english srpski
savremena poslovna edukacija

Linkovi - povezivanje web strana - Emarketing - COM-Magazin br.93


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Linkovi - povezivanje web strana - E-marketing (3)

U prethodnim brojevima govorili smo o programima koji se najčešće koriste pri analizi Web saobraćaja, odnosno saobraćaja posetilaca na vašem sajtu. U sledećih nekoliko brojeva, vratićemo se problematici povećanja broja posetilaca na vašem sajtu. Već smo ranije govorili o pretraživačima, i kako ih optimalno iskoristiti. Pretraživači jesu jedan od najobilnijih izvora posetilaca na Web-u, ali sa neverovatnom ekspanzijom Web-a, nisu više pouzdan izvor posetilaca. Naime, čak i dobra pozicija na nekom pretraživaču, danas se može izgubiti preko noći. Dovoljno je da pretraživač promeni algoritam svog programa pretrage, ili da pročisti svoju bazu podataka, (s vremena na vreme), i vaš mukotrpno plasirani link je van opticaja. Stoga ćemo predstaviti neke od metoda promocije koje nisu vezane za pretraživače.

Laka obećanja

Verovatno ste već više puta dobijali u vašoj elektronskoj pošti ponude raznovrsnih “čarobnjaka“ Web promocije. Sećate se mejlova sa naslovima: “Garantovano 10000 posetilaca na dan“, ili “Udesetostručite posetu na vašem sajtu“ i slično. Ako ste i pročitali neku od sličnih poruka, i pored svih obećanja o lakom i jednostavnom, gotovo magičnom načinu dovođenja ogromnog broja posetilaca na vaš sajt, sigurno ste u sebi posumnjali u ostvarivost sličnih obećanja. Bez obzira na cenu tih magičnih paketa, dobro ste učinili što ste poruke te vrste izbrisali. Naime od celokupnog broja svih masovno poslatih poruka ,(spam), u svetu, poruke o lakom i brzom bogaćenju na Web-u, čine značajni procenat. Pošto je uspeh na Web-u direktno vezan za broj posetilaca na vašem sajtu, povećanje broja posetilaca postala je goruća potreba većine Web preduzetnika. U današnje vreme, gde je svaki trenutak dragocen, obećanja da se bez muke, i potrošenog novca, može napraviti čudo, zvuče primamljivo. Ali dovoljno je primeniti zdrav razum i poći od toga da se danas, bez uloženog truda, odnosno potrošenog novca, ne može lako doći do posetilaca. Samim tim što se ukazala potrebe za posetiocima, i to među milionima postojećih sajtova, posetilac na Web-u je postao tražena roba i to sa svojom precizno definisanom cenom, kreiranom baš u odnosu na tu potrebu tržišta. Ako je minimalna prosečna cena jedne posete na sajtu, (unique visit), bar 5 centi, a time 10000 poslatih posetioca dnevno vredno $500, zašto bi vama neki pretraživač dao te posetioce za recimo samo $50, kad može da ih proda deset puta skuplje. Svakako ne iz razloga da su njegovi vlasnici naivni i neobavešteni. Tu svakako vredi ona stara poslovica: “Ako nešto zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, onda verovatno i nije istinito“. Iz tog razloga predstavićemo neke metode promocije koje vam neće obećati milione posetilaca, već vam omogućiti da sa dosta uloženog truda povećate broj posetilaca na vašem sajtu, ali bez mađioničarskog štapića.

Važnost linkova

Bez obzira na priče i obećanja o magičnim uspesima u radu sa pretraživačima, (prevarom algoritma pretraživača), većina saobraćaja posetilaca na Web-u ustvari ne dolazi sa pretraživača. Nekih 75% ukupnog Web saobraćaja dolazi ustvari upravo sa malih sajtova poput vašeg. Ako bi analizirali saobraćaj nekog od posećenijih sajtova, ustanovili bi da je većina saobraćaja došla sa malih sajtova koji taj veliki sajt preporučuju. I to ne sa banera ili reklamnih linkova, već sa linkova koje su ti mali sajtovi postavili preporučujući taj poznati sajt. Iznenadićete se kada čujete, da je najposećeniji sajt na svetu ustvari sajt firme Microsoft. Tu se podrazumevaju svi sajtovi koji u osnovi imaju Microsoft domen. Njihova posećenost posledica je miliona sajtova koji na ovaj ili onaj način, gotovo nesvesno reklamiraju Microsoft. Recimo neki mali sajt opisuje rukovanje računarom, i daje neke trikove o upotrebi programskih paketa. Ili recimo govori o nekim korisnim download-ima ili zakrpama vezanim za Microsoft-ove programske pakete. Taj mali sajt, hteo ne hteo pozvaće se na Microsoft i prikazaće link koji vodi ka nekom resursu u Microsoft-voj datoteci. Većina tih malih sajtova poslaće Microsoft-ovom sajtu ne više od recimo jednog posetioca dnevno, ali njihovo mnoštvo učiniće svoje. Vaš sajt verovatno nema datoteku iste veličine ili kompleksnosti kao Microsoft, ali sigurno ima nešto što nekome na Web-u predstavlja vrednost, nešto zbog čega, kod bar nekih posetilaca Web-a postoji interesovanje.

Identifikujte svoje kvalitete

Bilo čime da se bavite, bilo šta da je predmet vašeg sajta, od ukupnog broja posetilaca na Web-u, uvek će se naći segment tržišta posetilaca koji predstavljaju vašu idealnu ciljnu grupu. Šta je to ciljna grupa posetilaca? Pa to su oni posetioci koji dolaskom na vaš sajt kažu u sebi: “E ovo je baš dobar sajt, baš za mene“. To znači da svojim izgledom i sadržajem, vaš sajt poseduje kvalitete koji kod određene grupe ljudi na Web-u izazivaju pozitivnu reakciju. Identifikovanjem tih posebnih kvaliteta vašeg sajta, i ciljne grupe posetilaca kojima vaš sajt idealno odgovara, omogućeno vam je da onda lako identifikujete druge sajtove koji privlače identičnu ciljnu grupu posetilaca. To su sajtovi na kojima je idealno imati link koji vodi ka vašem sajtu.

Zamolite za link ka vašem sajtu

Pošto ste identifikovali sajtove na kojima mislite da bi vaš link bio idealan, (ili bar što je više moguće), zamolićete vlasnika tog sajta da postavi link ka vašem sajtu. Normalno, mail ćete započeti ljubazno i sa pohvalom o kvalitetu dotičnog sajta. Onda ćete objasniti šta želite (gde da se vaš link postavi) i predočiti razloge zašto je vaš sajt idealan kandidat za taj link. Naravno, potrudićete se da istaknete kvalitete i pogodnosti vašeg sajta koji će on pružiti poslatim posetiocima. Ako želite, ponudićete uzvratni link, (reciprocal), i to na odgovarajućoj strani vašeg sajta. Vaše šanse za dobijanje tog linka biće mnogo veće ukoliko ponudite da na postavljeni link uzvratite istom merom. Što više linkova vodi ka vašem sajtu, pa makar doneli po jednog posetioca dnevno, vaš sajt će biti posećeniji, i to upravo posetiocima koji su za vaš sajt idealni (kupiće nešto). Tom idejom krenuo je model razmene saobraćaja posetilaca na Web-u, takozvanih Link razmena (Link exchanges). Ali o tome ćemo detaljnije pričati u sledećim brojevima.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26