnogo sreće

Ovim bi zaokružili seriju članaka o pripremanju i prijavljivanju vaših Web stranica pretraživačima i diektorijama. Ne zaboravite da posetite www.searchenginewatch.com za najnovije vesti u oblasti Web pretraživača. U sledećim brojevima razmatraćemo šta sve još možete učiniti kako bi doveli posetioce na vaš sajt.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih Znanja


Sledeći tekst >>
Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26