english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

7 dobrih osobina zaposlenih koje šefovi vole - Profit magazin br.46
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com
Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - 7 dobrih osobina zaposlenih koje šefovi vole

Da li ste se upitali kako se ocenjuje radni učinak zaposlenog u kompanijama? Svakako da zavisi od vrste posla kojom se bavite i parametara koje merite, ali je suština da je radni učinak svakog zaposlenog vezan za njegovo individualno zalaganje i njegove lične rezultate rada. Ako je to tako, kako se onda meri radni učinak menadžera ili šefa koji rukovodi većom ili manjom grupom ljudi?

Da li je njegov radni učinak rezultat njegovog ličnog zalaganja i rezultata rada ili je njegov radni učinak jednak radnom učinku grupe koju vodi? Nažalost po šefove, u kompanijama koje mere radni učinak zaposlenih, a takvih je i u Srbiji sve više, rezultat njihovog rada zavisi i od rezultata zaposlenih kojima šefuju. To znači da je i za njihov opstanak i napredak važno ko i kako radi za njih.

Evo predloga sedam osobina zaposlenih koje su vašem šefu značajne i koje mu garantuju da će zaposleni kojima rukovodi ostvariti dobre rezultate. Za njega to znači veću platu, pohvalu njegovog šefa i napredak u karijeri, a za vas dobre odnose sa šefom i mogućnost da i vi postanete šef kada njega unaprede. (preuzeto i adaptirano sa sajta www.cbsnews.com by Steve Tobak)

1. Radite sve što je potrebno da bi ste uspešno uradili posao.
To što zna da ćete dati sve od sebe garantuje mu da ćete posao verovatno uspešno odraditi. Ako mu je važan rezultat, a od njega mu sve zavisi, ovo je osobina koja je na vrhu liste svakoga šefa.

2. Ispunjavate sve što ste obećali.
Kada kažetre da ćete nešto završiti u određeno vreme, upravo tada ga i završite. Ako ste rekli da će nešto koštati toliko i toliko, ne sme biti ni manje ni više. Ako zna da vi brinete o rokovima, onda on ne mora da brine. To što može da se pouzda u vas smanjuje mu stres, što je za njega lično možda i najvažnije.

3. Hrabri ste.
Svesni ste da je poslovanje borilački sport i da ste spremni da primite i dajete udarce. Konkurencija vas ne brine, a i sukob vas ne plaši. Ne plašite se da izađete iz senke i suočite se sa problemima, kakvi god oni bili. Hrabrost je jedan od osnovnih uslova za postizanje rezultata i ako je toga svestan vaš šef će vrednovati tu vašu sposobnost.

4. Suprotstavljate se statusu-kvo.
Direktni ste, iskreni, sigurni u sebe i komforni radeći svoj posao. Otvoreni ste i ne plašite se da kažete šta mislite. Kad nešto znate kažete da znate, kada ne znate kažete da ne znate. Ne plaši vas autoritet, pa vašeg šefa ne smatrate baukom, a i on zna šta može da očekuje od vas, pa vas se ne plaši.

5. Inovativno rešavate probleme
Posmatrate stvari iz svih mogućih uglova i rešavate probleme tako što ih okrećete naglavce. Što veći da je problem, za vas je to samo veći izazov. Volite da rešavate probleme. Najvažnije, kad dođete šefu ne donosite mu probleme, već njihova rešenja.

6. Imate fokus oštrice brijača.
Ne paničite kad se suočavate sa kompleksnim i složenim problemima. Umesto nekontrolisanog uzbuđenja baš tada pokazujete mir i sigurnost. Ostajete fokusirani kada svi oko vas jure kao pilići bez glave. Vi ste ostrvo mira u okeanu haosa. Vaš šef vaz zbog ovoga obožava.

7. Niste mnogo zahtevni.
Ne kukate i ne žalite se. Nije vam potrebno da za najmanju stvar trčite za savet i pitanja kod šefa. Ne doživljavate stvari lično. Vaše kolege ne moraju da hodaju po jajima oko vas i stalno brinu da li su vas uvredili. Ne pretstavljate teret, kako za vaše kolege, tako i za vašeg šefa.

Na kraju, jedini način da kontrolišete vašeg šefa je kroz kontrolisanje samog sebe. Čak i da radite za stvarno lošeg šefa, vremenom ćete dobiti drugoga, pa će vam ovi saveti koristiti. U krajnjem slučaju, ovakvo ponašanje omogućiće vam da budete uspešniji na poslu koji radite i da više uživate u njemu. Jednoga dana i vi ćete postati šef pa ćete znati kako da cenite zaposlene koji vam donose vrednost, a i biće vam lakše i lepše na poslu.

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova trenera Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Liderstvo upravljanje ljudima kako postati uspesan lider menadzer? from Miodrag Kostic

Video sa javnog treninga “Japanski poslovni model za poslovanje u Srbiji” održanog u Privrednoj Komori Beograda 18 marta 2014 godine.Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed