english srpski
Edukacija Poslovna Znanja
Savremena poslovna edukacija

10 saveta za vrhunski kopirajt od Davida Ogilvya - Profit magazin br.54
Prijavite se na otvorene treninge prodaje www.ProdajnaZnanja.com

Autor: Miodrag Kostić

Sledeći tekst >>Radionica (workshop) - 10 saveta za vrhunski kopirajt - autorsko kreativno pisanje

Sigurno ste čuli za David Ogilvy-a jednog od najvećih magova savremenog reklamiranja. Ono po čemu je bio poseban bila je njegova neprevaziđena veština modernog pisanja u marketingu, zašta se kod nas koristi engleska reč „Copywriting“. I dan danas, čuvene su njegove „Copies“, kratki tekstovi za reklame koji su njega i njegovu reklamnu agenciju učinili svetski poznatim. Pre 30 godina, 7 septembra 1982 Ogilvi je poslao interni memo svim zaposlenima njegovih agencija širom sveta koji je nazvao „Kako pisati?“. Evo tih saveta za koncizno, precizno, jasno i efektno pisanje od velikog majstora:

1. Pročitajte što više dobrih knjiga na ovu temu

Pisanje nije veština koja se može lako i preko noći naučiti. Da bi ste dobro pisali morate jako puno i da čitate. Svaki savet majstora dobrog pisanja biće vam dobrodošao.

2. Pišite onako kako govorite, prirodno

Koristite iste rečenice, konstrukcije reči, fraze i uzrečice koje koristite i u govoru. Prvo recite to što mislite na glas kao da se nekom obraćate, pa to odmah zapišite na papir. Ne postoj govorni i pisani jezik, samo govorni i nejasni. Najvažnije je da vas vaši sagovornici dobro razumeju?

3. Koristite kratke reči, kratke rečenice i kratke paragrafe

Što kraće elemente govora koristite, veća je šansa da vas sagovornik bolje razume. Kompleksne reči i rečenice ne vode nikuda. Paragrafe od po celu stranu naćićete samo u srpskim univerzitetskim udžbenicima.

4. Ne koristite komplikovane žargone

Rečima kao što su: „Istripovati, izbedačiti, iskulirati“, nije mesto u normalnoj komunikaciji. Takođe izbegavajte i komplikovane „visokoumne“ reči koje samo stručnjaci mogu razumeti. One samo otkrivaju sujetu pisca.

5. Nikada ne pišite više od dve strane po temi

Ovo je Ogilvi-eva najčuvenija izreka. Ona ujedno odslikava Američki način komuniciranja. Ako ne možete neku temu predstaviti na jednu ili dve strane, onda je ni sami dobro ne razumete, a kako će je tek onda razumeti vaši sagovornici?

6. Proverite izreke koje koristite

Dobro proverite da li je izreka koju koristite izrečena od poznate ličnosti koju želite da citirate. I obavezno napišite puno ime i prezime osobe koju citirate.

7. Nikada ne šaljite pismo odmah

Nikada ne šaljite pismo ili poruku (copy) onog trenutka kada ste je napisali. Najbolje je sačekati sledeće jutro, pročitati je naglas, i pažljivo i natenane korigovati napisano.

8. Neka vam kolega pomogne

Kada je nešto jako važno, zatražite pomoć od kolega. Dva oka vide bolje od jednog i vaše kolege će sigurno uočiti nešto što vi sami iz prve niste dobro videli. Neverovatno kakve banalne greške možemo prevideti?

9. Znajte šta je očekivani rezultat

Pre nego što pošaljete pismo ili poruku (copy) uverite se da se kristalno jasno vidi šta treba raditi. Da bude nedvosmisleno uputstvo za ostvarenje rezultata koji se očekuju.

10. Ako želite akciju, ne pišite, već recite

Konačno, ako želite konkretnu akciju primaoca poruke, onda je najbolje lično se susresti sa njim i reći mu lice u lice šta se očekuje i kako da se to sprovede?

”Pišite stojeći na jednoj nozi, a korigujte napisano sedeći u udobnoj fotelji" - Ernest Hemingvej

Sledeći tekst >>
Autor Miodrag Kostić, CMC
(Certified Management Consultant www.icmci.org)
Suvlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting Veza d.o.o.
www.poslovnaznanja.com


Lista svih objavljenih autorskih tekstova predavača Poslovnih Znanja


Program optimizacije poslovanja - Kako sprovesti neophodne promene?


Prodajna prezentacija kljucnim b2b kupcima poslovnaznanja from Miodrag Kostic

Kontaktirajte nas na: info@veza.biz, ili pozovite: +381 63 60 80 26


  Pratite nas na društvenim mrežama:

Visit Us On Twitter Visit Us On Facebook Visit Us On Linkedin Visit Us On GooglePlus Visit Us On Pinterest Visit Us On Youtube Visit Us On Flickr Check Our Feed