english srpski
savremena poslovna edukacija

Odnosi sa medijima i PR komunikacija - PR (10) - COM-Magazin br.112
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com

Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>

Odnosi sa medijima i PR komunikacija - On-line PR (10)

Usluge konsaltinga - Odnosi sa medijima - Hristov Consulting

U pretprošlom broju započeli smo priču o tome kako uspostaviti komunikaciju sa medijima. Pomenuli smo da su uobičajeni metodi komuniciranja korišćenje izveštaja za štampu, pisanje i objavljivanje članaka i lično obraćanje putem medija. Objasnili smo šta je izveštaj za štampu, i kako ga napisati. U prošlom broju naveli smo metode kreiranja njegovog sadržaja (pisanja), tako da privuče pažnju urednika i on bude objavljen. U ovom broju navešćemo još neke korisne savete koji će vam omogućiti da vašim izveštajem za štampu ostvarite kvalitetnu komunikaciju sa urednicima medija.

Lična mišljenja i interpretacije

Kad god prenosite nečije lično mišljenje ili interpretaciju, obavezno navedite ime i prezime osobe koju citirate. Urednici su pod konstantnim pritiskom da objave legalne vesti, odnosno vesti koje se mogu nezavisno potvrditi. Ukoliko precizno ne navedete izvor određene tvrdnje, mišljenja ili interpretacije, nemojte očekivati od urednika da on to obavi za vas. On vrlo verovatno neće imati vremena, niti resursa, da vašem izveštaju posveti posebnu pažnju. Jedino ako vaša vest predstavlja maltene svetsku senzaciju mogli bi ste da očekujete da on toj vesti posveti svoju novinarsku ekipu i da tu vest detaljno istraži i nezavisno potvrdi.

Veoma je važno da urednik precizno vidi ko je izvor određenog citata, lično i personalno, i to redom: ime prezime i funkcija. Šta više, nikada nemojte da određeno mišljenje koje u vašoj firmi (ili na sajtu) preovladava predstavite kao neoborivu činjenicu.

Na primer: “Mi smo jedina ovlašćena kompanija koja se na ovom području bavi transportom medicinskih preparata”. (nikako na ovaj način)

Čak i da stvarno jeste jedini, kako urednik da to potvrdi? Da zove privrednu komoru, otvori telefonski imenik, ili pregleda sudske registracije firmi. Čak i da mnogo želi da to učini, on za to nema vremena. U ovom slučaju najverovatnije je da vaš izveštaj jednostavno neće biti objavljen.

Međutim ako napišete: “Predsednik upravnog odbora kompanije ABC, gospodin Pera Perić izjavio je da je firma ABC jedni ovlašćeni prevoznik medicinskih preparata na lokalnom području.

Ili još bolje: “Gospođa Mira Mirić, predsednik lokalne privredne komore, izjavila je da je firma ABC jedini ovlašćeni prevoznik medicinskih preparata na lokalnom području”. To već ima drugačiju težinu.

Čak iako se recimo kasnije uredniku neko javi da ospori prethodnu tvrdnju, on jednostavno odgovornost za objavljenu izjavu prebacuje na osobu koja je citirana. Nije urednik izjavio to i to, već su to bili Pera Perić ili Mira Mirić.

Odaberite kategoriju

Pripremite različite verzije izveštaja za štampu, prilagođene određenoj kategoriji medija, odnosno njihovim ciljnim grupama. Vrlo je važno da urednik oseti da ste izveštaj pisali samo za njega. Vi ćete ga svakako poslati na više različitih mesta ali neka bude ciljano. Ako pišete o recimo mobilnim telefonima, posebno ćete prilagoditi tekst računarskim časopisima, posebno poslovnim ili nekim drugim. Uvek gledajte da pronađete onaj aspekt vašeg proizvoda koji je od značaja za određenu ciljnu grupu čitalaca (gledalaca). Najbolje je da pre nego počnete da pišete, detaljno pregledate primerke časopisa, ili sajtove, čijim urednicima imate nameru da se obratite. Upoznajte se sa stilom pisanja, izborom tema, vidite ko i o čemu piše. Pođite od toga da vaš izveštaj treba perfektno da se uklopi u sadržaj tog ciljanog medija i bude interesantan njegovim čitaocima.

Gde naći pomenute ciljane medije? U jednom od narednih brojeva posebno ćemo se posvetiti ovoj tematici, ali ako ste u žurbi jedno od najboljih mesta je stari dobri Yahoo. Naime Yahoo je postao i ostao broj jedan direktorija na Web-u jer je oduvek pažljivo birao sajtove koji će biti uključeni. Sajtove odabiraju posebno zaposleni Yahoo-ovci pa se sa velikom verovatnoćom može očekivati željeni kvalitet sajtova. Većina ozbiljnih firmi čak redovno plaća Yahoo-u $300 godišnje da bi imali osigurano mesto u njihovoj direktoriji.

Zahtevi kojih se treba pridržavati prilikom pisanja efektnog izveštaja za štampu:

 Koristite kratke i jednostavne naslove: Nikako duže od jedne rečenice. Najbolje ako je naslov u jednom redu. Zamislite da pišete reklamu za koju imate taman toliko prostora da stane nekoliko reči, ali da prenese suštinu vaše poruke.

 Ostavite puno praznog prostora: Pogotovu na vrhu stranice, tako da urednik može da dopiše svoje komentare. Ostavite dupli prored i široke margine. Prazan prostor omogućuje da se pogled lakše fokusira na važne pasuse tekstu.

 Informacija vaše firme: Obavezno na kraju dodajte kratki paragraf koji opisuje vašu organizaciju ili firmu. Ako niste Microsoft ili IBM onda je kako uredniku tako i čitaocima potrebno objasniti ko ste, odnosno ko stoji iza izveštaja za štampu.

 Kreirajte poštovanje: Jedan od najvažnijih momenata prilikom pripreme izveštaja za štampu je da mislite o tome kakav će utisak ostaviti, kako na urednika, tako i na čitaoce. Ako bombastim načinom pisanja privučete pažnju ali ne i poštovanje, idući put vas sigurno neće objaviti. Ne zaboravite da su izveštaji za štampu posao koji se radi na duže vremenske staze. Reklama vam može biti loša, pa će je ipak objaviti. Izveštaj za štampu mora da bude perfektan ako očekujete ponovnu i redovnu komunikaciju sa medijima.

 Nikada ne lažite medijima: Ako igde važi pravilo da treba biti iskren i potpuno istinit onda je to sa izveštajima za štampu. Sećate se poslovice: “U laži su kratke noge”. Ne zaboravite da je pred javnošću gotovo nemoguće sačuvati tajnu ili zaobići istinu. Vaša konkurencija jedva čeka priliku da se za nešto konkretno uhvati. Ako recimo vaš sajt ima 1000 posetilaca dnevno, nikako nemojte reći da ima 10000. Problem sa javnošću je da će se uvek naći neko ko će vašu izjavu da osporava, bila ona čak i 100% ispravna. Zamislite kakvu reakciju bi ste kod takvih (večitih) hroničnih kritičara izazvali ako stvarno imaju za šta da se uhvate.

U sledećem broju prikazaćemo konkretan primer izveštaja za štampu i prodiskutovati o tome šta bi želeli njime da ostvarimo, koje su nam realne mogućnosti i kako bi praktično to ostvarili.


Lista objavljenih autorskih tekstova predavača - konsultanata Poslovnih ZnanjaKontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26