english srpski
savremena poslovna edukacija

Razmene linkova - Link exchanges - Emarketing - COM-Magazin br.94


Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Razmene linkova (Link exchanges) - E-marketing (4)

U prethodnom broju govorili smo o važnosti kvalitetnih linkova koji vode ka vašem sajtu. Generalno, glavni cilj vaše promotivne kampanje na Web-u je da postignete da što više kvalitetnih linkova, postavljenih na drugim Web lokacijama vode ka vašoj Web prezentaciji. Pomenuli smo da je jedan od načina povećanja vašeg priliva posetilaca, da vlasnicima drugih sajtova postavite zahtev, (zamolite ih), da na njihovom sajtu postave link koji vodi ka vašem sajtu. Međutim, problem je naći zainteresovane webmastere, koji su takođe zainteresovani za ovakav vid saradnje. Od samog početka Web-a javila se potreba da vlasnici sajtova uspostave međusobnu komunikaciju, i to on-line, o korisnoj razmeni linkova. Kao rezultat te potrebe pojavili su se sajtovi koji su organizovali ovakvu vrstu razmene. To su baner ili link razmene (link exchanges), koji su organizovali on-line portale preko kojih su zainteresovani sajtovi mogli da stupe u razmenu linkova. U ovom broju govorićemo o njima, odnosno o prednostima i manama ovakvog vida promocije vašeg sajta.

Prednosti link exchange sajtova

Prva i osnovna njihova prednost je da pružaju mogućnost da preko njih automatski, i bez mnogo truda uđete u razmenu. Po registrovanju, unošenjem podataka o sebi i o vašem sajtu, dobijate kod, koji onda ubacujete, (kopirate), na vaše Web stranice. Preko tog koda se linkovi prikazuju na vašem sajtu, a i na drugim sajtovima. Pošto ga postavite, dok god ste učesnik u razmeni linkova, njega ne morate menjati. Program i baza podataka link exchange sajta time preuzimaju organizovanje razmene linkova, tako da se po unapred definisanom algoritmu, prikazuju linkovi sajtova učesnika u razmeni, pri čemu se vodi detaljna evidencija o broju prikazivanja.

Prilikom registrovanja, veoma je važno izabrati odgovarajuću kategoriju pod koju spada vaš sajt. Nemojte ni prihvatati razmene linkova gde ne postoji mogućnost biranja kategorije, i to što detaljnije to bolje. Naime, što preciznije odabrana kategorija opisuje vaš sajt, to će razmenjeni saobraćaj biti kvalitetniji. Za vas to konkretno znači, da će posetioci, koji vam preko razmene linkova dođu, biti zainteresovani za vaš sajt, pa ako prodajete nešto, veće su šanse da će takvi posetioci nešto i kupiti. Broj posetilaca koji će doći na vaš sajt, u odnosu na broj kupovina na vašem sajtu, je takozvani prodajni konverzioni odnos (sales conversion ratio). To je veoma važan parametar kvaliteta saobraćaja posetioca na vašem sajtu. U stvari on vam pokazuje vašu donju crtu (bottom line), odnosno u njemu se ogleda uspešnost vaše promotivne kampanje. Ako ste u biznisu na Web-u, ovaj parametar će imati direktan uticaj na vrednost vašeg sajta u celini. On će pokazati koliko je sa prodajnog aspekta, vaš sajt efikasan, to jest koliko je u odnosu na vaše posetioce vaš sajt ubedljiv, da ih inicira da nešto na njemu kupe. Međutim, često puta možete imati najbolji i najubedljiviji sajt na Web-u, (sa prodajnog aspekta), a da na njega dolaze pogrešni posetioci. To je i jedan od najvećih problema učestvovanja u razmeni linkova i banera.

Mane link exchange sajtova

Glavni problem, kod većine link exchange sajtova, je da vi kao učesnik u razmeni, najčešće nemate uticaja na to gde će se i na kom sajtu vaši linkovi prikazati, osim da će biti prikazani na sajtovima koji pripadaju istoj kategoriji kao i vaš sajt. Pitanje je da li ti drugi sajtovi stvarno pripadaju vašoj kategoriji, ili su prijavljeni u njoj zato što je recimo vaša kategorija traženija od ostalih. Problem je u stvari u tome da vi nemate mogućnost da utičete na kvalitet saobraćaja posetilaca koje ćete dobiti u razmeni (koliki će biti vaš prodajni konverzioni odnos). On će zavisiti mahom od slučaja, a s obzirom da se partneri u razmeni stalno menjaju, najčešće će taj odnos biti čas bolji, čas gori. Doduše, danas postoje mehanizmi merenja kvaliteta razmenjenog saobraćaja, ali je problem da za većinu malih sajtova gde je broj razmenjenih posetilaca relativno mali, ne postoji mogućnost da se statistički dođe do merljivih podataka, jer formule i algoritmi merenja kvaliteta razmene zahtevaju veći broj razmenjenih posetilaca da bi prikazale prave odnose. Ideja o razmeni posetilaca je generalno lepa, ali je uvek pod sumnjom da li je i poštena. Recimo vi postavite vaš kod (linkove partnera), na jako dobrom mestu na vašem sajtu, na primer vezano baš za to o čemu je vaš sajt i njegova kategorija, a vaš link partner ga postavi na stranu njegovog sajta koja je recimo posvećena zabavi i razonodi posetilaca. Iako će broj razmenjenih posetilaca biti podjednak za obe strane, sigurno je da posetioci koji na vaš sajt dolaze sa stranice koja nema mnogo veze sa direktnim sadržajem vašeg sajta, neće doneti visoki prodajni konverzioni odnos.

Drugi problem učestvovanja na link exchange sajtovima je da će broj posetilaca koji njima date, biti uvek veći od broja koji ćete primiti. O čemu se radi? Naime, ne zaboravite da su i link exchange sajtovi, napravljeni sa nekom poslovnom funkcijom. Vreme dobrotvorstva i besplatnih usluga na Web-u je uglavnom prošlo. Njihov interes je da u toj razmeni posetilaca hiljade sajtova, (njihovih članova), oni jedan deo tog saobraćaja kanališu tako da od toga imaju koristi. To znači da će deo tog celokupnog razmenjenog saobraćaja oni ponuditi na prodaju. Tako će recimo 5%, 10%, 20% ili čak 30% linkova prikazanih na vašem sajtu biti ustvari reklamne poruke, plaćene link exchange sajtovima kako bi oni mogli sebe da izdržavaju, a i da uz to naprave neki profit.

Za i protiv Link Exchanges

Uglavnom, ako ne prodajete nešto na vašem sajtu, i ako imate bar pristojan saobraćaj posetilaca na vašem sajtu, što da ne. Za malo posećene sajtove, link exchanges nisu efektivne. Ako recimo imate 100 posetilaca dnevno i od toga jedan ili dva kliknu na linkove koje ste postavili, što čini 50 razmenjenih posetilaca mesečno, maksimum što možete da dobijete za uzvrat je recimo 30 posetilaca. Da li je vaš trud vredan tih 30 posetilaca mesečno? Što je još važnije, za njih ste morali da date važan i vredan prostor na vašem sajtu. Na stranu mogućnost da vam se na sajtu, (bar ponekad), prikažu veoma neprikladni linkovi. U svakom slučaju, probajte, ali budite oprezni.

Sledeći tekst >>
Lista objavljenih autorskih tekstova predavača-trenera Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26